Cyberaanval op online systemen van stad Antwerpen - UPDATE

Het informaticasysteem van stad Antwerpen werd in de nacht van 5 op 6 december getroffen door een cyberaanval. De verwachting is dat het nog tot minstens dit weekend kan duren vooraleer toepassingen terug beschikbaar zijn.

Stad Antwerpen zet sterk in op digitale dienstverlening. Door de cyberaanval werken heel wat systemen en tools minder of niet meer, wat uiteraard impact heeft op de interne werking en de dienstverlening voor burgers.

Dat betekent onder meer dat de afspraak- en reservatiesystemen voor diverse diensten (loketten, politie, recyclageparken, sporthallen en culturele centra, bibliotheken, lage emissiezone) tijdelijk onderbroken zijn en mailverkeer naar en van de stad nu niet kan.

Er werden preventief digitale veiligheidsmaatregelen genomen die bepaalde toepassingen afschermen zolang het onderzoek loopt. 

De stad doet er alles aan om, wellicht vanaf begin volgende week, de digitale dienstverlening stapsgewijs terug op te starten. Het zou wel nog tot eind deze maand kunnen duren om alle digitale toepassingen terug online te krijgen.

Ook het stedelijk contactcenter en de Blauwe Lijn zijn geïmpacteerd. Ook hier wordt het nodige gedaan om de bereikbaarheid te verhogen.

De website www.antwerpen.be blijft wel bereikbaar en zal gebruikt worden als communicatieplatform voor updates. Vanaf morgen zal daar de concrete impact op de dienstverlening worden opgelijst.

Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.