Bijna 24.000 Antwerpse studenten zetten academiejaar feestelijk in tijdens 20ste editie StuDay op Spoor Oost

Bijna 24.000 Antwerpse studenten zetten academiejaar feestelijk in tijdens 20ste editie StuDay op Spoor Oost

Organisatie vestigt aandacht op mentaal welzijn met Self Love Club

Op donderdag 28 september organiseerden stad Antwerpen met studentenplatform STAN (Student & Antwerp) en de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs de 20ste editie van StuDay, het gratis welkomstfestival voor studenten in Antwerpen. Zij kregen op Spoor Oost de kans om het academiejaar feestelijk in te zetten met tal van muzikale acts en allerhande randanimatie. Studenten maakten er ook kennis met wat de stad hen te bieden heeft. Nieuw dit jaar was de Self Love Club, waarmee de organisatie de aandacht vestigt op mentaal welzijn.

Antwerpen blijft de op één na grootste studentenstad van Vlaanderen en verwelkomt dit academiejaar weer meer dan 55.000 studenten, verspreid over 30 campussen. Om hen eenmaal per jaar allemaal samen te brengen organiseert de stad met STAN, het studentenplatform, de Antwerpse universiteiten en hogescholen en het Antwerps Studentenoverleg, het welkomstfeest StuDay op Spoor Oost. StuDay is sinds 2004 een vaste waarde, waarbij de organisatie de studenten een warm welkom geeft in Antwerpen en hen kennis laat maken met elkaar en met wat de stad te bieden heeft.

Voor deze 20ste editie claimden bijna 24.000 studenten een gratis ticket. Het aanbod was ook dit jaar uitgebreid en gevarieerd: er was spel, sport, cultuur, lifestyle en heel veel muziek. Verschillende muzikale acts in uiteenlopende genres gaven het beste van zichzelf, verspreid over drie podia. Daarnaast waren er ook tal van sportieve activiteiten, een lifestylecorner en een foodspace.

Self Love Club

Nieuw dit jaar was de Self Love Club, waarmee STAN vanuit een positieve insteek wilde focussen op fysieke en mentale zelfzorg. Studenten konden in die Self Love Club niet enkel komen relaxen in hangmatten, ze konden er ook terecht voor onder andere massages, haar- en gelaatsverzorging en workshops waarbij ze leerden om simpel maar gezond te koken op kot. Daarnaast vestigden de aanwezige welzijnspartners zoals VVS en Young Fenix de aandacht van de bezoekers op mentaal welzijn.

Inspiratiegids voor welkomstrituelen

Studay is opgezet als een inclusief event, waar alle studenten zich veilig en welkom voelen en kunnen aansluiten bij de Antwerpse studentencommunity, ongeacht huidskleur, gender, geloof, afkomst, beperking, seksualiteit of taal. STAN zet daarmee de theorie, zoals opgenomen in de inspiratiegids voor welkomstrituelen, meteen om in de praktijk.

Deze inspiratiegids, die het licht zag in 2022 na een jaar vol bijeenkomsten en een groot slotdebat, focust op bewustzijn en leiderschap over welkomstrituelen. De partners evalueren deze gids jaarlijks zodat deze mee blijft evolueren met de Antwerpse studentencommunity van vandaag.

Schepen voor onderwijs en jeugd Jinnih Beels: “Studay is al twintig jaar hét welkomstfeest vanuit de stad voor haar studenten. Daarmee willen we elk van hen heel erg welkom heten, maar hen ook wegwijs maken. Naast een uitstekende onderwijskwaliteit op onze hoger onderwijsinstellingen is immers ook de juiste omkadering nodig om te kunnen uitblinken. Die bieden we bijvoorbeeld door de nodige aandacht voor hun mentaal welzijn, de kennismaking met de verschillende jeugdwerkorganisaties en met de inspiratiegids voor welkomstrituelen. Zodat elke Antwerpse student zich goed voelt en kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.”

Veilig festival

De organisatie voorzag ook dit jaar een Safe Space, die te vinden was in de Self Love Club. Studenten die zich niet veilig voelden of even tot rust wilden komen, konden in deze zone hun verhaal doen aan professionele begeleiders in een veilige omgeving.

Aan verschillende waterpunten op het terrein konden studenten gratis water verkrijgen om het zebradrinken, het afwisselen tussen alcohol en water, aan te moedigen.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels

Copyright headerbeeld: STAN/Jokko

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.