ErfgoedLab Antwerpen stelt nieuwe Stadskroniek ‘100 jaar café Oud Arsenaal’ voor
Lancering op zondag 19 mei om 20 uur
ErfgoedLab lanceert op 19 mei in zaal Horta de nieuwe Stadskroniek ‘100 jaar café Oud Arsenaal’. In dit erfgoedverhaal duikt cafébaas Steph Erauw samen met zijn klanten in de 100-jarige geschiedenis van deze authentieke familiezaak.
In 1924 opende Maurice Erauw de deuren van café Oud Arsenaal aan de Maria Pijpelincxstraat in Antwerpen. Als rasechte familiezaak werd het café doorgegeven van zoon op zoon. Ook de vele trouwe klanten die soms al decennialang kind aan huis zijn, maken deel uit van die familie.
Doorheen de jaren veranderde er weinig aan de originele staat van het café. Iets waar cafébaas Steph Erauw heel trots op is: “Mijn vader heeft het interieur zo origineel mogelijk gehouden, en dat doe ik ook. Je vindt nog maar weinig originele oude cafés. Ik zie wel dat er cafés zijn die proberen om die oude stijl ook te creëren. Dat wil zeggen dat mensen de gezelligheid van die tijd missen.”
De rijke geschiedenis en de vele verhalen van het Oud Arsenaal worden al generatieslang mondeling doorgegeven. Naar aanleiding van het eeuwfeest van het café werden deze verhalen in woord en beeld gebundeld tot een Stadskroniek. Uitbater Steph schreef de geschiedenis van zijn café neer en verschillende klanten vulden die aan met hun eigen verhalen. “Het zijn allemaal puzzelstukken die op een bepaald moment samenvallen tot een mooi geheel,” besluit Steph.
De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de lancering van de Stadskroniek ‘100 jaar
café Oud Arsenaal’, in aanwezigheid van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud
op zondag 19 mei om 20 uur in zaal Horta, Hopland 2, 2000 Antwerpen
Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Ze zijn verzameld en geschreven door een groep bewoners of een vereniging. In een Stadskroniek tekenen zij zelf een stukje stadsgeschiedenis op. Ze gaan daarvoor op zoek naar erfgoed en historische of actuele informatie, ze nemen interviews af en schrijven samen hun verhaal. Daarbij krijgen ze steun van ErfgoedLab Antwerpen.
Wannes Verbist
Nadia De Vree