Sinksenfoor 2023 van 27 mei tot 2 juli

Sinksenfoor 2023 van 27 mei tot 2 juli

Pers welkom op opening

Woensdag 24 mei 2023

Van zaterdag 27 mei tot en met zondag 2 juli staat de Sinksenfoor opnieuw op Spoor Oost in Borgerhout. Meer dan 150 eetkramen en spetterende attracties bieden volop plezier en sfeer voor jong en oud. De stad adviseert bezoekers om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. 

Tijdens het pinksterweekend gaat de jaarlijkse Sinksenfoor van start. Liefhebbers zullen daar weer hun hartje kunnen ophalen op één van de grootste kermissen van het land.  

Persuitnodiging 

De pers is welkom op de officiële opening door burgemeester Bart De Wever, schepen voor markten en foren Peter Wouters en een delegatie van de foorkramers op zaterdag 27 mei om 14.00 uur op de site Spoor Oost. Afspraak, net zoals bij de voorstelling van het programma, aan het kraam op standplaats 201. Dat is het makkelijkst te bereiken langs de ingang Noord (Schijnpoortweg, 2060 Antwerpen), het is dan ongeveer het vijftiende kraam aan uw rechterzijde. 

Alle traditionele kramen die elk jaar van de foor een succes maken, zullen weer van de partij zijn: de lunaparken, eendjes vissen, spookhuizen, schietkramen…, voor elk wat wils. Ook lekkerbekken kunnen op de Sinksenfoor terecht voor een hapje, zoals de traditionele laquemants en smoutebollen, of een drankje. Meer dan 150 standhouders, verspreid over twee lange evenwijdige straten op de site, verwelkomen de kermisfans.  

Een kleine greep uit de meest opvallende attracties:  

 • Het Reuzenrad, een vaste waarde die een geweldig uitzicht in alle richtingen over de stad biedt; 
 • De Sky Glider, de imposante zweefmolen op grote hoogte die vorig jaar voor de eerste keer naar Antwerpen kwam; 
 • Ook de V Maxx is terug: twee gondels draaien aan 120 kilometer per uur, terwijl de benen van de durvers in de lucht bungelen. Met zijn 60 meter is dit het hoogste toestel van de hele kermis; 
 • De absolute klassieker de Cake Walk, plezier gegarandeerd in deze grappige doorloopattractie. 
Schepen voor markten en foren Peter Wouters: “De Sinksenfoor is uniek in zijn soort. Geen kermis die lichaam en geest zo verroert en beroert als de Sinksenfoor. Vorig jaar maakte de foor der foren een comeback in stijl, en ook dit jaar staan er op Spoor Oost zo’n 150 goede redenen om een bezoekje te brengen aan de Sinksenfoor. 37 dagen aan een stuk kan jong en oud komen genieten van de spectaculaire attracties en smullen van al het lekkers dat de bekendste foor van Vlaanderen te bieden heeft. Wie nog geen plannen heeft voor het lange pinksterweekend, is meer dan welkom op Spoor Oost voor de start van de Sinksenfoor.”

Als peter van de Sinksenfoor kozen de foorkramers dit jaar voor de bekende Antwerpse programmamaker en acteur Tom Waes, die als kind al fan was en met zijn ouders vanuit Edegem afzakte naar de grote kermis in de stad.  

Ingangen

De Sinksenfoor staat op de site Spoor Oost in Borgerhout. 

Er zijn drie grote ingangen: 

 • Ingang Noord aan de hoek Schijnpoortweg-Noordersingel is de hoofdingang, met een ruime fietsenstalling. 
 • Ingang Oost ligt op de Noordersingel zelf, en komt centraal op het terrein uit. Aan de ingang zelf zijn er taxistandplaatsen en enkele parkeerplaatsen voor mensen met een beperking voorzien. Hier is géén fietsenstalling; aan de overkant ligt de autoparking. 
 • Ingang Zuid ligt aan de Buurtspoorweglei en heeft een grote fietsenstalling.  

Openingsuren 

De foor is op weekdagen, behalve op woensdagen, vanaf 16 uur open. Op woensdagen en in het weekend al vanaf 14 uur.  Op vrijdagen is iedereen welkom tot 1 uur ’s nachts, dat is een uur minder lang dan vorig jaar. Op zaterdagen tot 2 uur ’s nachts. Op alle andere dagen eindigt de kermis om middernacht (uitzondering: pinksterzondag). 

Overzicht per dag: 

 • Maandag: van 16 uur tot middernacht  
 • Dinsdag: van 16 uur tot middernacht  
 • Woensdag: van 14 uur tot middernacht 
 • Donderdag: van 16 uur tot middernacht  
 • Vrijdag: van 16 uur tot 1 uur 
 • Zaterdag: van 14 uur tot 2 uur 
 • Zondag: van 14 uur tot middernacht (uitzondering: op pinksterzondag 28 mei tot 1 uur) 

Bereikbaarheidsinformatie 

Op www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers uitgebreide informatie om hun reisweg naar de Sinksenfoor uit te stippelen. Klik hier voor de rechtstreekse link. De webpagina bevat ook een plannetje van het terrein, een schema met wandelafstanden, en een van het openbaar vervoer. 

 • De kersmisfans komen best te voet, per fiets of met het openbaar vervoer naar Spoor Oost. Verschillende tram- en buslijnen hebben een halte vlakbij. Aan de ingangen Noord en Zuid zijn grote fietsparkings voorzien, voor in totaal 600 tweewielers. Om fietsen nog extra te promoten, doet de stad een actie samen met de foorkramers: zij delen in het weekend aan de fietsenstallingen op willekeurige momenten gratis jetons uit voor de kermisattracties.  
 • Wie met de wagen komt, parkeert die best op een park-and-ride aan de rand van de stad en stapt daar over op de tram. Wie tot aan de Sinksenfoor wil rijden, moet er rekening mee houden dat het terrein in de lage-emissiezone van Antwerpen ligt.  Aan de Noordersingel is een betalende autoparking voorzien (vast tarief 6 euro).  
 • In de woonwijken rond Spoor Oost wordt het betalend parkeren tijdens de duur van de foor opnieuw uitgebreid tot 22 uur, óók op zondagen en feestdagen. Op die manier ontraadt de stad kermisbezoekers om in die wijken te parkeren. Ook zullen de parkeerwachters flyers verdelen met de oproep om op een alternatieve manier naar de kermis te komen.  
 • Het foorterrein is een no-gozone voor elektrische (deel)steps. Bezoekers mogen wel met de step naar de Sinksenfoor komen, maar niet over het eigenlijke terrein rijden. Ze kunnen in de fietsenstallingen of een dropzone ernaast geparkeerd worden. 

Toezichters voeren controles uit 

Er gelden op de Sinksenfoor strenge geluidsnormen en er is permanent toezicht. Toezichters voeren controles uit op het vlak van brandveiligheid, geluid, licht en overlast. Vanaf 22.00 uur wordt het geluidsniveau beperkt tot een maximum van 75 dB(A), vanaf 23.30 uur tot 70 dB(A). De geluidsmetingen worden regelmatig uitgevoerd en een halfuur voor sluitingstijd moeten de geluidsbronnen stil zijn. 

Elke dag vanaf de opening tot na sluitingstijd zijn stadstoezichters en politie in uniform en in burger aanwezig op het terrein en in de omgeving. Zij zien erop toe dat alles veilig en zonder overlast verloopt. 

​Op sinksenfoor.antwerpen.be is de info over de Sinksenfoor editie 2023 ook terug te vinden. 


Er staan foto's van de vorige editie van de Sinkenfoor en een aantal klassieke attracties in de mediagalerij. Deze beelden zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.