UCI Wereldbeker veldrijden op 23 december in Antwerpen

UCI Wereldbeker veldrijden op 23 december in Antwerpen

Scheldecross op Sint-Annastrand in ware kerstsfeer

Op zaterdag 23 december houdt de cyclocrosstrein halt in Antwerpen: dan vindt aan het Sint-Annastrand de Scheldecross plaats, dit jaar de negende manche van de UCI Wereldbeker veldrijden. Het parcours blijft nagenoeg onveranderd, met de gekende passage door de pittige zandstroken naast de Schelde als belangrijkste scherprechter. Bij de mannen staan de drie grote namen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock aan de start, een primeur dit crossseizoen. Ook bij de vrouwen tekenen de toppers Fem van Empel, Puck Pieterse en Ceylin Alvarado allemaal present.

De geur van verse modder is alom aanwezig en de thermometer daalt richting wintertemperaturen: het cyclocrossseizoen schakelt stilaan een versnelling hoger. Traditiegetrouw houdt de veldrittrein ook weer halt in Antwerpen, met de jaarlijkse Scheldecross. Twee dagen voor Kerstmis tekenen de beste cyclocrossers ter wereld present, om het tegen elkaar op te nemen op en rond het strand van Sint-Anneke op Linkeroever.

Deel van de UCI Wereldbeker

Net zoals vorig jaar maakt de veldrit deel uit van de UCI Wereldbeker, dat in 2022 opnieuw het belangrijkste regelmatigheidscriterium in het veldrijden werd. Een van de voornaamste kenmerken van de Wereldbeker is dat de cross internationaler wordt getrokken. Zo staat Antwerpen mooi in het rijtje te blinken naast onder andere Waterloo (VS), Tabor (Tsjechië), Val di Sole (Italië), Dublin (Ierland) en Benidorm (Spanje).

Aantrekkelijk parcours op en rond het Sint-Annastrand

Vorig jaar werd het parcours flink gewijzigd. Dat werd door zowel de veldrijders als de supporters goed gesmaakt. Voor deze editie zal die nieuwe omloop dus grotendeels behouden blijven. Zo wordt het uiteraard opnieuw uitkijken naar de grote stukken door het mulle zand van het Sint-Annastrand. Hier zullen niet alleen de grote sportieve verschillen worden gemaakt, het blijft natuurlijk ook een uniek zicht met de wereldberoemde Antwerpse rede op de achtergrond. Maar het parcours heeft nog veel meer te bieden. Zo is er de passage door de Antwerp City Camping; een indrukwekkende brug; heel wat te overwinnen bulten waar supporters de crossers langs alle kanten kunnen bewonderen; en natuurlijk de start en aankomst op de Wandeldijk dichtbij het strand.

Grote Drie en alle andere toppers aan de start

“Niet alleen de leuke setting op het strand van Sint-Anneke is een reden om naar deze negende manche in de UCI Wereldbeker veldrijden af te zakken”, zegt de CEO van organisator Flanders Classics, Tomas Van Den Spiegel. “Op zaterdag 23 december tekenen bij de elite mannen de Grote Drie present voor hun eerste onderlinge duel. Dat is natuurlijk iets om naar uit te kijken, we zijn alvast verheugd om hen hier alle drie aan de start te zien. Benieuwd of Mathieu van der Poel net zoals vorig jaar op het hoogste schavotje zal staan. Het wordt ongetwijfeld weer een topstrijd tegen onze vaderlandse crosstopper Wout van Aert en de Britse ex-wereldkampioen Tom Pidcock, maar het is ook uitkijken naar Thibau Nys die in Antwerpen hervat en Wereldbekerleider Iserbyt die ook komen om te winnen. Ook bij de elite vrouwen belooft het een prachtige wedstrijd te worden, want we verwelkomen alle toppers aan de start. Zo verdedigt Ceylin Alvarado haar eerste plaats in de WB-ranking, maar willen ook de jonge wereldkampioene Fem van Empel en het nog jongere talent Puck Pieterse zich bewijzen op het strand van Sint-Anneke. We verwelkomen met plezier alle veldritfans die de aftrap van een kerstvakantie vol crossklassiekers niet willen missen!”

Cross in kerstsfeer

“Vorig jaar was de Scheldecross een vervroegd sinterklaasgeschenk. Deze keer mag Antwerpen de UCI Wereldbeker pal in het kerstweekend verwelkomen. Goed voor een plekje in primetime op de crosskalender en meteen ook een mooie, sportieve aanvulling op de magische wintersfeer waarin het historische centrum van de stad tijdens de eindejaarsperiode baadt. Het pleit voor de uitstraling van de Scheldecross én voor Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen dat al die grote namen wederom aan de start staan. Ik ben benieuwd wie bij machte is om de Nederlandse titelverdedigers en wereldkampioenen Mathieu van der Poel en Fem van Empel uit het zadel te lichten”, blikt burgemeester Bart De Wever vooruit.
Schepen voor sport Peter Wouters vult aan: “Het Antwerpse najaar staat volledig in het teken van beweging en beleving. Van de balk en de brug op het WK turnen tot en met de balken en de brug van de Scheldecross. Al dat sportief vuurwerk sluiten we af met een knaller van een ‘bloemekee’ op het prachtige maar pittige parcours aan het onvolprezen Sint-Annastrand. De verzamelde wereldtop gaat zich zo’n uur lang in het rood ploeteren, aangevuurd door de vele supporters die weer en wind trotseren om voor die heerlijke, typische ambiance van de cross te zorgen. En uiteraard is die eerste clash tussen de Grote Drie een grote strik rond dit mooie pakje onder de Antwerpse kerstboom. Een cadeau dat we niet snel genoeg kunnen uitpakken!”

Slim naar de cross komen: zelf fietsen

Zoals elk jaar raadt Sporting A supporters aan om ‘Slim naar Antwerpen’ te komen. Met de wagen tot aan de evenementensite rijden is géén goed idee. Crossliefhebbers kunnen met het openbaar vervoer, de gratis veerdienst tussen het ponton Steenplein en Linkeroever of DeWaterbus komen. Maar zelf met de fiets naar de wedstrijd komen kijken is het makkelijkst, bovendien zijn er extra fietsenstallingen voorzien aan de Jachthavenweg.

Wie toch met de wagen komt, zet die best op een van de Antwerpse park and rides (P&R) en vervolgt de tocht met het openbaar vervoer of de fiets. Bijvoorbeeld de P&R Linkeroever bevindt zich op slechts 20 minuten fietsen van de wedstrijdlocatie.

Alle mobiliteitsinfo is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Praktisch

 • Sint-Annastrand (Wandeldijk), 2050 Antwerpen-Linkeroever
 • Zaterdag 23 december
  • U19 Mannen: 9.30 uur
  • U19 Vrouwen: 10.30 uur
  • U23 Mannen: 12 uur
  • Elite Vrouwen: 13.40 uur
  • Elite Mannen: 15.10 uur
 • Tickets
  • Tot en met 11 jaar: gratis
  • Vanaf 12 jaar:
   • Voorverkoop: 17 euro
   • Dagkassa: 19,50 euro
 • Alle info op de website van de UCI Werelbeker
 • Live te volgen op Sporza

In de mediagalerij staan foto's van de Scheldecross van vorig jaar. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters

Copyright hoofdfoto: © Flanders Classics

Sport
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.