Voorontwerp nieuwbouw aan Moorkensplein

Voorontwerp nieuwbouw aan Moorkensplein

Dinsdag 23 januari 2024

AG Vespa en stad Antwerpen werken samen aan de ontwikkeling van de site naast het Moorkensplein. Tussen de Maréestraat, Langstraat en Bakkerstraat komt een nieuwbouw met een bibliotheek en kinderopvang, en extra openbare ruimte. Een nieuwe buurtfietsenstalling is voorzien aan de Mellaertsstraat. Als alles volgens plan verloopt zal de site eind 2026 afgewerkt zijn.

In de buurt rondom het Moorkensplein wonen veel mensen dicht bij elkaar. Er is nood aan groen, open ruimte en publieke voorzieningen. In 2010 werd in het ‘Masterplan Publieke Functies Borgerhout’ deze omgeving gekozen om tegemoet te komen aan die noden. In de eerste fase kreeg het Moorkensplein zelf, met als centrale blikvanger het gerestaureerde historische districtshuis van Borgerhout, een nieuwe uitstraling. 

Met de verhuis van de politie van het plein naar haar nieuwe mastergebouw in Berchem komt nu de ruimte tussen de Maréestraat, de Bakkerstraat en het Moorkensplein vrij en start de tweede fase van het masterplan. Het administratief gebouw aan het Moorkensplein, het voormalige politiegebouw en een leegstaande woning in de Maréestraat worden afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw voor een kinderopvang en een bibliotheek met een ondergrondse buurtparking, een nieuwe buurtfietsstalling en een semi-toegankelijke binnentuin. Er komt ook ruimte vrij voor een nieuw buurtpark.

Schepen voor patrimonium en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: "Aan het Moorkensplein realiseren we een levendig plein, een buurtpark én een groene 'stille' buurtbinnentuin, met extra groen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Dit voorjaar zal het definitieve ontwerp klaar zijn voor de nieuwbouw met plek voor een nieuwe bibliotheek, kinderopvang en met openbaar toegankelijk groen; wordt de bouwaanvraag ingediend en start het vooronderzoek op. Kortom, dit bijzonder mooie project voor Borgerhout zet belangrijke stappen.”

Voorontwerp

Het ontwerpteam Nauta-Bedaux werkte het voorontwerp uit voor de nieuwbouw. Op 18 december werd dat reeds toegelicht aan de buurtbewoners.

De nieuwbouw zal plaats bieden aan:

  • Een modern stedelijk kinderdagverblijf waar ruim 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar opgevangen worden. Met een buitenpatio op de eerste verdieping en een tuin van 240 m².
  • Een hedendaagse bibliotheek met op de eerste verdieping een taalpunt, vergaderzaal, atelier en studieplekken.
  • Een centrale agora als kloppend hart van het gebouw. Naast het gedeelde onthaal van de bibliotheek en de kinderopvang is hier ook een kranten- en koffiehoek terug te vinden. Het wordt een laagdrempelige ontmoetingsruimte voor de bezoekers, buurtbewoners en hun kinderen.
  • Een ondergrondse buurtparking met ongeveer 25 buurtparkeerplaatsen. De ingang van deze parking bevindt zich in de Bakkerstraat.
Schepen voor cultuur en kinderopvang Nabilla Ait Daoud: “Één op de vier Antwerpenaren die op wandelafstand woont van het Moorkensplein, is jonger dan 18 jaar. Dat maakt van het Moorkensplein een aantrekkelijke plek voor een kinderdagverblijf. De gedeelde plek van kinderdagverblijf en bib richt zich op kinderen, tieners en hun ouders, en wil samen met hen aan de slag met taal en leesplezier!”

Aan de kant van de Mellaertsstraat komt een volledig nieuwe buurtfietsenstalling voor zowel gewone als cargofietsen. Ongeveer 100 fietsstaanplaatsen voor de buurt worden er verdeeld over drie verdiepingen.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: "We creëren ook ruimte om fietsen veilig en comfortabel te stallen, en daarmee komen we tegemoet aan een bestaande vraag in de buurt. Door fietsen van de straat te halen, ziet de buurt er trouwens ook beter uit."

De verharde binnenplaats, die voorheen voornamelijk als parking diende, wordt een volledig ontharde en groene plek. Deze nieuwe semi-toegankelijke binnentuin van 1141 m² zal bereikbaar zijn via het Moorkensplein en de Mellaertsstraat. Ook zullen de agora en de bibliotheek in het nieuwe gebouw de binnentuin met het toekomstige buurtpark verbinden.

Planning nieuwbouw

In het voorjaar van 2024 zal het definitieve ontwerp klaar zijn, wordt de bouwaanvraag ingediend en start het vooronderzoek op. Wanneer de bouwvergunning is goedgekeurd, gaat AG Vespa op zoek naar een geschikte aannemer. Als alles volgens plan verloopt starten de werken begin 2025 en is de oplevering voor eind 2026.

Buurtpark

De publieke ruimte van 2.560 m² grenzend aan het gebouw in de Maréestraat, de Bakkerstraat en de Langstraat wordt een nieuw buurtpark. Hiervoor start de stad op 2 februari met een participatietraject. Op www.antwerpenmorgen.be staat meer informatie over het eerste participatiemoment, klik hier voor de rechtstreekse link.


In de mediagalerij staan de toekomstbeelden. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Stadsontwikkeling
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.