30.500 lopers voor de AG Antwerp 10 Miles

30.500 lopers voor de AG Antwerp 10 Miles

Zondag 24 april 2022

De AG Antwerp 10 Miles is al 36 jaar het grootste loopfeest van het land. Dat bleek opnieuw op zondag 24 april 2022. In totaal namen 30.500 lopers deel aan de verschillende loopwedstrijden. Organisator Golazo schat dat minstens 60.000 personen de lopers aanmoedigden langs het parcours en in de start- en aankomstzone op Linkeroever.

De dag startte met de Kids Run en de AG Antwerp Short Run. Om 13.30 uur gaf Antwerps burgemeester Bart De Wever dan op de Gloriantlaan op Linkeroever het startschot voor de eerste van vier startwaves van de 10 Miles. 25.000 lopers verschenen er aan de start. Na drie kilometer op Linkeroever doken de deelnemers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde liep het traject onder andere langs het Justitiepaleis, de Scheldekaaien, de Grote Markt en de Meir. Op die bekende winkelstraat werden de lopers zoals elk jaar extra hard aangemoedigd.

Ter hoogte van kilometerpaal 13 doken de deelnemers opnieuw onder de Schelde, dit keer via de Waaslandtunnel. Aangekomen op Linkeroever was het nog een tocht van twee kilometer tot de finish op de Gloriantlaan, waar supporters vanop de tribunes hun geliefden konden toejuichen.

De start in waves zorgde opnieuw voor een optimale spreiding van het deelnemersveld op het 16 km lange parcours.

Opnieuw 10 Miles-goud voor Nina Lauwaert en Michael Somers

Zowel bij de mannen als de vrouwen verdedigden de winnaars van de AG Antwerp 10 Miles 2021 succesvol hun titel. Bij de mannen won Michael Somers opnieuw. Dit keer legde hij de 16 kilometer af in 48:48. ​ Nicolaï Saké werd tweede op 25 seconden en Angelo Vandecasteele finishte als derde.

Bij de vrouwen vierde Nina Lauwaert haar derde overwinning met een chrono van 57:14. Kim Geypen eindigde 40 seconden later als tweede. Victoria Warpy maakte het podium compleet. ​

Kids Run & AG Antwerp Short Run

De 10 Miles was de apotheose van een prachtige loopdag in Antwerpen die zonder incidenten verlopen is. Met temperaturen van om en bij de 18 graden en een heerlijk lentezonnetje was het ideaal loopweer. Ook voor de deelnemers aan de Kids Run en de AG Antwerp Short Run. 1.750 kids mochten om 10.30 uur de spits afbijten voor een 1,8 km lange tocht op Linkeroever. Een uur later begon de 6,8 km lange AG Antwerp Short Run. De 3.750 deelnemers liepen rond het Galgenweel, waar ze konden genieten van een schitterend uitzicht op de Antwerpse skyline. De race werd gewonnen door Julien Calandreau bij de mannen (22:15) en Elise Van Raemdonck bij de vrouwen (25:50).

Hulpdiensten en organisatie

Tal van teams van Politiezone Antwerpen en 86 hulpverleners met 7 ziekenwagens, 8 interventieploegen en 4 fietsploegen van Rode Kruis Vlaanderen stonden paraat. Ze verzekerden de verkeersafwikkeling en hulpverlening aan de lopers. Er waren ook ongeveer 300 seingevers en meer dan 1200 medewerkers van de organisatie, vooral vrijwilligers, in de weer. Verschillende stadsdiensten zorgden ervoor dat na afloop van de wedstrijd de straten netjes achterbleven.

Mobiliteit

Kennedy-, Waasland- en Bolivartunnel werden tijdelijk afgesloten. De binnenstad was autoluw gemaakt. Door een goede samenwerking tussen de verkeerspolitie en De Lijn ondervond het openbaar vervoer minimale hinder.

Meer info: www.agantwerp10miles.be

De AG Antwerp 10 Miles is een organisatie van Golazo sports, in samenwerking met Sporting A.

Bart De Wever Burgemeester
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Gert Van Goolen Golazo

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.