Vierde buurtrestaurant Dagschotel opent in Nationalestraat

Vanaf donderdag 25 mei kunnen inwoners van de zuidelijke Antwerpse binnenstad voor een lekkere en betaalbare maaltijd terecht in een nieuw buurtrestaurant aan de Nationalestraat: Dagschotel Sint-Andries. Ook deze vierde vestiging van Dagschotel zet in op het milieuvriendelijk aan huis leveren van verse maaltijden. Iedereen is er ook welkom om een maaltijd af te halen of gewoon gezellig te eten in het restaurant.

Dagschotel is een samenwerking tussen stad Antwerpen en Sense. De eerste vestiging opende in 2020 in Merksem en de voorbije jaren openden ook vestigingen in Hoboken en Borgerhout. Nu opent een vierde buurtrestaurant met de Dagschotel-formule in het centrum van Antwerpen.

Deze nieuwe vestiging, Dagschotel Sint-Andries, levert op bestelling verse maaltijden aan huis bij inwoners van de zuidelijke Antwerpse binnenstad. Daarnaast is het ook mogelijk om maaltijden ter plaatse af te halen of te eten in het restaurant. Iedere dag is er keuze tussen vijf gerechten: dagschotel, vis, veggie, klassieker en suggestie.

Een concept dat aanslaat volgens Jan Van Roie van Dagschotel: “Onze drie huidige Dagschotels zijn goed voor zo’n 520-tal maaltijden per dag, verspreid over de drie vestigingen. In totaal bereidden zij al 195.000 maaltijden. Het aan huis leveren is een meerwaarde voor onze klanten. Bovendien kunnen we nog beter wijkgericht werken.”

De maaltijden worden verpakt in herbruikbare potjes en aan huis geleverd met elektrische bakfietsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zo ervaring opdoen als fietskoeriers. Die potjes worden terug meegegeven met de koeriers of in Dagschotel bij ophaling van een volgende maaltijd.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “De Dagschotel-buurtrestaurants in Borgerhout, Merksem en Hoboken blijken een schot in de roos. Met de opening van deze vierde ‘Dagschotel’ wordt nu ook een groot deel van de binnenstad bediend. Ondanks de stijgende inflatie kiezen we er als stad voor om de sociale prijzen in de buurtrestaurants en Dagschotels van Sense goedkoop te houden. Zo kunnen mensen met een pasje ‘verminderd tarief’ (via OCMW) een volledige warme maaltijd zoals een chili con carne, vispannetje of lasagne eten voor 4 euro. Dat loont, want meer dan de helft van de maaltijden wordt verkocht tegen het verminderd tarief. Voor senioren bedraagt de prijs 8 euro. Maar ook gewone klanten kunnen er tegen erg democratische prijzen een lekkere en gezonde maaltijd afhalen of laten thuisbezorgen. Met deze beleidsbeslissing bieden we onrechtstreeks steun aan mensen met een krap budget." 

Dagschotel Sint-Andries komt in de plaats van het naburige buurtrestaurant Foyer De Stroming. De stad telt zo zeven buurtrestaurants: naast vier restaurants met de Dagschotel-formule gaat het om De 7 Schaken, Kom.EET en Bakboord.

Praktisch

  • Dagschotel Sint Andries: Nationalestraat 143, 2000 Antwerpen
  • Open van maandag tot zaterdag van 11 tot 19 uur
  • Gesloten op feestdagen
  • Bestellen ter plaatse, telefonisch (maandag tot vrijdag van 9 tot 19 uur, zaterdag van 11 tot 19 uur op 03 220 16 63) of via de webshop op www.dagschotel.be
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.