Aanbieders deelauto’s hernieuwen samenwerking met stad

Aanbieders deelauto’s hernieuwen samenwerking met stad

Afgelopen vrijdag hernieuwden de autodeelorganisaties Cambio, Green Mobility en Poppy hun samenwerking met de stad. Cambio, Green Mobility, Poppy, Miles Mobility en Partago zullen vervolgens de licentieovereenkomst voor het delen van hun mobiliteitstdata ondertekenen. Commerciële en particuliere autodeelorganisaties moeten volgens het nieuwe autodeelreglement voldoen aan enkele voorwaarden voor het delen van data, emissienormen, erkenningsvoorwaarden en parkeervergunningen in Antwerpen. De stad streeft met het reglement verder naar de modal shift en duurzame mobiliteit voor een leefbare stad.

Autodelen neemt tegenwoordig een zeer hoge vlucht. Zo is op het Antwerpse grondgebied het aantal gebruikers van commercieel autodelen de laatste jaren sterk toegenomen. Om deze forse groei verder te ondersteunen, waren de regels aan een update en uitbreiding toe. Daarom maakte de stad vorig jaar een nieuw, specifiek reglement op.

Gebruik data

De stad gebruikt de mobiliteitsdata van autodeelspelers tweeledig. De realtime data van beschikbare voertuigen worden binnengetrokken op de mobiliteitskaart en routeplanner van Slim naar Antwerpen om het aanbod breed toegankelijk te maken. Geanonimiseerde data over het gebruik worden dan weer door de stad gebruikt om de vernieuwde slimme autodeelplaatsen te monitoren.

Stad Antwerpen wil autodelen blijven stimuleren en faciliteren in de stad en de Antwerpse vervoersregio. Dat model biedt namelijk een goed alternatief voor een eigen (tweede) wagen, zowel voor bewoners als bezoekers. Deelwagens spelen om die reden een groeiende rol in de modal shift voor Antwerpen, en potentieel ook in de verduurzaming van de mobiliteit.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "De toename van deelmobiliteit is een goede zaak voor de modal shift, want deelwagens houden particuliere wagens van de weg. Tegelijk scherpen we ons beleid aan om ervoor te zorgen dat die toename gecontroleerd verloopt, en de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad ten goede komt. Dat doen we in samenwerking met de aanbieders. Goede afspraken maken goede vrienden."

U vindt de illustratieve foto bij dit persbericht in de mediagalerij. Dit beeld is uitsluitend bedoeld voor gebruik door de pers.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.