Stad Antwerpen plaatst eerste afgesloten fietsparkings op slimme schakels

Stad Antwerpen plaatst eerste afgesloten fietsparkings op slimme schakels

Stad Antwerpen wil het gebruiken en combineren van duurzame vervoersmiddelen stimuleren, en daarvoor stadsbreed ‘slimme schakels’ of mobipunten verder uitbouwen. Vandaag openden op twee slimme schakels de eerste afgesloten fietsparkings: aan P+R Olympiade, en de Bist in Wilrijk. Binnen enkele weken volgen er nog drie: aan P+R Luchtbal, P+R Schoonselhof, en de Zwaantjes in Hoboken. De fietsparkings zijn allemaal beveiligd en volledig gratis voor gebruikers. 

Een heel aantal slimme schakels in de stad worden comfortabeler en overzichtelijker gemaakt, zodat de verschillende vervoersmodi beter op elkaar aansluiten. Hierbij wordt bewegwijzering aangebracht en gekeken of extra faciliteiten nodig zijn voor een vlottere en comfortabelere reiservaring. 

Omdat het fietsgebruik in de lift zit en fietsers ook steeds vaker voor duurdere modellen kiezen, zal de stad bij sommige van deze slimme schakels afgesloten fietsparkings van camerabewaking, fietsbeugels en groendak voorzien. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld voor reizigers en bezoekers, die op deze strategische locaties kunnen overstappen op een ander vervoermiddel. 

De eerste fietsparkings openden vandaag op volgende locaties:

  • P+R Olympiade: 40 plaatsen
  • Bist in Wilrijk: 20 plaatsen

Binnen enkele weken openen er ook op volgende locaties:

  • P+R Luchtbal: 30 plaatsen (de bestaande stalling wordt omgevormd tot een afgesloten fietsparking)
  • P+R Schoonselhof: 20 plaatsen
  • Zwaantjes in Hoboken: 10 plaatsen

Later volgen er nog meer gelijkaardige fietsenstallingen bij de stations Antwerpen-Luchtbal (40 plaatsen), Ekeren (20 plaatsen) en Hoboken-Polder (20 plaatsen).

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Deze fietsstallingen worden handig, veilig en functioneel, en met hun groendaken worden het bovendien echte blikvangers. De locaties hebben we zorgvuldig gekozen om overstappen van vervoersmiddelen te vergemakkelijken. Ik ben ervan overtuigd dat we met de uitrol van het netwerk slimme schakels de modal shift in Antwerpen een duwtje in de rug zullen geven.”

Reserveren

Wie gebruik wil maken van de fietsparkings, moet online een plaats reserveren via www.sna.be/fietsparking, of ter plekke via de QR-code. Aanmelden gebeurt via itsme, en de toegangscode wordt naar het doorgegeven mobiel nummer gestuurd. Reserveren kan op de dag zelf of maximaal één dag voordien. De reservatie loopt telkens voor de volledige gereserveerde dag, tot max. 4 uur ’s morgens de dag nadien. Het gebruik van de beveiligde fietsparkings is volledig gratis. 

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis

Headerfoto: fietsparking aan P+R Olympiade. © Frederik Beyens.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.