Sinksenfoor 2024 van 18 mei tot 30 juni

Sinksenfoor 2024 van 18 mei tot 30 juni

Pers welkom op openingsdag

Van zaterdag 18 mei tot en met zondag 30 juni staat de Sinksenfoor opnieuw op Spoor Oost in Borgerhout. Meer dan 150 unieke attracties en verbruikskramen bieden heel wat plezier en sfeer voor jong en oud. De stad adviseert bezoekers om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. 

Tijdens het pinksterweekend gaat de jaarlijkse Sinksenfoor van start. Liefhebbers zullen daar weer hun hartje kunnen ophalen op één van de grootste foren van het land. Die biedt dit jaar maar liefst voor 6 weken kermisplezier.  

Persuitnodiging 

De pers is van harte welkom op de officiële opening met rondgang door burgemeester Bart De Wever, schepen voor markten en foren Peter Wouters en een delegatie van de foorkramers op zaterdag 18 mei om 14.30 uur op de site Spoor Oost. Afspraak ter hoogte van standplaats 201 (verbruiksterras Jean-François Vlasselaerts). Dat is het 16de kraam aan de rechterkant vanaf ingang Noord, Schijnpoortweg, 2060 Antwerpen.

Alle traditionele kramen die elk jaar van de foor een succes maken, zullen weer van de partij zijn. Ook lekkerbekken kunnen op de Sinksenfoor terecht voor een heerlijke hartige of zoete hap, zoals de traditionele laquemants en smoutebollen, of een drankje. De meer dan 150 kramen, verspreid over twee lange evenwijdige straten op de site, verwelkomen de kermisfans.  

Een kleine greep uit de meest opvallende attracties:  

  • Het Reuzenrad, een vaste waarde die een geweldig uitzicht in alle richtingen over de stad biedt; 
  • De Sky Glider, de imposante zweefmolen op grote hoogte; 
  • Ook de V Maxx is weer van de partij: twee gondels draaien aan 120 kilometer per uur, terwijl de benen van de durvers in de lucht bungelen. Met zijn 60 meter is dit het hoogste toestel van de hele kermis; 
  • De klassieker de Cake Walk, plezier gegarandeerd in deze grappige doorloopattractie. 
Schepen voor markten en foren Peter Wouters: “De opbouw van de Sinksenfoor is al een attractie op zich. Het is telkens weer fascinerend om vast te stellen hoe een kermis van een dergelijke omvang zienderogen vorm krijgt, en wat er allemaal bij komt kijken. Stad en forains hebben er een vette kluif aan, maar de beloning is navenant. Als er één kermis een geseling waard is, dan wel de Sinksenfoor. Nog vier keer slapen tot Vlaanderens bekendste kermis Spoor Oost én honderdduizenden bezoekers weer helemaal inpalmt met 1 kilometer kermisplezier en foorgastronomie.”

Als peter van de Sinksenfoor kozen de foorkramers dit jaar voor Viktor Verhulst.

Ingangen

De Sinksenfoor staat op de site Spoor Oost in Borgerhout. Er zijn drie grote ingangen: 

  • Ingang Noord, aan de hoek Schijnpoortweg-Noordersingel, is de hoofdingang. Hij ligt vlak bij metrohalte Schijnpoort en heeft een ruime fietsenstalling.
  • Aan ingang Oost, op de Noordersingel, bevinden zich de taxistandplaats, de betaalparking en de parkeerplaatsen voor mensen met een beperking.
  • Ingang Zuid ligt aan de Buurtspoorweglei en heeft eveneens een ruime fietsenstalling.

Openingsuren 

De kermis is op weekdagen, behalve op woensdagen, vanaf 16 uur open. Op woensdagen en in het weekend al vanaf 14 uur.

Op vrijdagen is iedereen welkom tot 1 uur ’s nachts, en op zaterdagen tot 2 uur ’s nachts. Op alle andere dagen ligt het einde op middernacht (uitzondering: pinksterzondag). 

Overzicht per dag: 

  • Maandag: van 16 uur tot middernacht  
  • Dinsdag: van 16 uur tot middernacht  
  • Woensdag: van 14 uur tot middernacht 
  • Donderdag: van 16 uur tot middernacht  
  • Vrijdag: van 16 uur tot 1 uur 
  • Zaterdag: van 14 uur tot 2 uur 
  • Zondag: van 14 uur tot middernacht (uitzondering: op pinksterzondag 19 mei tot 1 uur) 

Bereikbaarheidsinformatie 

Op www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers uitgebreide informatie om hun reisweg naar de Sinksenfoor uit te stippelen. Klik hier voor de rechtstreekse link. De webpagina bevat ook een plannetje van het terrein, een schema met wandelafstanden, en een van het openbaar vervoer. 

  • De kersmisfans komen best te voet, per fiets of met het openbaar vervoer naar Spoor Oost. Verschillende trams stoppen vlakbij. Aan de ingangen Noord en Zuid zijn grote fietsparkings voorzien.
  • Wie met de wagen komt, parkeert die bij voorkeur op een park-and-ride aan de rand van de stad en stapt daar over op de tram. Wie tot aan de Sinksenfoor wil rijden, moet er rekening mee houden dat het terrein in de lage-emissiezone van Antwerpen ligt. Aan de Noordersingel is een betalende autoparking voorzien (7 euro).  
  • In de woonwijken rond Spoor Oost wordt het betalend parkeren tijdens de duur van de foor opnieuw uitgebreid tot 22 uur, óók op zondagen en feestdagen. Op die manier ontraadt de stad kermisbezoekers om in die wijken te parkeren. Bovendien verdelen de parkeerwachters flyers met de oproep om op een alternatieve manier naar de kermis te komen.  
  • Het foorterrein is een no-gozone voor elektrische (deel)steps. Bezoekers mogen wel met de step komen, maar niet over het eigenlijke terrein rijden. Steps kunnen in de fietsenstallingen geparkeerd worden. 

Toezichters voeren controles uit 

Er gelden op de Sinksenfoor strenge geluidsnormen en er is permanent toezicht. Toezichters voeren controles uit op het vlak van brandveiligheid, geluid, licht en overlast. Vanaf 22.00 uur wordt het geluidsniveau beperkt tot een maximum van 75 dB(A), vanaf 23.30 uur tot 70 dB(A). Er worden regelmatig metingen uitgevoerd en een halfuur voor sluitingstijd moeten de geluidsbronnen stil zijn. 

Elke dag vanaf de opening tot na sluitingstijd zijn stadstoezichters en politie in uniform en in burger aanwezig op het terrein en in de omgeving. Zij zien erop toe dat alles veilig en zonder overlast verloopt. 

​Op sinksenfoor.antwerpen.be is de info over de Sinksenfoor editie 2024 ook terug te vinden. 


Er staan foto's van de Sinksenfoor in 2022 en een aantal van de bekendste attracties in de mediagalerij. Deze beelden zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Cultuur & Vrije Tijd
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.