Districten ontsteken energiezuinige kerstverlichting

Districten ontsteken energiezuinige kerstverlichting

De komende weken wordt in verschillende Antwerpse districten de kerstverlichting ontstoken. De districten zelf, of lokale handelaarsverenigingen, hangen die lampjes op.

Ook dit jaar gaat het om energiezuinige ledverlichting of verlichting op basis van zonne-energie, waardoor het energieverbruik tot een minimum is beperkt. Het gebruik van die energiezuinige verlichting ligt in lijn met de andere energiebesparende maatregelen die de stad neemt en zorgen tegelijk voor sfeer en warmte, eigen aan de kerstperiode.

Stad Antwerpen en haar districten zorgen zo op een verantwoorde manier toch voor wat licht in donkere dagen.

Antwerpen

De kerst- en sfeerverlichting in district Antwerpen zal ook dit jaar in heel wat straten branden vanaf 20 november: de Kasteelpleinstraat, Anselmostraat, Kloosterstraat, Sint-Jansvliet, Steenhouwersvest, Kammenstraat, Schuttershofstraat, Huidevettersstraat, Leopoldstraat, ...

Het district geeft net als vorig jaar een toelage aan de handelaarsverenigingen die de volledige kost dekt van de huur van hun feestverlichting.

Perscontact: Ann Melis, tel. 03 338 35 10, communicatie.antwerpen@antwerpen.be
Verantwoordelijke: Samuel Markowitz, districtsschepen voor lokale economie

Berendrecht-Zandvliet-Lillo

In het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zal de kerstverlichting branden vanaf 2 december, op volgende locaties:

  • districtshuis Berendrecht;
  • Solftplaats Berendrecht;
  • Botermarkt Zandvliet;
  • Havenmarkt Lillo.

Perscontact: Liesbeth Sleymer, tel. 03 289 28 14, liesbeth.sleymer@antwerpen.be
Verantwoordelijke: Carl Geeraerts, districtsburgemeester

Borgerhout

Ook district Borgerhout kiest voor het aanbrengen van energiezuinige ledverlichting, op de Turnhoutsebaan, Drink en op het Moorkensplein. De verlichting aan de Gitschotellei zal op zonne-energie werken. De sfeerverlichting zal hier branden vanaf 1 december.

Inwoners konden een aanvraag indienen voor de terugbetaling van energiezuinige winterverlichting in hun straat. Zo vormen de buurtbewoners in Borgerhout mee lichtpuntjes tijdens de donkere maanden.

Perscontact: Kelly Moons, tel. 03 338 17 30, kelly.moons@antwerpen.be
​Verantwoordelijke: Mariam El Osri, districtsschepen voor wijkoverleg, middenstand en lokale economie

Deurne

In district Deurne zal er kerst- en sfeerverlichting branden op verschillende locaties:

  • De kerst- en sfeerverlichting op zonne-energie in de winkelstraten Turnhoutsebaan en Herentalsebaan wordt ontstoken op zaterdag 26 november.
  • Ook in de winkelstraat Gallifortlei zorgen kerstlichtjes voor sfeer.
  • De kerst- en sfeerverlichting (led) in de laanbomen aan het districtshuis van Deurne brandt vanaf 14 december.
  • Ook de kerst- en sfeerverlichting (led) in de bomen op het Wim Saerensplein gaat aan op 14 december.

Perscontact: Cindy Peustjens, tel. 03 338 45 41, cindy.peustjens@antwerpen.be
​Verantwoordelijke: Philip Van Acker, districtsschepen voor feestelijkheden

Ekeren

Wanneer de Sint opnieuw naar Spanje vertrekt, hangt het Ekerse districtsbestuur de eindejaarsverlichting op. Deze hangt in de Kloosterstraat, Alfons Jeurissenstraat, Driehoekstraat, Dorpstraat en Markt. Op die laatste locatie komt net zoals de voorgaande jaren ook weer een extra grote versierde kerstboom.

Perscontact: Kelly Stark, tel. 03 338 29 16, kelly.stark@antwerpen.be
​Verantwoordelijke: Marc Elseviers, districtsschepen voor lokale economie

Merksem

Van 7 december tot 13 januari brandt er sfeervolle eindejaarsverlichting in verschillende Merksemse straten. Zo word je op de Bredabaan ondergedompeld in de feeërieke sfeer van meer dan 80 verlichte bomen. Ook in de Lambrechtshoekenlaan, op het Kroonplein, Sint-Franciscusplein en Victor Roosensplein zorgen verlichte bomen en overspanningen voor gezelligheid. Bovendien wordt de gevel van het districtshuis feestelijk uitgelicht. Merksemnaren die toffe foto’s maken van of bij de verlichting, worden uitgenodigd die op sociale media te delen met de hashtag #mijnmerksem.

Perscontact: Katia Nauwelaerts, districtssecretaris, 03 338 72 72, katia.nauwelaerts@antwerpen.be
Verantwoordelijke: Luc Bungeneers, districtsburgemeester

Wilrijk

Naar jaarlijkse gewoonte worden de bomen op het Wilrijkse centrumplein Bist en het districtshuis tijdens de eindejaarsperiode verlicht door duizenden lampjes. Ook hier gaat het om energiezuinige ledverlichting die bovendien enkel zal branden tussen 5.00 en 9.00 uur 's ochtends, en 's avonds tussen 17.00 en 02.00 uur.

De eindejaarsverlichting wordt vanaf 20 november aangestoken. Ook het winkel-wandelcentrum Kern en de winkelstraten Heistraat en Jules Moretuslei baden in een zee van lampjes, zodat het centrum van Wilrijk klaar is voor stemmige weekends vol kerstaankopen.

Op vrijdag 9 december volgt dan de verlichting van de kerstboom, die 's avonds plechtig wordt aangestoken bij de start van het Wilrijkse kerstmarktweekend. Op de Bist staat dan een verlichte reuzenspar die met de hulp van handelaarsorganisatie Handel & Industrie Wilrijk werd overgebracht uit Weywertz. Het technisch comité van de Geitestoet zorgt voor de bijpassende kerststal.

Perscontact: Joost Claessens, tel. 03 338 53 16, joost.claessens@antwerpen.be

Verantwoordelijken: Kristof Bossuyt, districtsburgemeester - Hans Ides, districtsschepen voor feestelijkheden


Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen

Copyright headerbeeld: stad Antwerpen

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.