Stad keurt voorontwerp luifels aan Slimme Schakels goed  

Stad keurt voorontwerp luifels aan Slimme Schakels goed  

Dinsdag 9 juli 2024

Stad Antwerpen zet in op het combineren van verschillende vervoersmiddelen en wil het gebruiken en combineren van openbaar vervoer, fiets en deelmodi zoals deelwagens, deelsteps en deelfietsen stimuleren. Met het project Slimme Schakels wordt gewerkt aan een kwaliteitsverbetering voor een heel aantal overstapplekken in de stad. Om extra herkenbaarheid en comfort te bieden wil de stad op termijn ook modulaire luifelconstructies installeren op sommige van deze locaties. 

De vervoerregio, stad Antwerpen en de districten duidden samen ongeveer 130 locaties als slimme schakel aan, verspreid over het grondgebied van de stad. De indeling gebeurt in vier categorieën al naargelang de locatie en de aangeboden verbindingen: interregionaal, regionaal, lokaal en buurt. Onlangs nog plaatste de stad de eerste afgesloten fietsparkings op verschillende slimme schakels.

Bij de verschillende slimme schakels moeten gebruikers overstappen en soms ook wachten op andere vervoersmiddelen. Om dit aangenamer te laten verlopen zullen er luifels geplaatst worden. De luifels zijn steeds op dezelfde manier opgebouwd maar zijn aangepast volgens locatie. De luifels zelf vormen een horizontaal vlak op een hoogte van 4 à 7 meter, bevestigd aan ronde stalen masten. Ze bestaan uit driehoekige kaders met zijden van ongeveer 2,50 meter, die telkens op een andere manier geschakeld kunnen worden. 

De luifels kunnen op deze manier beschutting bieden bij slecht weer maar zouden ook over een heel plein of tramknooppunt kunnen worden doorgetrokken. Het college keurde het voorontwerp van dit constructiesysteem goed en geeft opdracht om een ontwerpstudie op te starten voor de concrete toepassing bij tramknooppunt P+R Olympiade, treinstation Antwerpen-Zuid en het Sint-Jansplein.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Herkenbaarheid, logische inplanting, gebruiksgemak, veiligheid en comfort zijn de minimumvereisten waar de slimme schakels aan moeten voldoen. Het overstapmodel waar ze voor staan zal een mooie bijdrage leveren aan de modal shift in onze stad."
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Copyright headerbeeld: (c)Baukunst

Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.