Foodsavers Antwerpen verhuist naar nieuwe distributiehal aan Vroegmarkt

Duurzame verdeling voedseloverschotten door samenwerking Get Wasted

Op donderdag 22 juni opende de nieuwe distributiehal van Foodsavers Antwerpen aan het Kielsbroek officieel de deuren. De nieuwe locatie biedt meer ruimte voor kwalitatieve en verse voeding en zorgt door de nabijheid van lokale voedselproducenten voor minder impact op het milieu. Door de nauwe samenwerking van Foodsavers met online marktplaats voor voedseloverschotten Get Wasted zet Antwerpen verder in op de kwalitatieve en duurzame strijd tegen voedselverliezen.

Foodsavers haalt niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op bij supermarkten, bedrijven en veilingen om ze nadien te verdelen onder 16 voedselhulporganisaties en 5 sociale kruideniers in Antwerpen. Dit jaar verdeelden ze zo al meer dan 281.000 kilogram aan voedseloverschotten.

Verhuis

Door de verhuis naar een moderne distributiehal aan de Vroegmarkt en de samenwerking met partner Get Wasted zetten ze nu verder in op de kwalitatieve en duurzame bedeling van voedseloverschotten.

De nieuwe locatie is groter en heeft een groot gekoeld magazijn, waardoor Foodsavers meer groenten en fruit op de juiste temperatuur kan bewaren.

Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: "Het aantal bezoekers bij de hulporganisaties steeg in 2022 met bijna 20%. We willen die stijgende vraag aan voeding ook kunnen beantwoorden met verse producten. Er is nood aan gezonde voeding. In het nieuwe magazijn kunnen we veel meer verse producten efficiënt koel bewaren en verdelen."

Positieve impact op klimaat

De nieuwe locatie verkleint letterlijk de afstand tussen Foodsavers en enkele lokale voedselproducenten. De centrale ligging zorgt er ook voor dat de koelwagens van Foodsavers minder ver moeten rijden, waardoor de CO2-uitstoot sterk daalt. 

Daarnaast biedt de nauwe samenwerking met Get Wasted extra kansen om voedseloverschotten zo volledig mogelijk te benutten.

Get Wasted

Get Wasted is een online marktplaats waar lokale voedselproducenten hun overschotten van groenten en fruit kunnen aanbieden aan grootkeukens. Een mooi voorbeeld uit Antwerpen zijn de overschotten van Atelier Claessens, specialist in het versnijden van groenten en fruit, die maatwerkbedrijf Sense via Get Wasted kan aankopen om vervolgens te verwerken in soepen voor scholen.

Directeur EIT Food CLC West/Get Wasted Martine Van der Veelen: "We zijn blij dat Foodsavers ons ondersteunt in de distributie van zowel de voedseloverschotten als de afgewerkte producten naar bijvoorbeeld scholen. We willen het platform uitbreiden en zo grootkeukens helpen om een circulaire werking op te zetten met betaalbaar en lokaal voedsel. In een volgende fase willen we ons platform ook uitbreiden naar de Antwerpse horeca.”

Get Wasted is een project van EIT Food en ontvangt steun van Vlaanderen Circulair en het Antwerpse Klimaatfonds. Na een succesvolle pilootfase in 2022 met 4 Antwerpse scholen, wordt het platform nu een structurele schakel in een duurzame voedselstrategie.

Een perskit met foto's, logo en een demovideo vind je hier.

Sociale tewerkstelling

21 van de 26 medewerkers van Foodsavers zijn mensen die moeilijk werk vinden. Bij Foodsavers Antwerpen, een onderdeel van sociaal economiebedrijf Werkhaven, krijgen ze opleiding en doen ze werkervaring op. Zo kunnen ze later doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. De nieuwe locatie biedt hen een realistische werkomgeving en de juiste accommodatie.

Rebecca Van Remoortere

Woordvoerder schepenen Janssens, Van de Kelder en Bachar

Katrien Verbeke

Senior Business Developer, Get Wasted

Delen

Meest recente verhalen

Website preview
Herontwikkeling Stuivenbergsite krijgt verder vorm 
Het college heeft vandaag kennisgenomen van een uitgebreide haalbaarheidsstudie over de Stuivenbergsite in Antwerpen-Noord. De ambitie is een gemengd project met verregaand gedeeld ruimtegebruik, en kruisbestuiving tussen de verschillende gebruikers en de buurt. Er is een scenario met verschillende stedelijke diensten en een aantal externe publieke partners uitgewerkt. De studies voor de eerste deelprojecten van het bouwproject worden nu opgestart. Die projecten zijn de circulaire ontmanteling van het gebouw, de afbraak van het hoofdgebouw uit de jaren 80, en de bouw van de ondergrondse parking. De huidige tijdelijke invullingen in een deel van het gebouwencomplex lopen intussen verder.
pers.antwerpen.be
Website preview
Antwerpse musea open op feestdag 11 november
Op dinsdag 11 november (Wapenstilstand) zijn de Antwerpse musea en erfgoedinstellingen open. De meeste andere stadsdiensten zijn op 11 november en brugdag 10 november gesloten.
pers.antwerpen.be
Website preview
Dagorde college van vrijdag 7 november 2025
Hieronder staat de dagorde van het college van 7 november. Eventuele persteksten worden nog bezorgd.
pers.antwerpen.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 180 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.

Neem contact op met

pers@antwerpen.be

antwerpen.be