Nieuw street culture festival ‘Straatgenoten’

Nieuw street culture festival ‘Straatgenoten’

Op zaterdag 2 en zondag 3 september vindt een nieuw street culture festival plaats in Park Spoor Noord, ‘Straatgenoten’. Het brengt de spectaculaire en internationale World Chase Tag weer naar Antwerpen, net als een open jongerenkampioenschap 3x3, en de eerste grote sneakerbeurs in de stad. Nog veel meer urban sports, graffiti en hiphop zullen voor een unieke sfeer zorgen. Dat allemaal in samenwerking met Sporting A en organisaties die actief zijn in de Antwerpse street culture scene.

​Straatgenoten is een laagdrempelig festival voor een groeiende, boeiende en diverse gemeenschap. Voor hen is sport een manier om zich uit te drukken en maakt het deel uit van een manier van leven, waarin ook muziek en mode een rol spelen. Straatgenoten bundelt urban sports, mode, kunst en muziek.

​Graffiti-artiest Rise van Aerosol Kings, de Skateboard Academy, Unboxed Sneakers en nog andere partners schetsten bij de lancering vandaag een beeld van de Antwerpse street culture en van Straatgenoten.

Peter Wouters, schepen voor sport: “Urban sports zijn niet meer weg te denken uit het Antwerpse straatbeeld en sportbeleid. Sporting A zet al jaren in op infrastructuur op maat en urban events op lokaal en (inter)nationaal niveau. Als stad willen we die voortrekkersrol blijven spelen in de stedelijke jongerencultuur en de urban sportscene. In een superdiverse wereldstad als Antwerpen hoort een street culture festival thuis. ‘Straatgenoten’ capteert heel goed wat er leeft bij de community en giet dit in een verbindend en representatief concept, gestoeld op de sleutelwaarden van de straatcultuur. Bovendien staat ‘Straatgenoten’ open voor iedereen, ook voor bezoekers die op het eerste gezicht weinig raakvlakken hebben met deze leefwereld. Zij krijgen de kans om urban sports te ontdekken en het gat in hun urban culture te dichten.”


​Straatgenoten is grotendeels een gratis festival. Bezoekers kunnen 2 en 3 september zonder inkomgeld te betalen komen genieten van alle urban sporten, inclusief muziek en kunst. Enkel deelnemen aan de 3x3 basket (30 euro/team) is betalend.

Sven Van den Abbeele van het organiserende sports agency Stick Together: “Het is belangrijk om samen te werken met Antwerpse en authentieke partners. Zij kennen en voelen de street culture het best. Vrijheid en creativiteit zijn waarden die hen verbinden. Dat moeten we respecteren, want die street community moet zich thuisvoelen op Straatgenoten. Anderzijds willen we ook andere Antwerpenaren laten proeven van enkele coole urban sports en onderdompelen in een heerlijke sfeer. Kijken, genieten en meedoen. Het kan allemaal!”

Alle huidige info nalezen en inschrijven voor het 3x3 kan op www.straatgenoten.be.

Programma

Zaterdag 2 september

SPORTS

World Chase Tag
​Een internationale manche van deze spectaculaire tak van Parkour. Tikkertje 2.0 in een arena met hindernissen. Acht buitenlandse teams strijden voor de overwinning en voor een plaats op het WK. Het is nog maar de tweede keer dat deze competitie België aandoet.

Story image

Antwerps kampioenschap pleintjesbasket 3x3
​Alle jongeren tussen 10 en 18 jaar kunnen zich inschrijven voor het eerste open Antwerps kampioenschap 3x3 basket. Deelnemers moeten snel zijn want 3x3 is populair, zeker in Antwerpen. De finalisten in elke categorie zullen gecoacht worden door de wereldtoppers van Team Belgium 3x3.

Free skate boarding
Zowel in het overdekte skatepark als in de vernieuwde skate bowl van Park Spoor Noord zullen initiaties en demo’s gegeven worden. En iedereen kan vrij komen skaten.

Urban Circus
​Ell Circo d’ell Fuego geeft workshops trapeze voor kinderen. Het Antwerpse urban circuscollectief geeft ook korte demo’s en shows.

Longboard dancing
Tricks en ritme op een longboard. Iedereen kan deelnemen aan een workshop van deze nieuwe en onbekende discipline.

Breaking
​De mini-droids van de Antwerpse breakdance crew Battle Droids doen twee korte acts. Zij wonnen de harten van heel Vlaanderen door Belgium’s got talent te winnen.

Climbing
​Geen uitgesproken urban sport maar ook Rising You stelt haar klimmuur open. Iedereen kan gratis en beveiligd naar boven proberen klauteren.

SNEAKERS

De Antwerpenaren van Unboxed zijn gepassioneerd door sneakers. Na de eerste sneakerbeurs in Hoboken vorig jaar, zien ze het nu groter. Sneakerheads hoeven niet meer naar Nederland voor het meest exclusieve paar. Op de beurs zijn alle liefhebbers welkom om te komen kijken en kopen.

MUSIC & ART

​Hiphop- en R&B-dj’s en graffiti zorgen voor nog meer vibes en kleur.

FOOD & DRINKS

​Enkele foodtrucks serveren streetfood. De zon en de gezellige terrassen doen de rest.

Zondag 3 september

SPORTS

Initiatie 3x3
Antwerpse jongeren krijgen een gratis initiatie 3x3 basket van coaches Steve en Peter Ibens.

Workshops World Chase Tag
​Antwerpse verenigingen en clubs krijgen de kans om te oefenen in de officiële World Chase Tag arena. Enkele internationale toppers geven les.

SNEAKERS

De Unboxed Sneakerbeurs is ook zondag open.


De foto's uit dit persbericht staan op de mediagalerij. Ze zijn enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sven Van den Abbeele Organisator

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.