Transvaalstraat wordt heraangelegd als fietsstraat

De Transvaalstraat in Zurenborg krijgt als fietsstraat een aantal infrastructurele aanpassingen. Stad Antwerpen en district Berchem zullen er onder andere het bestaande verkeersplateau vergroten en een nieuw installeren. De werken zullen wellicht starten in de loop van 2025.

Enkele jaren geleden besliste het Antwerpse college om bijkomende fietsstraatassen te realiseren. Die werden in een eerste fase reeds versneld uitgerold door middel van signalisatie en markering.

De stad en de districten leggen nu ook gefaseerd alle fietsstraten aan met rode asfalt. Dat verduidelijkt het statuut van de fietsstraat en zorgt voor een verhoogde herkenbaarheid. Ook in de Transvaalstraat in Zurenborg zal zo de ‘rode loper’ voor de fietsers uitgerold worden, en de straat krijgt nog een bijkomende heraanleg.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "Waar het kan en meerwaarde biedt, leggen we fietsstraten aan. Dat is op deze plek zeker het geval."

Heraanleg

De straat zal zijn dubbelrichting en dubbelzijdig parkeren behouden. Ook de bestaande parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen blijven. De stad zal wel extra fietsbeugels voorzien. 

Door het uitbreiden van het bestaande verkeersplateau op het kruispunt met de Waterloostraat verhoogt de verkeersveiligheid in de Transvaalstraat. Vandaag is er enkel een kort plateau voor de school, waar na de heraanleg het volledige kruispunt opgehoogd zal zijn. Bovendien zullen extra bomen het kruispunt accentueren en meer groen in de straat brengen. ​ Aan de verschillende hoeken van het kruispunt komen zebrapaden.

Verkeersremmende maatregelen zullen geïmplementeerd worden door middel van een bijkomend verkeersplateau, op het kruispunt van de Transvaalstraat met de Generaal Van Merlenstraat. Deze ingreep biedt eveneens een nieuwe veilige oversteekplaats voor voetgangers.

Aan het begin van de Transvaalstraat (kruispunt met Guldenvliesstraat) is een nieuw pleintje ontworpen. Hierbij is rekening gehouden met de toegankelijkheid naar de inrit van Infrabel. Op het plein worden er grote plantvakken met drie nieuwe bomen aangelegd, waarvan één potentie heeft als toekomstboom. Rondom de plantvakken komen betonelementen, waarop zitmeubilair met rugleuning kan worden geïntegreerd. Het district Berchem zorgt voor de financiering van dit pleintje.

Districtsschepen Bruno De Saegher: "In samenwerking met de stad kunnen we ineens onze plannen realiseren in een groener en veiliger Berchem."

Timing werken

De timing van de aanleg wordt afgestemd op de werken in de Cogels-Osylei in functie van de bereikbaarheid van de wijk. Naar schatting zullen de werken in de Transvaalstraat kunnen starten in de loop van 2025.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Bruno De Saegher Berchems districtsschepen voor mobiliteit, publiek domein, straatvergroening en verkeersveiligheid
Jef van Waterschoot Wijkcoördinator district Berchem
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.