Stad zoekt tijdelijke invulling voor brugwachtershuisje aan Asiadok

Stad zoekt tijdelijke invulling voor brugwachtershuisje aan Asiadok

Het college keurde de voorwaarden goed voor een tijdelijke commerciële invulling van het brugwachtershuisje aan het Asiadok op Het Eilandje. In het kader van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Innovatieve Stadshaven wil de stad die omgeving levendiger maken. De tijdelijke invulling van het brugwachtershuisje moet daaraan bijdragen: de voorkeur gaat naar een seizoensbar. De oproep wordt binnenkort gelanceerd via het systeem van biedingen onder gesloten omslag met projectvoorstel.

Het brugwachtershuisje ligt op het Kempeneiland in het Asiadok, Spitsenstraat 31, 2030 Antwerpen, en beschikt over een bijhorende buitenruimte. Het huisvestte tot september 2022 het Koninklijk Marine Kadettenkorps. Sindsdien staat het pand leeg, maar daar komt hopelijk snel verandering in.

RUP Innovatieve Stadshaven

Voor de ruimere omgeving waarin het brugwachtershuisje zich bevindt is momenteel het RUP Innovatieve Stadshaven in opmaak, hier vindt u een eerder persbericht daarover. Begin 2022 keurde het college het ruimtelijk kader goed voor de verdere uitwerking van dit RUP.

Met dit plan wil stad Antwerpen de omgeving van het Asiadok, momenteel nog weinig bekend bij heel wat Antwerpenaren, terug meer zichtbaarheid en bekendheid geven. De levendige invulling van het brugwachtershuisje is daarom een belangrijke pijler om dit stukje van de stad opnieuw op de kaart te zetten.

Annick De Ridder, schepen voor haven, ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en patrimonium: "Het is deze legislatuur onze ambitie om de Antwerpenaar dichter bij de Schelde en de dokken te brengen. Voor het brugwachtershuisje aan het Asiadok zoeken we nu naar een tijdelijke commerciële invulling voor een breed publiek. Een zomer- of winterbar bijvoorbeeld vormt een uitstekende opportuniteit om de Antwerpenaar een minder bekend stukje van onze haven te doen herontdekken. Voor dit gebied wordt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Innovatieve Stadshaven uitgewerkt."

Tijdelijke commerciële invulling

AG Vespa zal een oproep lanceren waarbij gezocht wordt naar een uitbater die het pand een tijdelijke commerciële invulling geeft die een breed publiek aanspreekt. De voorkeur gaat uit naar een bar die in de zomer en de winter uitgebaat wordt.

Gezien de locatie zal de stad er streng op toezien dat de uitbater rekening houdt met de algemene richtlijnen omtrent veiligheid aan het water en geluidsoverlast. Ook moet de tijdelijke invulling in synergie zijn met en respect hebben voor de buurt.

De toewijzing zal gebeuren volgens het systeem van biedingen onder gesloten omslag waarbij kandidaten zowel een financieel voorstel en een projectvoorstel als een businessplan moeten voorleggen.

Alle informatie over de oproep verschijnt binnenkort op www.agvespa.be. Geïnteresseerden kunnen nu reeds mailen naar agvespa@antwerpen.be, ze krijgen dan de webpagina doorgestuurd wanneer die online komt.


De foto van het brugwachtershuisje in zijn huidige toestand is te vinden in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever
Joost Houtman Woordvoerder schepen Annick De Ridder
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.