Stad blikt terug op succesvolle inspiratiedag rond deelinitiatieven Share Fest

Stad blikt terug op succesvolle inspiratiedag rond deelinitiatieven Share Fest

Vruchtbare ontmoetingen tijdens deelevent met workshops en panelgesprekken

Op zaterdag 25 november vond in cultuurhuis De Nieuwe Vrede in Berchem Share Fest plaats, een organisatie van De Transformisten vzw in samenwerking met stad Antwerpen waarmee ze het concept 'delen' en de bestaande deelinitiatieven in de kijker plaatsten. Tijdens deze goedgevulde dag kwamen 150 nieuwsgierige ontdekkers en actieve doeners samen om zich te laten inspireren door workshops en lezingen en om ideeën uit te wisselen.

Share Fest is een initiatief van socio-culturele organisatie De Transformisten vzw, in samenwerking met stad Antwerpen en vele andere partners. Tijdens deze goedgevulde dag konden bezoekers zich laten inspireren door workshops en lezingen over het concept van 'delen' in onze maatschappij en kregen ze meer info over bestaande deelinitiatieven.

Share Fest toonde bezoekers hoeveel mogelijkheden er al zijn om spullen, ruimte of kennis te delen. Op een inspiratiemarkt konden deelnemers kennismaken met bestaande deelinitiatieven en op een Deel-safari door Antwerpen ontdekten ze mogelijkheden in hun buurt, zoals de bibliotheek voor werkgereedschap GeriefBieb in Buurthuis Posthof.

Schepen voor samenlevingsopbouw Karim Bachar was ook aanwezig en blikt terug op een geslaagde dag: "Antwerpen wordt steeds meer een deelstad, dankzij de actieve ondersteuning vanuit de stad en de vele initiatieven van geëngageerde inwoners. Denk maar aan het doorgeven van babyspullen, ruilen van kleren, uitlenen van gereedschap en zelfs het delen van ruimtes. Al die deelinitiatieven tonen aan dat we samen sterker staan dan ieder individu apart. Delen is beter voor het milieu, beter voor de portemonnee en beter voor de samenleving."
Projectcoördinator Share Fest Katrien Voet"De Transformisten gaat resoluut voor beter in plaats van meer. Met een beweging van actieve burgers en organisaties timmeren we aan een solidaire deeleconomie die iedereen meeneemt in de transitie naar een duurzame maatschappij."

Delen is de toekomst

Het concept van 'delen' is binnen de samenleving aan een steile opmars bezig, van het delen van auto's en fietsen over samentuinen, samenhuizen en coworken tot het delen van kennis, babyspullen, sportgerief, werkgereedschap, laptops, atelierruimte, speelgoed.. Het is vandaag de dag mogelijk om in alle domeinen van het leven diensten, producten, kennis of ruimte te delen met anderen. 

De samenleving op deze manier organiseren draagt bij tot de verbondenheid tussen mensen en kennisuitwisseling voedt de ontwikkeling. Het delen van spullen via solidaire initiatieven heeft uiteraard praktisch nut en geeft financiële ruimte aan gebruikers. Tot slot zorgt delen ook voor een vermindering van de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een toekomstbestendige circulaire economie.

Kledingketting

Tijdens Share Fest werden bezoekers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met delen. Een van de initiatieven die werden voorgesteld is de Kledingketting, een leuke en eenvoudige manier om kleding te ruilen in je buurt. Esther Schenk startte met Kledingketting Deurne, zij kwam daarover vertellen. In Nederland is de kledingketting al razend populair, daarover kwam de oprichtster van Clothing Loop getuigen: Nichon Glerum.

Babytheek

Share Fest toonde bezoekers ook het potentieel van solidaire deelinitiatieven zoals de Babytheek. Coördinator van de Babytheek Gezinsbond Antwerpen Fabienne Toussein nam deel aan het openingsgesprek 'Hoe verandert delen de buurt, de wereld?'.

Start je eigen deelinitiatief

Bezoekers kregen op Share Fest ook ideeën en informatie mee om zelf een deelinitiatief op te starten. Verschillende experten gaven bruikbare tips en tricks mee: De Transformisten, het Team Commons van stad Antwerpen, Avansa regio Antwerpen, Beweging.net Antwerpen, Commons Lab, ...


Beelden van Share Fest staan in de mediagalerij. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Meer informatie / persbeelden

Compleet programma van Share Fest 25.11 bekijken

Persdossier Share Fest 25.11 bekijken / downloaden

Persbeelden Share Fest downloaden

Karim Bachar Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Jeroen Visser Woordvoerder schepen Karim Bachar
Caroline Van Peteghem Communicatieverantwoordelijke, De Transformisten
Werk & Economie Samenleven & Welzijn
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.