Verkeersmaatregelen Beukenlaan voor meer verkeersveiligheid

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, plant de stad snelle en tijdelijke verkeersmaatregelen op de Beukenlaan. Het gaat om maatregelen op maat van automobilisten, fietsers en wandelaars. Als alles volgens plan verloopt, worden de werken nog voor de zomer afgewerkt.

Om de verkeersveiligheid op de Beukenlaan te verhogen worden een aantal kruispunten compacter gemaakt (met uitzondering van het kruispunt met de Della Faillelaan). Ter hoogte van de kruispunten met de Palmenlaan, Dennenlaan en Acacialaan worden er linksafslagstroken voorzien. Daarnaast worden ook de kruisingsvlakken ter hoogte van de kruispunten compacter en kleiner gemaakt door het inkorten van de oversteeklengte. Hiervoor worden er middeneilanden aangebracht (handig voor overstekende fietsers) of wordt er één rijstrook weggenomen door het plaatsen van markeringen en flexibele verkeerspalen. Daardoor wordt ook de opstelruimte voor fietsers vergroot. Indien nodig, combineert men die twee ingrepen om het kruispunt zo veilig mogelijk te houden.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: ‘De Beukenlaan is een belangrijke doorgangsweg tussen de stad en Wilrijk en vormt een aansluiting met Edegem en Mortsel. Deze drukke verkeersas loopt dwars langs de recreatiegebieden van Park Den Brandt en het Nachtegalenpark, waar nogal wat wandelaars en joggers geteld worden. Deze aanpassingen doen we om al die gebruikers met elkaar in evenwicht te brengen. Door het kruispunt aan de Acacialaan en Beukenlaan aan te pakken, werken we bovendien een zwart punt van op de verkeersveiligheidsaudit van 2018 weg.’

Verder wordt er enkelrichting ingevoerd van de Della Faillelaan richting de Beukenlaan. Aan de zijde van de woningen tussen de Eglantierlaan en de Middelheimlaan wordt het fietspad aangepast voor tweerichtingsverkeer. Het fietspad aan de parkzijde blijft behouden.

Snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen

Eenvoudige, tijdelijke ingrepen zorgen ervoor dat er minder snelheidsovertredingen plaatsvinden. Zo wil de stad straten en kruispunten verkeersveiliger maken in afwachting van een uitgebreidere, structurele aanpak. Uiteraard zal de impact van deze snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen ook opgevolgd worden.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.