Jeugdcentrum Fleks feestelijk geopend

Op vrijdag 23 februari is jeugdcentrum Fleks in Berchem feestelijk geopend. Fleks vzw neemt de werking van Den Eglantier over, met financiële ondersteuning van stad Antwerpen. Het feest luidde een nieuwe positieve start in voor de buurt en haar jongeren.

Tijdens de festiviteiten lichtte de organisatie haar werking toe en stelde ze haar team, nieuwe website en logo voor.

Dankzij de overname van Den Eglantier garandeert de stad de werking voor jongeren in Berchem. Jeugdcentrum Fleks wordt een nieuw bruisend jeugdcentrum voor, door en met jongeren. De focus van hun organisatie ligt op ondernemerschap en talentontwikkeling van jongeren in de stad. 

Schepen voor jeugd Jinnih Beels: “Deze stad investeert volop in haar jongeren. Met de doorstart van Fleks in Jeugdcentrum Den Eglantier, waarvoor we een injectie van 55.500 euro doen bovenop de bestaande werkingsmiddelen, zetten we niet alleen het engagement voor, door en met de Berchemse jeugd voort, maar geven we ook een frisse, nieuwe invulling aan het jeugdcentrum. Daarmee verzekeren we de toekomst van het jeugdcentrum en gaan we voor een plek waar elk talent de ruimte krijgt om te groeien en waar ondernemerschap bij jongeren wordt gestimuleerd."

Aanbod voor en door jongeren

Fleks vzw is al langer actief in Deurne. De overname kondigt een nieuwe fase aan in de ontwikkeling van de organisatie waarbij ze hun bereik en impact uitbreiden tot district Berchem. Fleks vzw zal binnen jeugdcentrum Fleks een gevarieerd aanbod organiseren voor kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar. Gaande van workshops rond ondernemersvaardigheden, evenementen en creatieve projecten tot wekelijkse instuifmomenten. Co-creatie is hierbij de rode draad: een programma voor en door jongeren.

Ook de jongeren die in 2023 een plek vonden in Den Eglantier worden betrokken bij de totstandkoming van het aanbod en de invulling van het vernieuwde jeugdcentrum in 2024. 

Gebundelde krachten

Fleks wil naast de input van jongeren ook buurtbewoners en lokale stakeholders actief betrekken in hun werking. Zo willen ze onder andere samenwerkingen opzetten met scholen om educatieve initiatieven, leerervaringen en talentontwikkeling ruimte te geven in hun aanbod. Maar ze zetten ook in op de bedrijfswereld om jongeren meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, en organiseren hoogwaardige opleidingsprogramma's en evenementen rond ondernemerschap.

Jinnih Beels Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
Sarah Singh Woordvoerder schepen Jinnih Beels
Jeugd & Onderwijs
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.