Tramloods aan Draakplaats: tijdelijke concessionaris gezocht

Tramloods aan Draakplaats: tijdelijke concessionaris gezocht

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf van de stad Antwerpen, zoekt een concessionaris die de tramloods aan de Draakplaats in Zurenborg een tijdelijke invulling geeft. Dat in afwachting van de realisatie van het Spoorpark ernaast. De biedingen lopen tot eind maart.

De tramloods (circa 3.600 m²) met aanpalend kantoorgebouw (circa 200 m²), gelegen aan de Draakplaats in de bruisende wijk Zurenborg, is een uniek pand met een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in 1890 en is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.

De loods heeft potentieel om in de toekomst een dynamische, verbindende ontmoetingsplaats te zijn, niet alleen voor de huidige wijk, maar ook in functie van het nog te realiseren naastgelegen Spoorpark. In afwachting van dat park wil AG Vespa nu alvast een tijdelijke invulling geven aan de tramloods. Op die manier wil de stad nu al nieuw leven blazen in dit uitzonderlijke gebouw, en op een laagdrempelige manier ruimte bieden voor initiatieven en ondernemers uit de buurt.

Spoorpark

De tramloods paalt aan één van de toegangen van het toekomstige Spoorpark, dat zal zorgen voor verbinding tussen de wijk Zurenborg en het district Borgerhout. Dat park zal zich uitstrekken over de zone tussen de Draakplaats en het Luitenant Naeyaertplein, op en parallel aan de verhoogde spoorweg. De tweede en laatste fase van het voorontwerp werd recentelijk goedgekeurd. Het definitieve ontwerp voor het gehele Spoorpark zal vermoedelijk in het voorjaar van 2024 klaar zijn. De start van de werken hangt dan weer af van de lopende onderhandelingen over de gronden met Infrabel.

“Aan de Draakplaats, aan één van de toegangen tot het toekomstige Spoorpark, bevindt zich een oude tramloods. Het Spoorpark zal een uniek park zijn omdat het zich zowel op begane grond als op hoogte uitspreidt. In afwachting van dit park zoeken we een tijdelijke invulling voor de al even unieke tramloods. Aan erfgoed een nieuw leven geven is immers de beste garantie op een lang leven voor dit erfgoed.” zegt schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa, Annick De Ridder.

Biedingen onder gesloten omslag

De tramloods wordt in concessie gegeven voor een periode van 6 jaar tegen een vaste jaarlijkse basisvergoeding van 41.400 euro. Geïnteresseerden kunnen onder gesloten omslag een bod met uitgewerkt projectvoorstel uitbrengen. Dat wordt beoordeeld op basis van het projectvoorstel, de financiële draagkracht en de relevante ervaring. De biedingen sluiten af op 29 maart 2024 om 11 uur.

Netwerkmoment voor kandidaten

AG Vespa organiseert op donderdag 25 januari een vrijblijvend netwerkmoment voor geïnteresseerde kandidaten. Tijdens dit moment kunnen zij elkaar ontmoeten en eventueel nadien samenwerken om een gezamenlijk voorstel in te dienen. Ook kunnen ze er – indien gewenst - een presentatie geven over hun projectvoorstel. Geïnteresseerde kandidaten zijn die dag tussen 16 en 19u doorlopend welkom in het kantoorgebouw aan Draakplaats 6. Inschrijven is verplicht.

Meer informatie over de oproep en het netwerkmoment is te vinden op www.agvespa.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.


Er staat een reeks foto's van de loods in de mediagalerij. Ze zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Stadsontwikkeling Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.