Antwerpen neemt deel aan Vlaamse Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord'

Zowel voor het klimaat als voor de gezondheid is het evenwicht tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in voeding van belang. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid vorig jaar de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’. Die deal streeft naar een verhouding van 40/60 tussen respectievelijk dierlijke en plantaardige eiwitten in de Vlaamse voedselconsumptie tegen 2030. Stad Antwerpen tekent daar nu op in, met een aantal projecten die kunnen bijdragen aan deze doelstelling. Dat past binnen haar eerder gelanceerde Antwerpse voedselstrategie.

Eiwitten in de voeding zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, waarbij de nieuwste voedseldriehoek de nadruk legt op eiwitten van plantaardige in plaats van dierlijke oorsprong. Dat is beter voor de eigen gezondheid en het milieu: het heeft een positief effect op de cholesterol, en er is minder land, water en CO2-uitstoot voor nodig. Stad Antwerpen ondersteunt dit met haar voedselstrategie in tal van projecten. Daarom neemt ze deel aan de Vlaamse Green Deal met een aantal van die projecten:

  • Minder voedselverspilling en meer plantaardige eiwitten in bedrijfsrestaurant Den Bell
    In 2023 wordt een nieuwe overeenkomst afgesloten met een concessionaris voor het bedrijfsrestaurant in Den Bell, het kantoorgebouw van stad Antwerpen. De nadruk zal liggen op duurzame catering met meer plantaardige eiwitten.
  • Informeren van de horeca over de mogelijkheden van eiwittransitie
    Stad Antwerpen verstrekt doorlopend relevante informatie en deelt oproepen en inspiratie in haar communicatiekanalen naar Antwerpse horecaondernemers. Zo informeert de stad Antwerpse ondernemers over de eiwittransitie via het project 'Boon voor A'. Daarbij wordt een dertigtal restaurants begeleid om hun menukaart te helpen omzetten naar een duurzame en toekomstbestendige kaart. Eind 2023 zal het slotevenement daarvan plaatsvinden.
  • Ook het bestaande project Smakelijke School dat al langer loopt in Antwerpen, past binnen de voedselstrategie van de stad en de Vlaamse Green Deal.
Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: "Met onze Antwerpse voedselstrategie beten we eerder al de spits af, nu gaan we op dat elan door en scharen we ons achter de Vlaamse Green Deal, om de balans van dierlijke eiwitten te doen kantelen naar meer plantaardige. We doen dat als stad zélf waar we kunnen, en we stimuleren horecaondernemers om te volgen. Het is hoegenaamd niet de bedoeling dat we vanuit de stad gaan bepalen wat er op jouw bord komt, maar we willen er wel graag op wijzen dat wat je eet een impact heeft op je eigen gezondheid, en op de kwaliteit van ons leefmilieu. En ja: plantaardig is aardig, voor mens en milieu."
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.