Stad keurt definitief ontwerp voor heraanleg Boekenberglei-Gitschotellei/Drakenhoflaan en verplaatsing keerlus tram goed

Stad keurt definitief ontwerp voor heraanleg Boekenberglei-Gitschotellei/Drakenhoflaan en verplaatsing keerlus tram goed

Het stadscollege keurde het definitieve ontwerp voor de heraanleg van het grootste deel van de Boekenberglei en gedeeltes van de Gitschotellei en de Drakenhoflaan goed. Daar, in het grensgebied van de districten Borgerhout en Deurne, komen onder andere nieuwe enkelrichtingsfietspaden, voetpaden en overzichtelijke oversteekplaatsen. Ook wordt de huidige keerlus van de tram verplaatst naar de Gitschotellei/Drakenhoflaan - Boekenberglei – Cruyslei. Als alles volgens plan verloopt kunnen de werken in het najaar van 2023 starten.

In dit project worden de Boekenberglei, Gitschotellei en Drakenhoflaan deels heraangelegd. De Boekenberglei tussen de Sint-Rochusstraat en de Drakenhoflaan; en de Drakenhoflaan/Gitschotellei tussen de Boekenberglei en de Cruyslei. De delen worden van gevel tot gevel heraangelegd: het worden groene straten met compacte, overzichtelijke kruispunten om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verbeteren. De kenmerkende eiken in de Boekenberglei blijven behouden.

Het projectgebied
Het projectgebied
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “De fietspaden hier waren echt aan een heraanleg toe, wegens in slechte staat en ook te klein voor de stijgende aantallen fietsers. De heraanleg past ook in een groter plan: ​ de Gitschotellei en de Boekenberglei liggen op de Districtenfietsroute, waarmee we de verschillende districten met elkaar verbinden met comfortabele fietspaden, om het stadscentrum heen. Op de Dascottelei zijn de fietspaden reeds aangelegd. Als je weet dat ook de fietspaden op het stuk Drakenhoflaan tot aan de Mortselsesteenweg vernieuwd worden, dan gaat het fietsgemak er hier met rasse schreden op vooruit.”
Els van Doesburg, schepen voor groen: “Het definitieve ontwerp zorgt voor een grote uitbreiding van publiek groen. Zo worden er bijna 100 nieuwe bomen geplant. Enkele bomen worden verplant naar een andere locatie binnen het projectgebied. En ten slotte worden de groeiomstandigheden van alle bomen verbeterd door meer ondergronds wortelvolume en grotere plantvakken te voorzien”

Verplaatsing keerlus

De huidige keerlus in de Boekenberglei (ter hoogte van de Sint-Rochusstraat) zorgt voor verkeersonveilige situaties, omdat de tram keert over fiets- en voetpaden. Daarom wordt hij verlegd. De tram zal in de toekomst in een lus gestuurd worden van de Gitschotellei/Drakenhoflaan naar de Boekenberglei en via de Cruyslei terug naar de Gitschotellei. Daarom zal er een nieuw tramspoor worden aangelegd op de betreffende delen van de Gitschotellei/Drakenhoflaan en de Boekenberglei. Tijdens de werken zal de markt van de Gitschotellei verhuizen naar de Karel De Preterlei.

Story image

Volgende stappen

Als alles volgens plan verloopt kunnen de werken in het najaar van 2023 starten.

Op woensdag 5 oktober organiseert stad Antwerpen een infomoment over het definitief ontwerp. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 16 en 19 uur in de stedelijke basisschool Land van Nu, Boekenberglei 279, 2100 Antwerpen.

Meer uitgebreide info over de heraanleg is te vinden op www.antwerpenmorgen.be/boekenberglei.


In de mediagalerij vindt u de foto en plannetjes uit dit persbericht. Het beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.