Al 20.000 vierkante meter extra natuur op Antwerpse speelplaatsen 

Al 20.000 vierkante meter extra natuur op Antwerpse speelplaatsen 

Woensdag 15 mei 2024

Sinds 2020 ondersteunt stad Antwerpen scholen met klimaattrajecten. Zij krijgen onder andere steun om hun verharde speelplaatsen natuurlijker en klimaatrobuust te maken. 48 Antwerpse scholen startten al zo’n traject en vervingen in totaal al 20.000 m² verharding. In de plaats kwamen natuurlijke ondergrond, speelnatuur en biodiverse beplanting. Vandaag, tijdens ‘Openschooltuinendag’, fietsten geïnteresseerden en onderwijspersoneel langs drie van die scholen om inspiratie op te doen voor eigen projecten.   

Basisschool Sint-Ludgardis in hartje Antwerpen onthardde bijna 1.000 m² van haar speelplaats en richtte die in met een natuurlijke ondergrond en beplanting. De school heeft nu een plek vol speelnatuur, met verschillende zones waar de leerlingen uiteenlopende soorten spel kunnen beleven. Het dakterras kreeg een moestuin voor buitenlessen. De leerlingen spelen nu fijner en creatiever, komen meer tot rust en kunnen zich beter op de lessen concentreren.  

Directeur Anneke Rombouts: “Onze zalige groene speeloase in hartje Antwerpen brengt rust, stimuleert spel, biedt de mogelijkheid tot milieu-educatie en zorgt voor een hoger welbevinden van zowel onze leerlingen als leerkrachten.” 

Klimaattrajecten 

Ook 47 andere Antwerpse scholen kregen al een stedelijke ondersteuning voor hun natuurspeelplaats. Zij ontvangen niet alleen een subsidie tot 30.000 euro, maar ook de hulp van een coach. De coach zorgt voor begeleiding op maat voor de scholen en werkt samen met de leerlingen aan een visie en draagvlak. Ze gaan samen op zoek naar de educatieve kansen tijdens hun vergroeningsproces. Bovendien helpt de coach ook om subsidies aan te vragen. Zo ontving Sint-Ludgardis voor de realisatie van haar natuurspeelplaats bijvoorbeeld ook een Klimaatpremie en een subsidie dankzij de Vlaamse oproep ‘Natuur in je School’.  

Tijdens de Openschooltuinendag op 15 mei bezochten geïnteresseerde directeurs, leerkrachten en ouders naast Sint-Ludgardis ook de natuurspeelplaatsen van basisscholen De Zevensprong in Borgerhout en ’t Speelscholeke in Deurne. Ook zij creëerden samen met hun leerlingen, ouders en team avontuurlijke, knusse en creatieve plekjes op hun speelplaats.  

Binnen dit traject zal zo ten laatste tegen 2027 ten minste 33.000 m² speelplaats natuurlijk worden ingericht. 20.000 m² daarvan werd al gerealiseerd. Al 14.557 leerlingen genieten hierdoor van een natuurlijke, groene speelplek waarin ze de natuur spelenderwijs kunnen ontdekken en appreciëren.  

Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck: "Scholen die dit traject volgen, worden bovendien aangemoedigd om hun speelplaats na de schooluren te delen met anderen. Zo kunnen ook de buurt, jeugdverenigingen en kinderen uit vakantiekampen genieten van deze nieuwe, natuurlijke speelplekjes."  

De Openschooltuinendag is een initiatief van MOS, waarmee de Vlaamse overheid (Departement Omgeving) en de provincies de handen in elkaar slaan om inspiratie te bieden aan bezoekers voor klimaatrobuuste scholen en speelplaatsen. Stad Antwerpen werkt mee aan dit initiatief met deze inspiratietocht langs drie Antwerpse voorbeelden.

Meer informatie over de ondersteuning van de stad is te vinden op www.antwerpenvoorklimaat.be/speelplaats  


In de mediagalerij staan foto's van de drie speelplaatsen. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.

Tatjana Scheck Schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, sociale economie, leefmilieu en erediensten en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten
Rebecca Van Remoortere Woordvoerder schepen Tatjana Scheck
Klimaat & Groen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.