Antwerpen is gaststad voor congres over duurzame mobiliteit

Antwerpen is gaststad voor congres over duurzame mobiliteit

Van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 november is Antwerpen de gaststad voor het jaarlijkse Eurocities Mobility Forum. Dat is een belangrijk mobiliteitscongres voor leden van dat netwerk van Europese steden. De drie dagen staan volledig in het teken van hoe zij duurzame en klimaatneutrale mobiliteit kunnen bevorderen. Deze editie brengt circa 150 mensen uit het netwerk samen: politieke vertegenwoordigers, de Europese Commissie, lokale beleidsmakers, mobiliteitsexperts en praktijkmensen.

Dit jaar wordt de conferentie georganiseerd onder de naam ‘Smart Ways to Net Zero’, een knipoog naar Slim naar Antwerpen (in het Engels Smart Ways to Antwerp).

Digitale en geïntegreerde mobiliteit staan hoog op de agenda van het Eurocities Mobility Forum 2022. Concreet gaat het over elektrificatie, duurzame stedelijke logistiek, multimodale hubs, partnerships en co-creatie. Het programma van deze driedaagse is dan ook bijzonder gevarieerd, en het deelnemersveld met ongeveer 150 deelnemers uit heel Europa erg uitgebreid. ​

De keuze voor Antwerpen als gaststad was weloverwogen:

“Antwerpen maakt deel uit van de 100 klimaatneutrale en slimme steden en is bekroond op het gebied van mobiliteit en innovatie, dus het is de perfecte gastheer voor het mobiliteitsforum van Eurocities”, vertelt André Sobczak, secretaris-generaal van Eurocities. “Het digitale mobiliteitsmodel van Antwerpen toont aan dat er een slimme manier is om uitstoot te verminderen en tegelijkertijd de bewoners gebruiksvriendelijke diensten aan te bieden. Het Eurocities Mobility Forum is een uitgelezen plek voor stedelijke beleidsmakers om samen te komen en de groene en digitale mobiliteitstransities van de toekomst te bespreken.”

Stadsbesturen essentieel voor transitie

Na de officiële verwelkoming van burgemeester Bart De Wever werd het programma woensdag afgetrapt met een politiek debat over slimme mobiliteit en innovatie. Stedelijke mobiliteit speelt een belangrijke rol in het bereiken van klimaatneutraliteit. Groene en digitale transitie zijn belangrijke drijfveren voor innovatie van de Europese mobiliteit in alle vervoerswijzen. Stadsbesturen zijn daarom essentieel om de hoognodige transformatie te versnellen. Dat doen ze via maatregelen die het autobezit en -gebruik verminderen, door te investeren in fietsinfrastructuur en voetgangersgebieden, het openbaar vervoer te verbeteren, de verkeersveiligheid te verhogen en multimodaliteit mogelijk te maken.

Deze uitdagingen vormden de hoofdpunten van het gesprek tussen Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis en Jean-Claude Dardelet, vice-president van Toulouse Métropole, alsook politieke vertegenwoordigers uit Turku, Varna, De Haag en Bologna. Daarna volgde nog een debat over digitalisering in mobiliteit.

Onderdompeling in Antwerpse mobiliteit

Op 17 november krijgen alle aanwezigen de kans om enkele onderdelen van de Antwerpse mobiliteit van dichtbij mee te maken. Een heuse ‘mobiliteitssafari’ dompelt hen volledig onder in het brede mobiliteitsaanbod in de stad. Met hun smartphone en enkele aanwijzingen in de hand ontdekken ze de digitale en geïntegreerde mobiliteitsoplossingen in al hun facetten. Ze gaan langs in het nieuwe P+R gebouw op Linkeroever en krijgen daar een toelichting over de rol van Vervoerregio Antwerpen en multimodaliteit in de hele regio. Geïnteresseerden in stedelijke logistiek gaan een kijkje nemen in Blue Gate Antwerpen. Voor de actievelingen staat een fietstocht op het programma langs belangrijke punten in De Grote Verbinding, een van de meest indrukwekkende infrastructurele en participatieve projecten in Europa.

“In Antwerpen proberen we gebruikers een positieve boodschap mee te geven: ‘We hebben veel opties, probeer ze gerust en ervaar zelf de voordelen van multimodaliteit’. Natuurlijk moeten we klaar zijn om deze opties aan te bieden, en dat betekent investeren in wat ik graag de hardware en software van moderne mobiliteit noem”, aldus schepen Koen Kennis. "We hebben in Europa op dat vlak een reputatie uitgebouwd, en het is boeiend om de Antwerpse ervaringen te delen met andere deelnemende steden op het Eurocities Mobility Forum."

De opgedane indrukken dienen als inspiratie voor de namiddag, die in het teken staat van interactieve thematische workshops over multimodale hubs, co-creatie en co-design, data en digitalisatie, elektrificatie en stedelijke logistiek.

De derde dag tot slot eindigt met een postersessie en gestructureerd netwerkmoment. Tal van steden uit het Eurocities-netwerk delen hun succesverhalen in de thema’s fietsen, data, multimodaliteit en meer. Tijdens rondetafelgesprekken krijgen de aanwezigen de kans om met elkaar in dialoog te gaan over actuele vraagstukken en gezamenlijke uitdagingen.


U vindt foto's van de eerste dag van het congres in de mediagalerij. Dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.