Antwerpen dooft verlichting gebouwen en monumenten voor Nacht van de Duisternis
Net als de afgelopen jaren doven heel wat gebouwen en kunstwerken in Antwerpen, 46 in totaal, van zaterdagavond 12 tot zondagochtend 13 oktober hun klemtoonverlichting voor de Nacht van de Duisternis. Stad Antwerpen vestigt zo mee de aandacht op lichthinder.
In 2024 neemt opnieuw een hele reeks historische gevels in het centrum deel aan de actie. Ook de gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd. De openbare verlichting blijft wel branden.
De 46 locaties zijn:
Antwerpen-Centrum: (16)
Museum Plantin-Moretus, Het Steen, historische gevel in de Braderijstraat, Vleeshuis, stadhuis, Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat, Maagdenhuis, Rubenshuis, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, historische gevels in de Steenhouwersvest, standbeeld Jacob Jordaens, Hendrik Conscienceplein, Sint-Carolus Borromeuskerk, Hoogstraat, Centraal station, De Opera.
Antwerpen- Zuid (2)
Den Bell en synagoge Shomre Hadas in de Bouwmeesterstraat.
Antwerpen-Kiel (3)
Politiemonument in de Volhardingstraat, Cromwelltank in de Jan Van Rijswijcklaan, Kristus-Koningkerk in de Jan De Voslei.
Berchem (5)
Districtshuis, standbeeld Panic Zone, standbeeld Kameroen, standbeeld Leeuwin met welp, standbeeld in Brilschanspark.
Berendrecht (1)
Standbeeld voor OCMW-gebouw.
Borgerhout (3)
Districtshuis, Sint-Jan-Evangelistkerk, Moorkensplein.
Deurne (4)
Districtshuis, Sint-Rochuskerk, Sint-Fredeganduskerk, sporthal Arenaplein.
Ekeren (5)
Standbeeld Den Bierpruver, Hof De Bist, Sint-Lambertuskerk, Lancastermonument, Canadezenplein.
Hoboken (4)
Kasteel Broydenborg, cultureel centrum Gravenhof, Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, Sint-Jozefkerk.
Merksem (1)
Sint-Bartholomeuskerk.
Wilrijk (2)
Sint-Bavokerk en standbeeld De Kaeck.
Lichtvervuiling en energiebesparing
Antwerpen zet met deze actie jaarlijks mee de problematiek van lichtvervuiling in de kijker.
Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck: “Soms zie je meer in het donker. De Nacht van de Duisternis is een ideaal moment om na te denken over lichtpollutie in de stad. Openbare verlichting is belangrijk voor de veiligheid, maar wat betreft duurzaamheid kunnen we zeker nog meer lichten doven in de stad. Dat heeft ecologisch nut én is beter voor het biologisch dag- en nachtritme.”
Stad Antwerpen zet ook al heel wat jaren in op energiebesparing bij haar openbare verlichting.
Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: "Met de Nacht van de Duisternis creëren we niet alleen bewustwording rond lichtvervuiling, maar leggen we ook de nadruk op onze voortdurende inspanningen om de stad duurzamer te verlichten. Door ons Lichtplan blijven we investeren in slimme, energiezuinige oplossingen zoals ledverlichting, die niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook het straatbeeld op een subtiele en stijlvolle manier versterken. Samen bouwen we aan een stad waar functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan, met respect voor ons milieu en onze leefomgeving."
Organisatie
De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met de vzw Preventie Lichthinder, de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde, en steden en gemeenten.
In de mediagalerij staat de foto uit dit persbericht. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.