Stad zorgt met Winter in Antwerpen voor een betoverend eindejaar

Stad zorgt met Winter in Antwerpen voor een betoverend eindejaar

Dit jaar ook magische wintersfeer op Hendrik Conscienceplein en Operaplein

Van vrijdag 8 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 baadt het historische centrum van Antwerpen in een betoverende sfeer en kunnen bezoekers naar jaarlijkse traditie rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de ijspiste. Nieuw dit jaar is de uitbreiding naar twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein. Maar ook op de gekende pleinen is er heel wat te beleven. Denk onder andere aan de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt, sportieve winterpret op de Groenplaats en muzikale verwondering op de Handschoenmarkt. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld prachtige foto’s opleveren.

Openingsweekend

Op vrijdag 8 december gaat de magie van start, verspreid over verschillende pleinen in Antwerpen. De evenementensite opent vanaf 16 uur. Bezoekers kunnen er iets eten en drinken, kuieren langs de kraampjes of genieten van de verschillende attracties en belevingen. Zo is er een openingsshow op de ijspiste, met ‘The Greatest Showman’ Kevin Van Der Perren. Verder zal er een optreden zijn in het Joe Christmas House en zijn er doorlopend verschillende straatanimaties. Tijdens het openingsweekend zijn er ook kooroptredens aan de 'Singing Christmas Tree'-tribune op de Handschoenmarkt en aan de fontein op het Hendrik Conscienceplein.

Hendrik Conscienceplein en Operaplein

Stad Antwerpen betrekt deze editie ook het prachtige Hendrik Conscienceplein en het centraal gelegen Operaplein bij de Winter in Antwerpen. De stad voerde daarvoor het afgelopen jaar doorgedreven onderzoek en stemde af met de nodige diensten en stakeholders.

Hendrik Conscienceplein
Het Hendrik Conscienceplein zal baden in een intieme sfeer, met feeërieke aankleding en met respect voor de identiteit en het eigen karakter van dit historische plein. Bezoekers vinden hier een deel van de kerstmarkt met een leuke mix van kraampjes. Er zijn ook kooroptredens op het plein, en in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience vinden er vertellingen voor kinderen plaats.

Operaplein
​Het Operaplein zal deze editie baden in een gezellige en nostalgische sfeer met een stuk traditionele kerstmarkt, aangevuld met andere activiteiten zoals een winterfoor. Het plein zal zorgen voor een bijkomend hoogtepunt langs de feeëriek versierde Via Sinjoor-as (Astridplein, Keyserlei, Meir), die het Centraal Station verbindt met de historische binnenstad.

Burgemeester Bart De Wever: “Omdat we volop aan het werk zijn op de Kaaien, trekken we de magische sfeer van de eindejaarsfeesten door de historische binnenstad. Tijdens deze editie kunnen Antwerpenaren en bezoekers heerlijk kuieren van het Operaplein en het Conscienceplein tot de Groenplaats en de Grote Markt. Ik hoop dat zij dat van jong tot oud ook massaal komen doen, want het gezellige vertier van Kerst en Nieuw is in Antwerpen echt uniek.”

Klassiekers

Dit jaar pakt Winter in Antwerpen echt de hele stad in. Op het Koningin Astridplein kunnen bezoekers genieten van een prachtig zicht op de stad met een bezoek aan het reuzenrad. Vandaar leidt een lichtslinger bezoekers langs het Operaplein tot in het historische hart van de stad. Op de Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Hendrik Conscienceplein is heel wat te beleven voor jong en oud.

Winterpret op de Groenplaats
​Hier staat sportieve winterpret centraal met de overdekte ijspiste van 1000 m² rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten kan terecht in winterbar Den Après, of rondkuieren op de kerstmarkt.

Verwondering op de Handschoenmarkt
Hier vinden bezoekers de traditionele kerststal en het standbeeld van Nello & Patrasche. Op de Handschoenmarkt staat een indrukwekkende kerstboom en aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune kunnen bezoekers een leuke foto maken. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is bovendien de perfecte achtergrond voor enkele muzikale optredens van Koor en Stem.

Nostalgische kerstsfeer op de Grote Markt
Op de Grote Markt staat authenticiteit centraal met de traditionele kerstmarkt en het Joe Christmas House. Deze klassiekers staan garant voor warme gezelligheid. Het Joe Christmas House vormt niet enkel het decor voor live uitzendingen van Joe, er zullen ook verschillende verrassingsoptredens plaatsvinden.

Ook dit jaar staat er een prachtige authentieke molen uit Duitsland, met handgemaakt houtsnijwerk en traditionele beelden. Sfeervolle verlichting zorgt voor een extra dimensie en de installatie leent zich zo ideaal voor een originele foto. Onder in de molen hangt een prachtige maretak voor wie een stiekeme kus wil geven.

Lichtjeslaan Suikerrui
In de feeërieke meterslange lichttunnel wanen bezoekers zich sprookjesfiguren in een wereld van licht. Twinkelende guirlandes doen de hele Suikerrui stralen. Prachtige foto's zijn hier een garantie.

Aandacht voor duurzaamheid

Stad Antwerpen zet ook dit jaar hoog in op duurzaamheid. De stad treft de nodige energiebesparende maatregelen, waaronder het gebruik van LED+ verlichting met een heel laag verbruik. De armaturen van de eindejaarsverlichting zijn dan weer gemaakt van suikerriet, wat 100% biologisch afbreekbaar is, of van gerecycleerde petflessen. Al het cateringmateriaal is herbruikbaar. Aanbieders van drank zijn verplicht een alcoholvrij alternatief aan te bieden, aanbieders van voeding moeten zorgen voor een vegetarisch alternatief.

Winkelzondagen, vuurwerk, ‘t Stad trakteert

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen, wordt het nieuwe jaar feestelijk ingezet met het eindejaarsvuurwerk en sluit Winter in Antwerpen af met de traditionele nieuwjaarstraktatie.

Winkelzondagen (Binnenstad)
Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op meerdere zondagen geopend. Zowel op 3, 10, 17, 24 en 31 december alsook op 7 januari (wintersolden) kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Vuurwerk op oudejaarsnacht
Het eindejaarsvuurwerkwordt ook dit jaar weer afgestoken vanop de Schelde. Bezoekers kunnen het vuurwerk dit jaar niet bewonderen aan het Steenplein, maar wel aan de kaaien ter hoogte van het Zuid. Op de vernieuwde Scheldekaaien ter hoogte van de Cockerillkaai en de Sint-Michielskaai heeft het publiek een uitstekend zicht. Het mooiste zicht is er misschien wel aan het Galgenweel op Linkeroever, van daaruit zien toeschouwers het vuurwerk met de rede van de stad als achtergrond. Op Radio Minerva zal de bijhorende muziek live synchroon te beluisteren zijn zodat iedereen dit magische moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op VRT 1.

't Stad trakteert op laatste dag van Winter in Antwerpen
Op zondag 7 januari 2024 zijn alle Antwerpenaren vanaf 12 uur welkom om te klinken op het nieuwe jaar. Bezoekers krijgen gratis jetons voor een drankje of een hapje. De ideale manier om de start van 2024 te vieren. Meer informatie hierover volgt.


Alle info over Winter in Antwerpen en meer details over de specifieke attracties en belevingen staan op www.winterinantwerpen.be.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Copyright headerbeeld: LUCID

Dienstverlening & Bestuur Cultuur & Vrije Tijd Toerisme
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.