Meer toekomstbomen voor Antwerpen

Meer toekomstbomen voor Antwerpen

Toekomstbomen zijn bomen die zowel boven als onder de grond veel ruimte krijgen om te groeien en zo meer dan 120 jaar worden. Antwerpen en de districten investeren 2 miljoen euro om nieuwe toekomstbomen aan te planten en bestaande bomen meer ruimte te geven zodat ze uitgroeien tot toekomstbomen.

De stad heeft meer dan 100.000 bomen in haar beheer. Een aantal van die bomen, vaak op pleinen en in sommige straten, krijgen bijzondere aandacht. Door te investeren in voldoende wortelruimte onder de grond groeien de bomen uit tot toekomstbomen, die gemakkelijk meer dan 120 jaar worden. Waar het kan, wordt een open plantvak aangelegd en wordt de ondergrond onthard. Wanneer dit niet mogelijk is voorziet de stad een groeiplaatsconstructie, bijvoorbeeld een boombunker onder de weg of het voetpad die gevuld wordt met speciale bomengrond. Daarbij is er ook aandacht voor een goede beluchting en bewatering. Op die manier krijgen de bomen alle kans op een lang leven.

Voordelen voor de stad

Els Van Doesburg, schepen bevoegd voor groen: Investeren in toekomstbomen heeft heel wat voordelen. De bomen zorgen voor een groenere en gezonde stad. Ze zuiveren de lucht, temperen de omgevingsgeluiden en zorgen voor natuurlijke verkoeling en schaduwplekken in de zomermaanden. De bomen verhogen ook de biodiversiteit en trekken heel wat insecten en vogels aan.”

De stad telt meer dan 530 toekomstbomen, en daar komen er elk jaar bij. Dat gebeurt door het aanplanten van nieuwe bomen en het opwaarderen van bestaande bomen. In het verleden werd de stad voor dit initiatief beloond met het Natuurpuntlabel van Natuurpunt.

Antwerpen en de districten investeren nu samen 2 miljoen euro om nieuwe toekomstbomen aan te planten en de ondergrond van bestaande bomen te verbeteren. De selectie van de bomen en de locaties gebeurde in overleg met de districten. In totaal gaat het om 106 toekomstbomen, 49 nieuwe en 57 bestaande, en wordt hiervoor 4.200 m² publieke ruimte extra onthard.

De hartslag van onze stad

Om de toekomstbomen onder de aandacht te brengen start stad Antwerpen een campagne. Bij enkele toekomstbomen staat een infozuiltje: wie op de knop drukt, hoort een geluidsfragment met een toelichting over de toekomstbomen.

De eerste drie zuiltjes staan aan de toekomstboom in de Heilig Hartstraat voor de Sint-Willibrorduskerk in Berchem, op de Bist in Wilrijk en op het Kroonplein in Merksem. Later komen ook de andere districten aan bod.

 

Toekomstboom in Prosper de Witstraat (Deurne)
Toekomstboom in Prosper de Witstraat (Deurne)

 

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.