Twee nieuwe Velo-stations op Linkeroever 

Bezoekers en bewoners van Linkeroever kregen er twee nieuwe Velo-stations bij, met in totaal 72 extra plaatsen: aan de Park and Ride, en ter hoogte van de veerdienst Sint-Anna.  

Vanaf vandaag worden de Velo-stations aan de Park and Ride Linkeroever en het veer geopend, elk goed voor 36 plaatsen.     

Met deze uitbreiding komt de stad tegemoet aan de gewijzigde mobiliteitsbehoeften op Linkeroever. De nieuwe Velo-stations zorgen voor een vlotte verbinding van de Park and Ride tot aan het Sint-Annaveer ter hoogte van de Thonetlaan (Boeienweide), waar om de 20 minuten het veer de overzet maakt naar het Steenplein op rechteroever.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Zowel de Park and Ride als de halte van de veerboot zijn belangrijke mobiliteitsknooppunten, die we ook verder uitbouwen en met elkaar verbinden. Het gebruik van de Park and Ride Linkeroever stijgt maand na maand, en volgens cijfers van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust namen in 2023 bijna 700.000 mensen het Sint-Annaveer. Dit jaar gaat het reeds om meer dan 100.000 oversteken. Het meest nabije Velo-station op het Frederik van Eedenplein is bovendien veruit het drukste van Linkeroever. Om die reden is de inplanting van Velo-stations op beide locaties een logische stap." 

De 4300 rood-witte stadsfietsen zijn erg populair en leveren een grote bijdrage aan de modal shift in Antwerpen, waarbij tegen 2030 de helft van het aantal verplaatsingen in de Antwerpse regio met het openbaar vervoer, de fiets, deelmobiliteit of te voet moet gebeuren. In 2023 registreerde Velo op Linkeroever 180.000 fietsbewegingen.  

Velo in cijfers 

Vorig jaar werden 6.556.821 ritten gemaakt met Velo en 61.086 jaarabonnementen verkocht. De twee nieuwe Velo-stations op Linkeroever zijn samen goed voor 72 nieuwe plaatsen, wat het nieuwe totaal op 9849 plaatsen (slots) en 310 stations brengt.  

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Mobiliteit & Parkeren
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.