Stad herontwikkelt site tussen Sint-Andriesplaats en Prekersstraat

Vrijdag 13 mei 2022

Stad Antwerpen investeert de komende jaren in de site tussen de Sint-Andriesplaats en de Prekersstraat. De gebouwen krijgen een grondige renovatie en er komt een verbinding met de achterliggende groenzone. Het geheel wordt ontwikkeld tot een plek voor de hele buurt. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in het najaar van 2024.

De projectlocatie omvat verschillende gebouwen en infrastructuren, waarin nu onder andere het cultureel ontmoetingscentrum huist, aan een binnengebied. Het volledige gebied dat de stad zal aanpakken heeft een oppervlakte van 3150 vierkante meter.

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa: "De herontwikkeling van deze site past perfect binnen het concept van 'vergroening' dat we met ruimtelijke ordening nastreven. We verbinden de Sint-Andriesplaats met de achterliggende groenzone aan de Prekersstraat. Hierdoor ontstaat meer toegankelijke groene ruimte voor de buurt. Met de zoektocht naar een ontwerpbureau kan deze herontwikkeling opgestart worden en kunnen we uitkijken naar de start der werken tegen het einde van deze legislatuur."

Antwerpen investeert in deze locatie omdat een renovatie van de verouderde gebouwen noodzakelijk is. De stad heeft ook de ambitie om er de jeugd- en culturele activiteiten te versterken, en in te zetten op een goede samenwerking tussen de verschillende stedelijke diensten en externe partners. De site zal bovendien een open leeromgeving en creatieve plek worden, met maximale focus op samenwerking, duurzaamheid en gedeeld ruimtegebruik. Iedereen moet zich er thuis voelen, het plan is om een plaats uit te bouwen waar de hele buurt welkom is.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “De Sint-Andrieswijk is een van de meest typische volksbuurten van de stad. Hoewel de wijk ondertussen ook de stek geworden is van de hippe modescene en de trendy winkeltjes in de Kloosterstraat, is het volkse karakter vandaag nog altijd een realiteit. Met meer dan 57.000 inwoners op wandelafstand van de CostA-site is de buurt zeer dichtbevolkt. De herontwikkeling van de site zal een antwoord bieden op de vele uitdagingen in de wijk. Kortom, als we de kans hebben om er een innovatief, multifunctioneel, groen en inspirerend ontmoetingscentrum mét bibliotheek te bouwen voor de kinderen, de jongeren en de bewoners uit de buurt, dan moeten we dat vooral doén!”
Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “De site groeide stap voor stap uit van een kleinschalig buurthuis tot een echte buurt, en van een wijkorganisatie tot een wijk- en ontmoetingscentrum. Daarin moeten ook onze jongeren een volwaardige plek hebben. De site is momenteel al de thuisbasis voor twee van onze jeugdpartners. Met de herontwikkeling krijgen zij een geheel vernieuwde locatie, waar onze jongeren ruimte kunnen vinden die ook beantwoordt aan hun noden. Tegelijk zullen ze er door de verschillende samenwerkingen ook kunnen kennismaken met, en genieten van, alle andere activiteiten die de site te bieden heeft.”


​Timing

Voor dit project ontvangt stad Antwerpen een subsidie van de Vlaamse overheid, in het kader van de projectoproep ‘Veerkrachtige steden na corona’. Stad Antwerpen en AG Vespa gaan nu op zoek naar een ontwerpbureau. De eerste ontwerpen zullen ook voorgelegd worden aan de buurt. Wanneer het ontwerp definitief is en de vergunningen verkregen zijn, kunnen de werken starten, in principe in het najaar van 2024. De opening van de vernieuwde site is in het voorjaar van 2026 voorzien.

Annick De Ridder Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa
Nabilla Ait Daoud Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking
Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Roel Veyt Woordvoerder schepen Nabilla Ait Daoud
Nel Aerts Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.