Stad blikt terug op eerste jaar sinds opening stadhuis

Stad blikt terug op eerste jaar sinds opening stadhuis

Het Antwerpse stadhuis opende 18 juni 2022 opnieuw de deuren voor het grote publiek, na een grondige en succesvolle restauratie en renovatie. Sinds de opening mocht het vernieuwde stadhuis zo'n 65.000 bezoekers ontvangen van over de hele wereld. Het is een open huis voor alle Antwerpenaren, zo bewijst ook de veelheid aan uiteenlopende evenementen die hier al werden georganiseerd.

In juni 2022 opende het stadhuis opnieuw de deuren voor het grote publiek, na een grondige en succesvolle restauratie en renovatie van vier jaar. Het Antwerpse stadhuis is UNESCO-werelderfgoed en beslaat een duizelingwekkende 1799 m². Het vormt een inspirerende werkplek voor maar liefst 107 medewerkers van stad en kabinetten. Bovenal is het stadhuis een open huis voor elke Antwerpenaar, met interessante expo's, rondleidingen en allerhande evenementen.

Burgemeester Bart De Wever: "Het is voor mij een voorrecht om elke dag op het Schoon Verdiep te mogen werken voor de Antwerpenaar, maar het is sinds de heropening vorig jaar ook heel aangenaam dat het Stadhuis door alle Antwerpenaren kan bezocht worden. Dit prachtige gebouw verdient het om door zoveel mogelijk mensen te worden bewonderd. Ons Stadhuis vertoont letterlijk de brandsporen uit de zwarte dagen van onze geschiedenis, en vertelt tegelijk het verhaal van de heuglijkste en mooiste momenten."

Bezoekers uit binnen- en buitenland

Sinds de opening passeerden ongeveer 65.000 bezoekers de drempel van het stadhuis. ​ Er werden 750 rondleidingen georganiseerd voor bijna 15.000 bezoekers uit 20 verschillende landen waaronder buurlanden Nederland en Duitsland maar ook Japan, Canada, Verenigde Staten, Australië... Daarnaast hebben al meer dan 50.000 bezoekers de expo Antwerpen Morgen en de expo over de renovatie van het stadhuis bezocht.

Meer info over het huren van een zaal en een virtuele rondleiding van het stadhuis is te vinden op www.antwerpen.be/stadhuis.

Rondleidingen

Een gedeelte van de benedenverdieping is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren. Wie ook de rest van het gebouw wil bewonderen kan kiezen uit drie gegidste rondleidingen. De rondleidingen kunnen individueel of als groep geboekt worden. De groepsrondleidingen worden aangeboden in verschillende talen.

Geïnteresseerden kunnen voor meer info of inschrijvingen terecht op de website https://experienceantwerp.be/nl/locatie/stadhuis-antwerpen/.

Toonaangevende evenementen

Het vernieuwde stadhuis vormt een open huis voor alle Antwerpenaren en mocht sinds de opening vorig jaar al heel wat toonaangevende evenementen ontvangen: de Urban Walk, DAKkan festival, een dj-set voor een internationaal tomorrowland-publiek, de openingsreceptie van de Antwerp Pride, Urban Trail, de intrede van Sinterklaas, recent nog de huldiging en viering van Royal Antwerp Football club, ... Tijdens een officiële ceremonie ontvingen 250 nieuwe Antwerpenaren hun inburgeringsattest in het stadhuis.

De zalen van het Schoon Verdiep werden 18 keer verhuurd aan externe organisaties voor uiteenlopende private evenementen.

Renovatie en restauratie

Het befaamde ‘Schoon Verdiep’ werd hersteld in al haar glorie, maar er werd ook hard gewerkt aan een ‘Verlicht Verdiep’ op de 2de verdieping.  Dit ‘Verlicht Verdiep’, vernoemd naar het daglicht dat binnenkomt via grote raampartijen, werd extra werkruimte zodat er heel wat kabinetten een plek kregen in het stadhuis. Op het gelijkvloers werd er een centrale inkomhal gecreëerd aan de kant van de Grote Markt.

Het renovatieproject werd eerder deze maand genomineerd voor de prestigieuze Europese AHI award. De internationale jury had veel lof voor het prestigieuze project van stad Antwerpen en noemde deze bouwcampagne een afgewogen modernisering waarbij het ontwerpteam de oude asymmetrie van het gebouw kon accentueren en daarbij optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Geïnteresseerden vinden alle informatie over de werken op: ​https://www.antwerpen.be/nl/dossier/restauratie-stadhuis/


In de mediagalerij  vindt u beeldmateriaal van het stadhuis. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Copyright headerbeeld: Frederik Beyens

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.