Wintervuur start ticketverkoop op 23 november 2019

Wintervuur is alweer aan zijn achtste editie toe. Het volledige programma van dit podiumkunstenfestival met circus, theater, muziek en wandelingen is sinds vandaag bekend. Het nomadische stadsfestival vindt plaats tussen 28 december en 4 januari. Dit jaar gaat het in dialoog met de diverse wijk in volle ontwikkeling aan het Lobroekdok op Antwerpen Dam. De ticketverkoop gaat van start op 23 november om 10 uur.

Programma Wintervuur 2019-2020

Op het Wintervuurplein staan vanaf eind december weer sierlijke circustenten, lichtjes en vuur en mensen kunnen er lekker eten en drinken in de bijzondere setting aan het Lobroekdok. Met een hot tub, een graffiti project op het viaduct, een vuurfontein, een kermismolen of een schildpaddenrace valt er altijd wat te beleven. 

Elke vroege avond is er de Grootste revue van den Dam en later op de avond zijn er concerten in The Barn. Acht avonden lang is Wintervuur een ontdekkingstocht naar muzikaal talent. Met nieuwe en opkomende bands zoals The Horse Head Bed , The Antler King, Luie Louis of Hydrogen Sea.

Op oudejaarsavond wordt er gefeest in de Barn op het Wintervuurplein met Radio Martiko en Compro Oro. Speciaal voor oudjaar worden bovendien aan de Toren van Babel op de nabijgelegen slachthuissite vierentwintig uur lang nieuwjaarswensen van over de hele wereld rondgestuurd.

De opening van zaterdag  28 december wordt er eentje om in te kaderen. Maar liefst drie stoeten vertrekken van zowel de Damwijk, alsook vanuit Deurne en Merksem aan de overkant van het Albertkanaal, om vanaf 19 uur op het Wintervuurplein aan het Lobroekdok samen te komen voor een feest van muziek, vuur, ontmoeting en warmte.

Wintervuur presenteert vier nieuwe circusvoorstellingen uit Frankrijk en België

  • Parbleu! is de Belgische première van splinternieuw werk gebaseerd op oude slapstick, van het Franse Atelier Lefeuvre & André
  • Compagnie Defracto brengt met Dystonie razendsnel jongleerwerk.
  • Mooie stemmen en adembenemende acrobatieën verbeelden de duistere angsten van Théâtre d’un Jour in Strach- a fear Song
  • De Gentse freeruners van Be Flat verkennen de architectuur van de Damwijk met een op maat gemaakte Follow Me (by night)

Wintervuur trekt de stadswijk aan de kanaalzone in en vaart het Lobroekdok op, met vier expedities over de stad, de dokken, de wijk en zijn volkse verhalen.

  • De kleine expeditie vaart in première het Lobroekdok op  en vertelt verhalen van schepen en dromen, met Requiem
  • Antwerp Ghostwalk vertelt het volkse verhaal van de wijk in de wandeling Oud Ijzer
  • Expeditie de stad neemt het publiek op sleeptouw  en vertelt over heden, verleden en toekomst van de wijk met De charmante chaos van den Dam
  • De Gentse free runners van Be Flat verkennen de architectuur van de Damwijk met Follow Me (by night)

Wintervuur legt de focus op stadsontwikkelingen en actuele stedelijke thema’s onder de  noemer urban landscapes met drie speciale voorstellingen.

  • In (Dis)placed Interventions onderzoekt Elly Van Eeghem speciaal voor het festival hoe stadsontwikkeling en gentrificatie  volgens dezelfde patronen verlopen en hoe we de stad van morgen kunnen vormgeven.
  • Collectief Walden vertrekt speciaal voor Wintervuur met Het Verband van Alles met Alles van de buurt waar we te gast zijn en zoomt uit naar thema’s als globalisering, energie en economie.
  • Tuning People verbeeldt met Stadsklank liefdevol de diverse en veelgelaagde stad die nooit slaapt.

Wintervuur geeft graag het podium aan nieuwe stemmen binnen het kunstenlandschap.

  • Hussein Mahdi is op zoek naar zijn plek in België gaat daarbij in dialoog met zijn publiek in Ik ben Hussein, wie ben jij?
  • Jaouad Alloul vertelt in  De Meisje over zijn zoektocht naar zichzelf en naar de aanvaarding door zijn familie.

Wintervuur toont nieuw theaterwerk en premières van onder andere

  • Muziektheater Walpurgis, Kloppend Hert en BOT brengen met Wij de Verdronkenen de Belgische première van de in Denemarken wereldberoemde roman over de groei en ondergang van een havengemeenschap. Indrukwekkend en groots muziektheater.
  • Comp. Marius speelt met een bijzonder straffe cast voor het eerst in een circustent en vertelt het hilarische verhaal van een groep rondreizende theateracteurs en een  mimespeler in het Parijs van de jaren veertig.
  • SKaGeN, De Roovers en De Nieuwe Tijd brengen samen nieuw werk met Smoke, een caleidoscopisch stuk over hoe de verhalen en levens van stadsbewoners telkens weer samenkomen en vervlechten.
  • Muziektheater Transparant en LAP brengen de première van Every Ending, intens muziektheater over taal, muziek, liefde en macht gebaseerd op het werk Quartet van Heiner Muller.
  • Stadsdichter Maud Vanhauwaert en Kurt Demey brengen stille gedichten via performances  met Wij zijn mogelijk.
  • Première van het nieuwe Antwerpse collectief Navigators dat met Eiland het publiek letterlijk op sleeptouw neemt op  expeditie naar een onbekend eiland. Een familievoorstelling over vertrekken en achterlaten, een onbekend avontuur over dromen, zoeken en vinden.
  • Post uit Hessdalen brengt in première Public Poems, een dadaïstische free jazz concertreeks met gezongen gedichten gebaseerd op flarden van verhalen die het gezelschap in de Damwijk bij mekaar sprokkelde.

Start ticketverkoop op 23 november om 10 uur

Wintervuur brengt uiterst betaalbare tickets voor iedereen. Op 23 november vanaf 10 uur gaat de ticketverkoop van start op www.wintervuur.be. Om iedereen de kans te geven gebruik te maken van deze democratische prijzen, kan iedereen maximaal 10 tickets per persoon bestellen. Daarnaast zijn er een heel aantal gratis activiteiten op het centrale plein: ouderwetse kermistoestellen, films en aanbod waar iedereen kan binnen- en buitenwandelen. Overal op het plein kunnen mensen zich warmen aan de vele vuren met eten en drinken aan democratische prijzen.

Wintervuur 2019- 2020 in cijfers

Deze editie zorgt Wintervuur voor maar liefst 15 verschillende theater- en circusproducties, waarvan er 7 nieuwe creaties zijn en 3 producties op maat van het festival werden herwerkt of aangepast. Het festival brengt ook 4 theatrale expedities, waarvan 1 première. Daarnaast zijn er 8 gratis namiddag revues en 8 avondconcerten in The Barn, en ook een 10-tal installaties op het plein.

Alles samen presenteert Wintervuur 23 betalende en 20 gratis producties op een week, goed voor een totaal van 157 voorstellingen.

Er worden 18.000 betalende tickets aangeboden naast de activiteiten met 11.000 gratis. Het festival verwacht in totaal zo’n 30.000 bezoekers.

Het Wintervuur publiek is zowel lokaal als bovenlokaal: met gemiddeld  20% bezoekers uit het district maakt het festival zijn doelstellingen omtrent lokale verankering waar. In totaal komt 55% van de bezoekers uit groot Antwerpen (Antwerpen en de districten).

Verder spreekt Wintervuur ook een bovenlokaal cultureel geïnteresseerd publiek aan: ongeveer 45% van de bezoekers komt van buiten de stad  Antwerpen. Wintervuur kent een trouw publiek, maar elke editie overtuigt het ook 60% nieuwe bezoekers.

Nomadisch stadsfestival

Elke editie weer zoekt het festival een andere plek op, liefst aan de rand van de stad, en bouwt deze om tot een verrassende festivalsite.

Wintervuur brengt premières en recent werk van lokale theatergezelschappen op bijzondere locaties en legt ook een heel duidelijke focus op hedendaags (internationaal) circus, in situ theater, buurtgebonden creaties, vooruitstrevende vuurcreaties en muziek. Het is een festival voor buurtbewoners, passanten en cultuurzoekers uit Antwerpen en ver daarbuiten.

Wintervuur is een nomadisch stadsfestival waarbij de stad in al haar vormen het onderwerp is. Het festival kiest elk jaar voor een andere plek: de Scheldekaaien in 2006, Deurne in 2008, Linkeroever in 2010, Hoboken in 2012, Ekeren in 2014, Wilrijk in 2016, Spoor Oost in Borgerhout in 2018.

Wintervuur laat zich telkens inspireren door de plek waar het te gast is.

Wintervuur is een ontdekkingstocht: Artiesten en publiek worden uitgenodigd om telkens een andere, eerder onbekende plek aan de rand van de stad te verkennen en met open vizier een nieuw stuk stad en een nieuw en avontuurlijk programma te ontdekken.

Het nomadisch festival zoekt telkens de rand van de stad op, en doet wat circusgezelschappen al eeuwen doen, namelijk naar de mensen toe komen.

Maar het moedigt het publiek ook aan om telkens een nieuw stuk stad te ontdekken. Zo blijft het festival fris en is het programma toch elke keer net iets anders. Het laat het stadsdeel waar we te gast zijn, zijn thema’s en bewoners, in dialoog gaan met de artiesten die we uitnodigen. 

De lokale werking (de buurt, de bewoners, de lokale  geschiedenis en verhalen) verbindt zich met grotere stedelijke thema’s en met de wereld (globalisering, nieuwe stedelijkheid, inclusie, stadsontwikkeling, armoede, gentrificatie) en daarmee gaan de artiesten aan de slag. Ook ons publiek wordt uitgenodigd deze ontdekkingstocht aan te gaan. Dit is net de kracht van Wintervuur!

Achtste editie aan het Lobroekdok-Antwerpen Dam

Voor deze achtste editie koos Wintervuur de site aan het Lobroekdok in Antwerpen Dam.

Dat is een armere en diverse buurt, aan de noordrand van de stad; een kanaal zone, een scharnierpunt tussen het hinterland en de internationale haven van Antwerpen. Het is een ruwe plek waar ooit binnenschippers, havenarbeiders en werklui van de slachterij mekaar tegenkwamen. De haven is ver naar het noorden verhuisd. De binnenscheepvaart is deels verdwenen. De slachthuissite is gesloten. Wat rest er? Een erg diverse bevolking. Een kanaal. Treinsporen. Een ringweg. Een autostrade die als een gigantische fly-over het gebied doormidden snijdt. De toekomst van de wijk is complex, er zijn plannen om de ringweg te overkappen. Er circuleren plannen van lofts en parken. Maar de werf zal nog jaren aanslepen. Een plek in volle reconversie dus.

Wintervuur gaat in dialoog met deze bijzonder diverse wijk in volle ontwikkeling. Tegenwoordig wordt de volkse buurt getypeerd door de kleurrijke waaier van verschillende nationaliteiten die Antwerpen rijk is. Stedelijke ontwikkelingen in deze buurt zijn volop aan de gang: een fietsers- en voetgangersbrug over het Albertkanaal, de aanleg van groene bermen, een nieuw kanaal…Stadsontwikkeling en diversiteit zijn ook thema’s die terugkomen in het programma van Wintervuur, onder de noemers ‘urban landscapes’ en ‘nieuwe stemmen’.

Waar Wintervuur voor staat

Wintervuur is gastvrij. Iedereen is welkom. Er is een inclusief aanbod, met zowel plaats voor een laagdrempelige familiale programmatie als voor het meer scherpe podiumkunstenwerk.

Nieuwsgierigheid drijft de organisatoren die in binnen- en buitenland op zoek gaan naar kwalitatief hoogstaande producties en de ambitie hebben om nieuw relevant werk en premières te tonen . De zoektocht naar vernieuwing zet zich door in de programmatie die een mix is van toegankelijk tot meer experimentele podiumkunst, en ze investeren als co-producent in nieuw werk.

Wintervuur is genereus, met betaalbare tickets voor iedereen, met eten en drinken aan democratische prijzen, en gratis activiteiten op het centrale plein: ouderwetse kermistoestellen, films en aanbod waar bezoekers kunnen binnen- en buitenwandelen en zich overal op het plein kunnen warmen aan de vele vuren.

De nomadische ziel is de beste voedingsbodem voor de ontdekkingslust. Een onbestemde plek in de stad ondergaat een magische transformatie en vergeten lokale verhalen komen opnieuw tot leven in een voorstelling of een Wintervuur stadswandeling.

Wintervuur gaat op zoek naar onbestemde tussenplekken in de stad die tot de verbeelding spreken. en wil mensen op ontdekking laten gaan zowel in de geschiedenis als in de toekomst van een buurt. Het publiek ontdekt de buurt en verkent de stad via theatrale wandelingen en theater op locatie en maakt gebruik van interessante vervoersmiddelen zoals een boot op het dok.

Lokale verankering en samenwerkingen met lokale cultuur- en buurtwerkingsorganisaties om het festival van bottom-up in te bedden zijn zeer belangrijk. De lokale werking wordt bij het festival betrokken om van het openingsfeest ook een buurtfeest te maken, en om bij stadswandelingen de geschiedenis van de plek te vertellen.

Wintervuur staat onbevangen in het leven en hoopt dat dit afstraalt op de bezoekers.

Wintervuur gelooft in de kracht van onverwachte ontmoetingen.
Het festival wil mensen brengen waar ze zelf nooit zouden komen.
In hun stad, maar ook in hun hoofd en in hun hart.

Wintervuur wil ervoor zorgen dat mensen uit hun veilige cocon stappen, dingen ontdekken die fascineren, soms destabiliseren, maar altijd verwonderen.

Wintervuur wil goesting geven om op ontdekking te gaan.

 

Praktische informatie

Wintervuur Festival

Zaterdag 28 december 2019 tot en met zaterdag 4 januari 2020

Festivalterrein is elke dag open van 16 tot 24 uur

Op oudjaar is het festivalterrein open van 16 tot 2 uur

Enkele voorstellingen starten vroeger dan de opening van het Wintervuurplein

Online:

www.wintervuur.be

www.facebook.com/wintervuur

www.instagram.com/wintervuurfestival >> #wv #wintervuur

Voorverkoop tickets

vanaf zaterdag 23 november om 10u
online: www.wintervuur.be

Beeldmateriaal: https://antwerpenkunstenstad.prezly.com/media/album/7296

Interview met artistiek coördinator Dré Demet

DOCX - 19 Kb

Brochure Wintervuur

PDF - 15 Mb

Plan Wintervuur

HTML - 65 Kb

Schema Wintervuur

HTML - 136 Kb

Fara Deburchgrave

Communicatie Wintervuur, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Cultuur, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.