Sint-Felixpakhuis © Victoriano Moreno
Sint-Felixpakhuis © Victoriano Moreno

Meer dan 700 vrijwilligers werkten aan digitaal register van doodsoorzaken in Antwerpen 

De afgelopen jaren werkten meer dan 700 vrijwilligers samen met het FelixArchief en verschillende onderzoekers aan een digitaal register van doodsoorzaken in Antwerpen. De gegevens van 480.611 personen overleden in Antwerpen over de periode van 1820 tot 1946 werden gedigitaliseerd en verzameld in een databank. Deze kan vanaf vandaag geraadpleegd kan worden via de website van het FelixArchief.

Unieke bron van gegevens 

Sinds 1851 is elke Belgische gemeente verplicht om de doodsoorzaken van zijn bewoners te registreren. Antwerpen deed dit al eerder, sinds 1820. Naast de doodsoorzaak, werd ook de naam, leeftijd, burgerlijke staat en het beroep van de overledenen genoteerd.

Burgemeester Els van Doesburg, bevoegd voor erfgoed: "Een handgeschreven bron vormt de basis van deze nieuwe databank, die nu online beschikbaar is. Dit register is te danken aan de waardevolle inzet van honderden vrijwilligers. Bovendien is Antwerpen de enige stad van het land waar deze gegevens zonder onderbreking bewaard zijn gebleven, een unicum!"

Het register is te vinden op de website van het FelixArchief. Onderzoekers kunnen de databank gebruiken om bijvoorbeeld gezondheidsontwikkelingen doorheen de tijd te bestuderen. Zo ondersteunt de stad het wetenschappelijk onderzoek naar ziekte en sterfte in Vlaanderen. Bovendien is de databank een goudmijn voor iedereen die interesse heeft in het rijke Antwerpse verleden. Genealogen kunnen er de doodsoorzaak en vele andere inlichtingen van hun voorouders terugvinden. ​

Geslaagde samenwerking academici en vrijwilligers 

Sinds 2020 werkten het Antwerpse stadsarchief FelixArchief en onderzoekers van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Histories vzw samen met vrijwilligers van S.O.S. Antwerpen, een burgerwetenschapsproject dat doodsoorzaken verzamelt en analyseert. ​ 

De gegevens van 480.611 personen overleden in Antwerpen over de periode van 1820 tot 1946 werden gedigitaliseerd. Ruim 60.000 scans werden in 4 jaar tijd zorgvuldig getranscribeerd en ingevoerd door 761 vrijwilligers.

Burgemeester Els van Doesburg: "Precies 200 jaar geleden, op 22 april 1825, werden in Antwerpen drie overlijdens genoteerd. De 33-jarige kantwerkster Maria Angelina Maldoy overleed in het gasthuis aan ‘fièvre adynamique’, een ernstige koorts. Petrus Josephus Van Heurck, een 68-jarige weduwnaar, blies er zijn laatste adem uit door ‘catarrhe chronique’, een chronische slijmvliesontsteking. En de 4 weken oude Joannes Josephus Vos stierf aan stuipen. Het register werpt zo een unieke blik op meer dan 200 jaar geschiedenis van leven en dood in onze stad."

Het FelixArchief heeft een lange traditie van intensief vrijwilligerswerk. Het digitale doodsoorzakenregister is een mooi voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen academici en vrijwilligers en het belang van burgerwetenschap. 

Els van Doesburg

Wnd. burgemeester

David Cleiren

Woordvoerder wnd. burgemeester Els van Doesburg

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.