Start afbraak voormalig zwembad Arena Deurne-Zuid

Op maandag 21 augustus start de afbraak van het voormalige zwembad Arena en het korfballokaal aan de Gabriël Vervoortstraat in Deurne-Zuid. Die afbraak kadert in de nieuwe plannen voor de Arenawijk, waar Woonhaven Antwerpen in de toekomst nieuwe sociale woningen zal bouwen. Als alles vlot verloopt, is de afbraak afgerond in november 2023.

De werken gebeuren in twee fases: de ontmanteling van het interieur en de afbraak van de ruwbouwconstructie.

Fase 1: ontmanteling interieur

Deze eerste fase start op maandag 21 augustus en zal vermoedelijk duren tot begin oktober, waarbij de aannemer het volledige interieur van het zwembad ontmantelt en stript. De overlast voor de buurt is tijdens deze fase beperkt.

Rond het gebouw komt er een werfzone waar de aannemer veilig kan werken. De werfzone omvat een beperkt stuk van het grasveld naast het zwembad en zes parkeerplaatsen voor het zwembad. Om de werken te kunnen uitvoeren, moeten de twee bomen aan de voorzijde van het zwembad gekapt worden.

Fase 2: afbraak ruwbouwconstructie

De afbraak van de ruwbouwconstructie van beide gebouwen start aansluitend op fase 1 en zal vermoedelijk duren tot en met november 2023. Ook de verharding rondom de gebouwen wordt opgebroken. De verschillende materialen worden ter plaatse gesorteerd en gescheiden afgevoerd. Na de afbraakwerken worden de putten opgevuld met zuiver zand en ingezaaid met gras.

Tijdens deze fase kan er geluids- en stofhinder zijn in de buurt. De aannemer doet al het mogelijke om de overlast te beperken.

De afbraak van het korfballokaal start aan het einde van deze fase, waarbij de werfzone licht zal uitbreiden en ook een beperkt stuk van het grasveld rond het korfballokaal zal innemen.

Nieuwe plannen Arenawijk

De afbraak van het voormalige zwembad en het korfballokaal past binnen een groter plan voor een nieuwe toekomst voor de Arenawijk, een project dat stad Antwerpen en Woonhaven Antwerpen samen realiseren en dat AG Vespa coördineert. Het district Deurne en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zijn belangrijke partners.

De gebouwen in de zuidrand van de wijk worden gerenoveerd tot private woningen. De gebouwen in de noordrand worden afgebroken en er komt een nieuwbouw van sociale woningen, een sporthal en een basisschool.

Stad Antwerpen zal ook het openbaar domein in de wijk heraanleggen, inclusief ontharding en vergroening, en de installatie van een betere wateropvang en -opslag. De Arenahal zal opnieuw het middelpunt van de wijk vormen en aan de voorzijde komt een groot driehoekig plein voor sport, ontmoeting en activiteiten. Bewonersparkings komen maximaal ondergronds en voetgangers en fietsers krijgen zo meer ruimte.

Als alles vlot verloopt start de heraanleg van het Arenaplein in het voorjaar van 2024.

Schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa Annick De Ridder: "We hebben er bewust voor gekozen om het dossier rond de heraanleg van het openbaar domein in tweeën te splitsen. Dit geeft ons de kans om de heraanleg van het Arenaplein vroeger dan voorzien te laten starten. En dat is natuurlijk goed nieuws voor iedereen. Op deze manier vormt de Arenahal snel weer het kloppend hart van de wijk. De heraanleg van het Arenaplein staat gepland voor het voorjaar van 2024. Maar in tussentijd zitten we uiteraard niet stil. Zo wordt hard verder gewerkt aan het ontwerp van het tweede deel van het openbaar domein in de wijk én onderzoeken we een gepaste invulling voor het grote dak van de Arenahal.”

Hieronder twee toekomstbeelden uit het definitief ontwerp van het Arenaplein, ook te vinden in de mediagalerij:

Meer uitgebreide informatie over de Arenawijk staat op https://www.agvespa.be/projecten/arenawijk.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.