Meir kreeg twee digitale infozuilen voor fietsers en steppers

Moet veiligheid en winkelervaring verbeteren

Sinds vandaag prijken er vlakbij en op de Meir twee digitale infozuilen, een in de Leysstraat, een andere ter hoogte van de Wapper. Wanneer het te druk is om te fietsen of steppen, springen zij automatisch aan en vragen ze om te voet verder te gaan. Zo wil het stadbestuur de veiligheid in de drukste winkelstraat van Antwerpen verbeteren en een aangename winkelervaring garanderen.

Stad Antwerpen is de eerste stad die het fietsen in winkelgebied op drukke momenten met behulp van een Smart City-toepassing aanpakt.

Dankzij sensoren die anonieme druktemetingen uitvoeren, worden drukkere momenten waargenomen. Dan worden de zuilen ingeschakeld en verschijnt er een duidelijke boodschap op de digitale panelen van elk vier vierkante meter. Die moet het gedrag van fietsers en steppers helpen veranderen, zodat ze hun reis te voet verderzetten. Het gaat om een voorlopige opstelling, bij een positieve evaluatie wordt dit nog verder uitgerold.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en middenstand: "Wie in Antwerpen komt winkelen, moet dat in alle comfort kunnen doen. Eerder al beperkten we de maximumsnelheid van deelsteps op plekken waar het druk is, onder andere hier op de Meir. Ik verwijs ook naar de dropzones voor deelsteps en –fietsen, zodat die niet meer overal achtergelaten kunnen worden. Om diezelfde reden vragen we aan fietsers om zich aan te passen aan de drukte op de Meir. Wie toch wil fietsen, kan dat doen via de parallelle straten."

Dit project is een samenwerking tussen stad Antwerpen en Thomas More hogeschool. Met steun van de Vlaamse (VLAIO) en Europese overheid (EFRO).

U vindt een eerder persbericht, over de beperkingen voor de deelsteps, hier: https://pers.antwerpen.be/gebruik-deelsteps-in-antwerpen-strenger-gereglementeerd. ​

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Story image
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.