Dit weekend mini-expo en demonstraties diamant in Het Steen

Stad Antwerpen, DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) zetten dit weekend, op zaterdag 11 en zondag 12 februari, de Antwerpse diamantsector in de kijker in Het Steen. Samen organiseren ze een mini-expo, gewijd aan de rijke diamantgeschiedenis van de stad, aangevuld met demonstraties en toelichtingen van een juweelschatter en een diamantslijper. Iedereen is hier welkom, om een juweel te laten schatten door een professional, of om de wondere wereld van diamant beter te leren kennen.

Elke bezoeker kan in Het Steen volledig gratis, zonder afspraak, een juweel laten schatten op 11 en 12 februari in de namiddag. Daarnaast ontdekken bezoekers er ook hoe diamant, het hardste materiaal in de natuur, de transformatie maakt van een ruwe steen naar een schitterende diamant. In een van de boeiende demonstraties zal een vakman uit de sector live echte stenen slijpen aan een diamantslijptafel. 

Het evenement wordt georganiseerd door Het Steen (Visit Antwerpen) in samenwerking met het museum DIVA en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) in aanloop naar Valentijn. Briljanten worden immers tot in de perfectie geslepen, de zogenaamde ‘hearts & arrows'. Deze optische illusie vertoont een patroon van harten en pijlen, enkel zichtbaar met een loupe.

Schepen voor diamant Peter Wouters: “Sinds 1447 houdt het huwelijk tussen Antwerpen en diamant stand. Valentijn leek ons een mooie aanleiding om onze liefde voor ’s werelds meest begeerde edelsteen te bezingen met een mini-expo en schitterende staaltjes vakmanschap. Gezien de historische band tussen diamant en de Schelde is Het Steen, vandaag dé toegangspoort tot onze stad, de ideale locatie om de bezoekers onder te dompelen in een eeuwenoude traditie en hen het product diamant te laten ontdekken en beleven in al zijn fascinerende facetten.”

Persuitnodiging

De pers is van harte welkom bij het bezoek van schepen voor diamant Peter Wouters aan de mini-expo en de demonstraties, waar hij een eigen juweel zal laten schatten, op zaterdag 11 februari 2023 om 14.30 uur in Het Steen (Steenplein 1, 2000 Antwerpen).

Graag uw aanwezigheid ten laatste op vrijdag 10 februari bevestigen via jelle.bryssinck@antwerpen.be.

Mini-expo diamant

In de lounge van Het Steen, op de 2de verdieping, komen bezoekers te weten waarom Antwerpen de diamanthoofstad is van de wereld, en welke ruwe grondstoffen nodig zijn om tot een perfect gepolijste edelsteen te komen. De mini-expo loopt van 11 februari tot en met 19 februari.

De keuze voor Het Steen als locatie is niet toevallig. Deze plek was sinds de 14e eeuw de invoerzone voor zo'n 40% van alle luxegoederen wereldwijd. Het Steen is het laatste overblijfsel van de burcht waar schepen, gevuld met luxegoederen zoals zijde, brokaat en edelstenen, gelost en geladen werden.

Schepen voor toerisme Koen Kennis: "Steentjes in Het Steen, een mooie combinatie. Trouwens, wie meer wil leren over hoe Antwerpen uitgroeide tot de wereldhoofdstad van de diamant kan terecht in ‘The Antwerp Story’, de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad in Het Steen."

Antwerpen diamanthoofdstad

Antwerpen is het grootste, oudste en meest transparante diamanthandelscentrum ter wereld. Daarnaast is de stad ook het belangrijkste juwelencentrum uit de regio.

De link tussen de stad en diamant gaat terug tot de 16e 'Gouden Eeuw', toen via de haven ook diamanten, zilver en goud binnenkwamen. Met de opening van het nieuwe Centraal Station in 1905 verplaatste de diamanthandel van de Grote Markt naar de buurt rond het station, de Diamantwijk. Door de nabijheid van treinen, toen het snelste vervoermiddel, kende de diamanthandel een grote boost. 

​Vandaag telt de stad veel juwelierszaken, diamantslijpers en beurzen. Met het ‘Antwerp’s Most Brilliant’-label weet de klant welke juwelierszaken kwaliteitsvolle en eerlijke juwelen verkopen.

Praktisch

  • Locatie: de lounge van Het Steen, op de 2de verdieping.
  • Demonstraties vakman: 11/2 t.e.m. 12/2, van 13 tot 17 uur
  • Mini-expo diamant: 11/2 t.e.m. 19/2, van 10 tot 18 uur
Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Sandy Ceulemans Manager investeren & diamant
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.