Stad wint Vlaamse Planningsprijs met Waterplan

Het Waterplan van stad Antwerpen won vandaag de Vlaamse Planningsprijs. Deze prijs van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) zet innovatieve ruimtelijke projecten in de kijker om zo gelijkaardige, kwalitatief hoogstaande projecten te stimuleren.

Het Waterplan van stad Antwerpen getuigt volgens de jury van een zeer gedurfde en doordachte ruimtelijke aanpak voor een bijzonder urgente opgave. Er was lof voor de integrale benadering, van een stadsbrede visie tot lokaal straatniveau. De jury benadrukte dat het plan een volledig verhaal vertelt, vertrekkend van de geschiedenis van water in Antwerpen tot hoe water vandaag gebruikt wordt in de stad. Verder biedt het ook echt een antwoord op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande wateroverlast en –tekorten. ​

Waterplan biedt kader en concrete bouwstenen

Antwerpen wil tegen 2050 klimaatrobuust zijn, dat betekent klaar om de gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen. De stad heeft sinds eind 2019 een Waterplan klaar om dit te bereiken. Het biedt een kader voor ontwerpers en ingenieurs, beleidsmakers en bewoners om water te integreren bij de aanleg van straten en pleinen en bij grotere stadsontwikkelingsprojecten. Veel van de voorgestelde ingrepen worden intussen al toegepast. Het belangrijkste is om regenwater zo lokaal mogelijk (meteen) op te vangen, te gebruiken of te laten infiltreren in de ondergrond. Het kan gaan over kleine ingrepen zoals infiltratiezones op pleinen en plantvakken maar ook over grote infrastructuren zoals wadi’s, vijvers en ondergrondse waterbuffers.

“We zetten met het Waterplan grote stappen om van Antwerpen opnieuw een waterstad te maken en ons bovendien te wapenen tegen klimaatverandering. Als schepen, begin deze legislatuur gestart met het plan, ben ik enorm trots op de erkenning die we met deze Planningsprijs krijgen. Het is een prijs voor onze ganse administratie en alle medewerkers die hier dag in, dag uit mee bezig zijn. Ik hoop daarnaast ook dat we hiermee andere steden en gemeenten inspireren”, aldus schepen voor openbaar domein Claude Marinower.

Vandaag zien we het Waterplan al in actie. Bij elke heraanleg van straten en pleinen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met waterbuffering of -insijpeling. Recent werd een nieuwe tuinstraat geopend, de Lange Ridderstraat. Op parkeerplaatsen in de Quinten Matsijslei kan water infiltreren en de Donkse Beek in de Prinshoeveweg werd opengelegd. Parken als Rozemaaipark en Wolvenberg bieden heuvels en wadi’s die een opvangbekken zijn bij regenval, maar ook leuke speelaanleidingen en vertoefplekken. Bij de toekomstige Ringparken, het nieuwe plein op de Gedempte Zuiderdokken en de heraanleg van het binnenplein van het administratieve gebouw Den Bell zal water een belangrijke plek krijgen. ​

Meer info over het Waterplan staat op antwerpenmorgen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

VRP Planningsprijs

De VRP Planningsprijs bestaat sinds 2004 en wordt tweejaarlijks uitgereikt op de Werelddag van de Stedenbouw. De prijs wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaams minister van Omgeving. In 2010 won de stad ook al de Planningsprijs, toen voor de aanpak van het masterplan Park Groot Schijn, waarvan het openbaar domein intussen volledig aangelegd werd.


 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.