Stad start proefproject met opvallende vuilbakken

Stad wisselt 26 vuilbakken om in frisgroene variant met vulgraadsensor

Stad Antwerpen start met een proefproject waarbij ze 26 grijze standaard vuilbakken vervangt door frisgroene varianten, uitgerust met een vulgraadsensor. Met dit proefproject wil de stad nagaan of een opvallende kleur de zichtbaarheid en het gebruik van een vuilbak vergroot. Zo blijft de stad, naast alle andere acties, inzetten op de strijd tegen zwerfvuil.

Stad Antwerpen telt meer dan 4000 vuilnisbakken, verspreid over het hele grondgebied. Antwerpse vuilbakken hebben nu, net als het ander straatmeubilair, een grijze kleur. Toch blijkt dat bewoners en bezoekers die vuilbakken niet altijd even goed gebruiken, want zwerfvuil in de stad blijft een probleem. Om na te gaan of een opvallende kleur de zichtbaarheid en het gebruik ervan vergroot, start de stad met een proefproject waarbij ze 26 vuilbakken vervangt door frisgroene exemplaren met vulgraadsensor. 

Proefproject

Van mei tot en met september 2023 komen er in totaal 26 frisgroene vuilbakken in 5 testzones: de Offerandestraat, de Groenplaats, het Eilandje, het Sint-Jansplein en de Ossenmarkt. Op die plaatsen wisselt de stad de helft van de vuilbakken in voor groene varianten, uitgerust met vulgraadsensoren. Die sensoren zorgen voor data waarmee ze kunnen nagaan of de vuilbakken sneller vol zitten. De properheid van de Antwerpse straten en pleinen wordt daarnaast ook voortdurend opgevolgd en bijgehouden met een zwerfvuilscore. 

Stad Antwerpen zal die verzamelde data vervolgens vergelijken met historische zwerfvuilmetingen om zo het effect van dit proefproject in kaart te brengen.  

Schepen voor stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: "In Antwerpen staan 4000 vuilnisbakken, waarvan ruim 662 in de historische binnenstad. Nergens in West-Europa staan er zoveel vuilnisbakken per inwoner. Vaak is het excuus dat mensen ze niet zien staan. We gaan nu uitproberen of met een opvallende frisgroene kleur we meer afval aantrekken en kunnen zorgen voor properdere straten."

Strijd op alle fronten

Dit proefproject is maar een van de vele acties die stad Antwerpen neemt in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Dagelijks zetten honderden stadsmedewerkers en duizenden vrijwilligers zich in om de Antwerpse straten en pleinen proper te houden. De stadstoezichters gaan elke dag op pad en zorgen, door het vaststellen van overtredingen en het uitschrijven van GAS-pv's, voor een veilige, propere en aangename woon- en werkomgeving. Naast de strengere handhaving zet de stad verder in op sensibilisering van haar inwoners en bezoekers om samen te werken aan een propere en veilige stad.  

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.