Stad ondersteunt scholen die investeren in brandveiligheid

Stad Antwerpen biedt dit jaar financiële ondersteuning aan 98 scholen, die investeren in brandveiligheid. Elk jaar kunnen scholen intekenen op zo’n ondersteuning van de stad, waarna een jury van experts de aanvragen onderzoekt. Geselecteerde scholen krijgen naast financiële ondersteuning ook advies over de verschillende mogelijkheden en de veiligheidsingrepen die ze kunnen uitvoeren.

Scholen die veiligheidsingrepen willen uitvoeren kunnen elk jaar intekenen op een financiële ondersteuning die stad Antwerpen hiervoor aanbiedt. Zo wil de stad scholen stimuleren om met belangrijke preventie-thema’s aan de slag te gaan.

Dit jaar is het thema 'brandveilig laden en opslaan van batterijen op school' en ondersteunt de stad geselecteerde schoolbesturen financieel om hun gebouwen van brandveilige laad- en opslagruimtes voor batterijen te voorzien. Een voorbeeld daarvan zijn brandwerende veiligheidskasten, waarin leerlingen hun laptop kunnen opbergen en opladen. Scholen kunnen ook bijkomende investeringen doen die nodig zijn om het opladen van batterijen brandveilig te maken of ze kunnen investeren in branddetectie. De preventieadviseurs van scholen worden betrokken bij het hele verloop en krijgen advies over de verschillende mogelijkheden en investeringen die ze kunnen doen.

98 scholen dienden dit jaar een dossier in dat door de jury positief werd beoordeeld. Zij kunnen rekenen op financiële steun van stad Antwerpen.

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels: “Digitaal onderwijs maakte de afgelopen maanden meer en meer haar intrede in de scholen, onder meer onder impuls van de coronacrisis. De laptops die massaal voorzien werden voor leerlingen en schoolteams zijn intussen een volwaardig deel van het lesmateriaal. Met de toelage van de stad zorgen we ervoor dat deze ook opgeslagen en veilig opgeladen kunnen worden, en de nodige ingrepen in kader van brandveiligheid kunnen gebeuren.”

Naast voorzieningen voor laptops, kunnen scholen ook investeren in andere brandveilige technologie.

PIVA

Provinciaal Instituut voor Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) is een van de scholen die financiële ondersteuning ontvangen. PIVA wil hiermee investeren in brandveilige oplaadvoorzieningen voor elektrische fietsen.

Coördinerend preventieadviseur van PIVA Bert Segers: “Hoe langer hoe meer leerkrachten komen met de elektrische fiets naar school. Opladen van batterijen moet op een brandveilige manier gebeuren. Het geld dat we ontvangen investeren we in branddetectie en stopcontacten met tijdschakelaars die de stroomvoorziening ’s nachts en tijdens het weekend uitschakelen. De financiële ondersteuning in brandveiligheid kwam dus op een ideaal moment voor onze school.”

Scholen die nog willen investeren in brandveiligheid kunnen hier terecht voor handige preventietips en praktische informatie of inspiratie opdoen van andere scholen. De scholen van het AG Stedelijk Onderwijs hebben een eigen, apart traject lopen voor gelijkaardige projecten.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.