Antwerpen mikt op wereldrecord ‘langste airtrack’ in aanloop naar WK Turnen

Antwerpen mikt op wereldrecord ‘langste airtrack’ in aanloop naar WK Turnen

Roadshow maakt inwoners warm voor WK - Pers welkom

Woensdag 6 september 2023

Komende zaterdag 9 september houdt de roadshow van het WK Turnen halt in Antwerpen. Met spectaculaire demonstraties en leuke initiaties warmt hij de Antwerpenaren al op voor het wereldkampioenschap artistieke gymnastiek, dat vanaf 30 september in hun stad plaatsvindt. Met een wereldrecordpoging ‘langste airtrack’ koppelt de stad bovendien een heuse stunt aan de roadshow.  

Van 30 september tot en met 8 oktober vindt het WK Turnen plaats in het Sportpaleis. Maar op zaterdag 9 september stijgt de turnkoorts in Antwerpen al even naar het hoogste niveau. Dan vindt aan het MAS de grote roadshow van het WK plaats, een organisatie van de Vlaamse Gymnastiekfederatie (Gymfed) en Sporting A. Die warmt de Antwerpenaren al op voor het wereldkampioenschap. Met een poging om het wereldrecord 'langste airtrack' op naam van de stad te zetten, koppelt Sporting A ook een heuse stunt aan het gratis promo-event. Het is de apotheose van een uitgebreid voortraject met de Antwerpse turnclubs en scholen, waarbij er ook initiaties en een zomerzoektocht waren. 

Antwerps wereldrecord 

De airtrack, een opblaasbare turnmat zoals ze gebruikt worden bij het grondturnen, wordt de eyecatcher van de roadshow. Het zal namelijk een uitzonderlijk lange versie zijn, van maar liefst 135 meter. Ze zal langs de Godefriduskaai liggen en zou met die lengte goed moeten zijn voor een wereldrecord op naam van de stad. Dat wordt beoordeeld en bij winst ook geregistreerd en gecertificeerd door de International World Records Organisation. Dat is een van de drie organisaties ter wereld die hiervoor bevoegd is, naast de Guinness World Records Organisation en de World Record Academy. 

Schepen voor sport Peter Wouters: “Om het met een knipoog naar de klassieker van Technotronic te zeggen: pump up the gym, pump it up! Zaterdag blazen we de beleving rond het WK Turnen nog wat meer leven in en geeft onze sport- en turnstad internationaal haar visitekaartje af. Want alvorens de strafste gymnasten ter wereld het turnspektakel verzorgen in het Sportpaleis, gaan Antwerpse (gelegenheids)turners zélf een geweldig nummer opvoeren naast het immer inspirerende MAS. Als zo’n wereldrecord in één stad kan sneuvelen, dan wel in onze olympische stad. Dus Antwerpen: make my day!”    

Persuitnodiging 

De pers is van harte uitgenodigd op de officiële opening van de airtrack nu zaterdag 9 september om 9.00 uur aan de Godefriduskaai ter hoogte van het MAS, 2000 Antwerpen, in aanwezigheid van: 

  • Peter Wouters, Antwerps schepen voor sport 
  • Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed 
  • Peter Frederickx, voorzitter bestuursorgaan Gymfed 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 8 september via jan.buytaert@antwerpen.be.  

Volledige dag vol kijk- en doe-mee-plezier  

  • Van 9 tot 18 uur zullen turnclubs uit Antwerpen en de rest van het land actief zijn op deze airtrack. Maar ook alle andere Antwerpenaren zijn welkom om zich te komen uitleven op de ultralange turnmat.  
  • Dat zo’n airtrack ook voor andere zaken kan worden gebruikt dan turnen wordt duidelijk tijdens een heuse modeshow van modeontwerpster Flora Miranda, een Oostenrijkse die na haar studies aan de bekende Antwerpse Modeacademie in de stad is blijven hangen. De gelegenheidsmodellen zijn leerlingen van het vijfde middelbaar van de Koninklijke Balletschool Antwerpen.
  • Behalve de airtrack ligt er ook een demomat waarop bezoekers spectaculaire demonstraties van de turnclubs kunnen aanschouwen. 
  • Wie de microbe te pakken heeft, kan zelf aan het turnen gaan tijdens initiaties gymnastiek en freerunning.  
  • Creatievelingen kunnen dan weer aan de slag gaan tijdens workshops georganiseerd door het ModeMuseum Antwerpen.  
  • De springers worden een hele dag aangemoedigd met muziek van vier beloftevolle Antwerpse dj’s: Phazes, JEMS, Sef sansT en Jay Fierce. Zij waren de winnaars van een dj-wedstrijd op het bekende muziekplatform Vi.be. Theatermaker en acteur Dimitri Leue en ‘Held’ Dempsey Hendrickx zullen het geheel de volledige dag aan elkaar praten. 

Aftellen naar WK 

Na zaterdag gaat het in rechte lijn naar het WK Turnen. Vanaf 30 september gaan de beste gymnasten ter wereld aan de slag in het iconische Sportpaleis en zetten ze hun beste turnbeentje voor om wereldkampioen te worden. In totaal zijn er zo’n 78 medailles te verdienen. Dit WK is sowieso al de meest prestigieuze wedstrijd van het turnjaar, maar omdat ook de laatste tickets voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs worden uitgedeeld, wordt het nog net iets specialer.  

Bij Baloise Team Belgym zal het behalve naar onze nationale vaandeldraagster Nina Derwael ook uitkijken zijn naar Noah Kuavita, die in Antwerpen geboren werd en zijn turncarrière startte bij Silok in Deurne.  

Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed:“Met meer dan 120.000 leden is gymnastiek een heel populaire sport in Vlaanderen, waarin we het op topsportvlak heel goed doen. Met het WK Turnen willen we een hoogwaardige organisatie neerzetten, geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving voor elke gymnast en toeschouwer. Het WK-voortraject met deze WK-roadshow en wereldrecordpoging is alvast de ultieme kans om samen met Event Flanders, Sporting A en Sport Vlaanderen zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen. Get moved by Antwerp, Get moved by motion.”

Praktisch 


Het hoofdbeeld van dit persbericht staat op de mediagalerij. Het is enkel bedoeld voor gebruik door de pers.

De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met de stad Antwerpen om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. EventFlanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.