Ontwerpteam aangesteld voor buurtpark bij Moorkensplein 

Ontwerpteam aangesteld voor buurtpark bij Moorkensplein 

Stad Antwerpen legt een buurtpark aan in Borgerhout van 2560 vierkante meter, vlak bij het Moorkensplein en naast de toekomstige nieuwbouw aan de Maréestraat. Na een participatieronde werd daarvoor nu het ontwerpteam gekozen. Dat zal het wedstrijdontwerp samen met de buurt verder uitwerken tot een voorontwerp. Het is de bedoeling dat daarin de ambities van de stad met betrekking tot recreatie, waterbeheer, beleving van groen en connectie met de omgeving een plaats krijgen. Het definitief ontwerp wordt in 2025 verwacht, en als alles volgens plan verloopt is het park afgewerkt eind 2026. 

Twee ontwerpteams maakten een wedstrijdontwerp op voor het buurtpark. In februari volgde er een digitale en fysieke participatieronde in de buurt. 99 deelnemers gaven hun mening over de twee ontwerpen. Die input werd voorgelegd aan de jury en meegenomen in het beslissingsproces. De jury koos daarbij voor het wedstrijdontwerp van Kollektif Landscape. 

Story image

Het buurtpark wordt een ruimte voor iedereen: jong, oud, mensen met een beperking, mensen met verschillende etnisch-culturele achtergronden, … . Het ontwerpteam engageert zich om het buurtpark participatief te ontwerpen door in gesprek te gaan met de verschillende gebruikers, via buurtateliers en een nieuwe brede bevraging. Er gaat speciale aandacht naar wieltjesvriendelijke paden en een drempelloze publieke ruimte.  

De mogelijke activiteiten en verschillende belevingen lopen vloeiend in elkaar over, wat een sterk parkgevoel geeft. Het natuurlijke groen met bomen, struiken, bloemen en gras in het wedstrijdontwerp werd gewaardeerd door de buurt. Ook de variatie aan ontmoetingsplekken en speelruimte werd positief onthaald.  

Om de veiligheid van de spelende kinderen te verhogen, voorziet het ontwerpteam natuurlijke buffers tussen de omliggende straten en het park. Tussen de Maréestraat en het park stelt het ontwerpteam een grotere waterbuffer voor, waar het regenwater kan infiltreren, bufferen en vertraagd afgevoerd worden. Het woonerf Maréestraat wordt snelheidsbeperkend ingericht. 

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Wieltjesvriendelijke paden, natuurlijke veiligheidsbuffers en snelheidsbeperkende inrichtingen. Met de aanstelling van het ontwerpteam zijn de stad en haar bewoners rond het Moorkensplein en de Maréestraat weer een stap dichter bij een veilige, groene en vrije recreatieruimte voor elke Antwerpenaar. Het voorontwerp wordt in de volgende maanden verder vormgegeven in samenspraak met de buurtbewoners en met respect voor de ambities van de stad op vlak van recreatie, waterbeheer, beleving in het groen en connectie met de omgeving. Zo bouwen we verder aan een aangenaam Antwerpen van morgen.”
Story image

Volgende stappen 

Het ontwerpteam zal de reeds vergaarde input van de buurt gebruiken om het voorontwerp vorm te geven, en werkt dit samen uit met de gebruikers via buurtateliers en een nieuwe bevraging. Het definitief ontwerp wordt in 2025 verwacht. Als alles volgens plan verloopt openen het buurtpark en het nieuwe gebouw met kinderopvang en bibliotheek samen eind 2026. 

Meer info op www.antwerpen.be/moorkensplein.


In de mediagalerij staan de plannetjes van het wedstrijdontwerp en de mogelijke toekomstbeelden. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Erica Caluwaerts Schepen bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken
Jill Cools Woordvoerder schepen Erica Caluwaerts
Stadsontwikkeling
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.