Start restauratie vijf droogdokken Droogdokkensite

Start restauratie vijf droogdokken Droogdokkensite

De werken voor de eerste fase van de herontwikkeling van de Droogdokkensite op Het Eilandje zijn gestart, met de restauratie van vijf van de droogdokken. In het voorjaar volgen het pomphuis en de gebouwen voor jeugdwerking. In het masterplan van de Droogdokkensite wordt de unieke site aan de Scheldekaaien omgevormd tot één grote publieke maritieme belevingssite.

De Droogdokkensite, aan de noordwestelijke kant van het Kattendijkdok, bestaat uit een uniek landschap aan de Schelde met bijzonder industrieel en bouwkundig erfgoed. Naast de negen historische, beschermde droogdokken omvat het twee grote gebouwenclusters, enkele kleinere verspreide bijgebouwen en twee pomphuizen.

Om de historische locatie tot een maritieme belevingssite om te vormen is een masterplan opgemaakt. Om dat masterplan te concretiseren ging AG Vespa op zoek naar aannemers voor de restauratie van een deel van de droogdokken. De eerste aannemer is nu gestart met de restauratiewerken van vijf van de droogdokken. Het gaat over droogdokken 1 tot en met 4, en droogdok 6. Ook vult hij een deel van de ondergrondse leidingen op. De werken nemen 1,5 jaar in beslag en zijn als alles volgens plan verloopt klaar in het voorjaar van 2026.

Restauratie vijf droogdokken

De vijf droogdokken krijgen een grondige opknapbeurt:

  • Droogdokken 1, 2 en 3: de aannemer verwijdert de deuren van deze permanent natte dokken en restaureert alles boven de waterlijn. Daarbij reinigt en herstelt hij de te behouden natuursteen.
  • Droogdok 4: dit dok blijft in dienst als werkend dok om schepen uit de maritieme collectie (o.a. van het MAS en maritieme vzw’s) te herstellen. Het wordt volledig gerestaureerd en krijgt ook een nieuwe dokdeur.
  • Droogdok 6: dit dok wordt gerestaureerd zodat het in de toekomst als evenementendok gebruikt kan worden. Om de veiligheid in het latere evenementendok te garanderen wordt ook een permanent schot geplaatst ter hoogte van Kattendijkdok.
  • Tenslotte wordt ook een deel van de ondergrondse leidingen, tussen het pomphuis 1 en droogdok 4, opgevuld om latere verzakkingen te voorkomen.

In het voorjaar van 2025 start ook de werf aan pomphuis 1 en aan de delen op de site die voor jeugdwerking bestemd zijn. Daarbij hoort het gedeeltelijk slopen van de aanpalende gebouwen, zodat de sierlijk uitgewerkte gevels van het historische pomphuis uit 1895 opnieuw zichtbaar worden. De jeugdwerking wordt ondergebracht in een compact nieuwbouwvolume en in de bestaande grote hal die gerenoveerd wordt met behoud van het industriële karakter.

Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “Met veel openbare en groene ruimte gecreëerd naast 9 historische droogdokken en 2 pomphuizen wordt de Droogdokkensite dé plek waar de stad de oude haven omarmt. Met de restauratie van vijf van de droogdokken worden de eerste concrete stappen gezet richting een mooie toekomst voor deze historische site die zal herrijzen als één grote publieke maritieme belevingssite"

Vlaamse subsidies

Voor de restauratie van de droogdokken en het pomphuis kende de Vlaamse regering een subsidie toe van maximum 5 miljoen euro.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: “De Droogdokkensite vertelt een deel van het verhaal van Vlaanderen, de site ademt onze Vlaamse ondernemingszin en ons rijk maritiem verleden. Dat de restauratie van 5 droogdokken nu is opgestart is dan ook goed nieuws. Zo brengen we ons erfgoed in topvorm en geven we het door aan de volgende generatie.”

In de mediagalerij staan de foto's uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.