Sporting A maakt er een turngekke zomer van in aanloop naar het WK Turnen

Donderdag 8 juni 2023

Dit najaar komt het Wereldkampioenschap Turnen naar Antwerpen. Van 30 september tot en met 8 oktober is iedereen welkom in het Sportpaleis om de beste gymnasten ter wereld toe te juichen tijdens hun spectaculaire prestaties. In aanloop naar dit unieke sportevenement zet Sporting A graag alle Antwerpenaren in beweging. Zo daagde de stad intussen de lokale turnclubs uit voor een aantal WK-challenges, en zette ze heel wat lagere scholen aan het werk met een leuke kunstwerkactie. Maar ook het brede publiek wordt warm gemaakt: de hele zomer lang staan heel wat turngekke activiteiten op de kalender, met onder andere urban gyminitiaties, een ludieke pantoffelheldwedstrijd én een wereldrecordpoging.

Het WK Turnen: thuis in Antwerpen

Het komende najaar verwelkomt Antwerpen de absolute wereldtop van het turnen met open armen op het wereldkampioenschap, dat zal plaatsvinden in de grootste sporttempel van het land: het Sportpaleis. Daarbij tekent ook de Belgische ploeg present. De selectie voor de ploeg wordt pas in juli bekendgemaakt, maar er wordt van uitgegaan dat vaandeldraagster en olympisch kampioene Nina Derwael en onze EK-medaillewinnaars Lisa Vaelen en Maxim Gentges zeker aanwezig zullen zijn. Wie hopelijk volgende maand ook wordt geselecteerd, is Noah Kuavita: deze 23-jarige Antwerpenaar turnt de sterren van de artistieke gymnastiekhemel en hoopt komend najaar het beste van zichzelf te kunnen geven in zijn thuisstad. Kuavita startte zijn mooie carrière bij het Deurnese Silok, een van de twintig door de stad erkende turnclubs. Daar doen elke dag heel wat jonge en oudere turners aan gymnastiek, wat turnen meteen tot een heel populaire sport in onze stad maakt.

Met dit wereldkampioenschap zet Antwerpen zijn status als sporthoofdstad van Vlaanderen nog wat meer in de verf. Bovendien geldt de Scheldestad ook als de bakermat van de internationale gymnastieksport. In Antwerpen vond in 1903 het allereerste wereldkampioenschap gymnastiek plaats én Antwerpenaar Nicolaas Cupérus was ook de eerste voorzitter van de internationale gymnastiekfederatie. De stad is dan ook trots om exact 120 jaar later opnieuw het WK naar hier te halen. Dit jaar is het bovendien 10 jaar geleden dat Antwerpen voor de laatste keer gaststad was voor het WK Turnen.

Uitgebreide aanloop tijdens de zomer

“In de laatste rechte lijn richting de Spelen van Parijs 2024 zullen de gymnasten op het WK Turnen op de top van hun kunnen presteren in onze olympische stad”, zegt schepen voor sport Peter Wouters. “Voor deze internationale hoofdact in het Sportpaleis verzorgt Sporting A een activerend, creatief en spectaculair voorprogramma, waarin we de stad omturnen tot een grote gymhal en zelfs gebruiken als toestel om alle Antwerpenaren - jong en oud, lenig en minder flexibel - vertrouwde en nieuwe urban disciplines te laten (her)ontdekken. Zo wordt het aankomende wereldkampioenschap opnieuw een passend eerbetoon aan de rijke turngeschiedenis van onze stad, en tegelijk een brug naar een mooie toekomst voor deze laagdrempelige en populaire sport in Antwerpen.”

Urban gyminitiaties op de Antwerpse buurtpleintjes

Net zoals elk jaar tovert Sporting A tijdens de zomervakantie de vele Antwerpse buurtpleintjes om tot sportarena’s. Met het WK Turnen in het vooruitzicht, bekennen deze pleintjes ook hun liefde voor gymnastiek. De stoerdere en avontuurlijkere varianten van het turnen komen daarbij aan bod: van juni tot september krijgen de deelnemers superleuke initiatiesessies freerunning, tumbling én acrogym.

Een hele zomervakantie lang op zoek naar pantoffelhelden

Sporting A zet een ludieke turnpantoffelzoekactie op poten ter promotie van het WK. Die zal nog officieel worden afgetrapt, op woensdag 5 juli. Elke woensdag van de zomervakantie, tot 30 augustus, kan iedereen op zoek gaan naar de Sporting A-turnpantoffel, die elke week verstopt is op een andere locatie in de stad. Aan de hand van online tips op de sociale mediakanalen van Sporting A wordt iedereen op weg gezet naar de juiste verstoplocatie. Wie de locatie van de pantoffel raadt, hem het eerste vindt én in bezit is van een bepaald gevraagd attribuut, is de weekwinnaar en krijgt de titel ‘pantoffelheld van de week’. Naast de eervolle titel krijgt elke winnaar ook een mooie prijs: een duoticket voor het WK Turnen in het Sportpaleis. Maar snelheid is niet alles. Zo maken alle deelnemers die de locatie van de turnpantoffel achterhalen en de moeite doen om nog langs te komen en zich ter plekke te registreren, kans op de hoofdprijs: een vip-duoticket voor het WK met enkele mooie extra verrassingen.

Wereldrecordpoging langste airtrack

Op zaterdag 9 september, drie weken voor de start van het wereldkampioenschap, houdt de roadshow van de WK Turnen-organisator Gymfed (Vlaamse Gymfederatie) halt in de stad. Met adembenemende demo’s op hun turnmat en de mogelijkheid om zelf te proeven van freerunning op het speciale parcours in de schaduw van het MAS promoten ze die dag het komende WK. Sporting A neemt de gelegenheid te baat om van deze roadshow nog iets veel spectaculairders te maken: een wereldrecordpoging op de langste airtrack ter wereld! Een airtrack is een speciale verende opblaasmat om op te turnen. Alle turnclubs en bewoners worden geënthousiasmeerd om deel te nemen, die oproep wordt begin september gelanceerd.

In samenwerking met Vi.be, het steunpunt voor artiesten en de muzieksector, lanceert de stad daarbij nu al een wedstrijd voor beginnende Antwerpse dj’s. De winnaars zullen de ‘airtrackers’ tijdens hun sportieve kunsten ondersteunen met de gepaste muziek. Alle info en inschrijven via deze website.

Enthousiaste medewerking van Antwerpse scholen

In aanloop naar het WK Turnen zet Sporting A uiteraard graag de Antwerpse lagere scholen in beweging. Zo hebben de voorbije maand mei al heel wat scholen deelgenomen aan initiaties urban gym (freerunning, tumbling en acrogym) doorheen de hele stad, en in juni volgen er nog.

Naast de sportiviteit werd ook de creativiteit van de scholen aangesproken. Niet minder dan 20 Antwerpse lagere scholen lieten hun creatieve geest de vrije loop in een grote kunstwerkenactie. Zij mochten met aangeleverde multiplexpanelen een kunstwerk maken in het thema van het WK. En het werd duidelijk dat de Antwerpse lagereschoolkinderen erg creatief zijn. In totaal maakten ze ruim 115 kunstwerken: van adembenemende schilderijen over spitsvondige collages tot ware 3D-kunstwerken. Ze worden in september allemaal tentoongesteld in publiek toegankelijke Antwerpse gebouwen. Uit alle inzendingen worden drie winnaars gekozen, die rond 15 juni worden bekendgemaakt. De winnende klassen krijgen gratis tickets voor de scholendag op het WK Turnen op 2 oktober en bons voor de aankoop van turnmateriaal. Alle info over de scholenacties is te vinden op https://magazine.antwerpen.be/aftellen-naar-wk-turnen-voor-scholen

Wie wordt de gouden WK-turnclub?

Ook de Antwerpse turnclubs worden geactiveerd. Aan de hand van drie leuke uitdagingen die lopen van april tot en met augustus gaat Sporting A op zoek naar ‘de gouden turnclub’. Voor de winnende clubs liggen ook mooie prijzen in het verschiet. Alle info over de clubactie is te vinden op https://magazine.antwerpen.be/aftellen-naar-wk-turnen-voor-turnclubs

Website en kanalen

Speciaal voor al deze acties in aanloop naar het WK Turnen lanceert Sporting A nu al een website: https://magazine.antwerpen.be/aftellen-naar-wk-turnen. Hier kan iedereen de laatste info vinden over het ganse programma van de vele zomeractiviteiten in het teken van de gymnastiek. Ook via de sociale mediakanalen van Sporting A (Facebook en Instagram) blijven geïnteresseerden op de hoogte. Alle info over en tickets voor het WK Turnen zijn te vinden op www.antwerpgymnastics2023.com.

Peter Wouters Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren
Jelle Bryssinck Woordvoerder schepen Peter Wouters
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.