Zuidpark genomineerd voor Prijs Publieke Ruimte
Het nieuwe Antwerpse Zuidpark is genomineerd voor de prestigieuze Prijs Publieke Ruimte 2025, in de categorie ‘Stedelijk’. Bovendien maakt het park ook kans op de Publieksprijs. Vanaf vandaag tot 20 mei kan iedereen daarvoor een stem uitbrengen.
Prijs Publieke Ruimte
Met deze prijs moedigt het Infopunt Publieke Ruimte opdrachtgevers aan om werk te maken van kwalitatieve en duurzame publieke ruimten, en aangename leefomgevingen. De uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte (juryprijs) en de Publieksprijs vindt plaats op 20 mei tijdens het Congres Publieke Ruimte in het BMCC in Brugge.
Schepen voor publiek domein Ken Casier: “Het Zuidpark heeft zich in een mum van tijd gevestigd als een geliefde groene oase, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de bezoekers van Antwerpen. Het park vervult daarnaast een cruciale rol in klimaatadaptatie, waterbeheer en het verlichten van hittestress in deze bruisende stadswijk. De nominatie voor de prijs van Publiek Domein is een mooie bevestiging van de waarde die dit park heeft voor onze stad en haar toekomst."
Historiek: van parkeerplein naar veelzijdig park
In 1969 werden de Zuiderdokken gedempt en kwam er een plein. Aan beide uiteinden van deze Gedempte Zuiderdokken was er ruimte voor sport en spel, maar het grootste deel van het plein werd gebruikt als een gigantische parking, en soms voor evenementen.
In 2015 besliste stad Antwerpen dat er iets nieuws moest gebeuren met de Gedempte Zuiderdokken. De stad en AG Vespa startten met een uitgebreid participatietraject en schreven een wedstrijd uit voor een ontwerp met twee grote functies: een park en twee ondergrondse parkings. Het Belgisch-Zwitserse team Tractebel, ADR Architects, Georges Descombes in samenwerking met Les Eclairistes Associés & Erik De Waele won die wedstrijd.
Ontwerp
Hun ontwerp bevat vooral heel wat groen, met bovenop de 123 reeds bestaande bomen ook 450 nieuwe bomen en 110.000 nieuwe planten. Ook water vormt een belangrijk element in het nieuwe park. Zo zorgen onder andere een collectieve regenwaterput van 1,5 miljoen liter onder het Waterpoortplein, een regenwaterbuffer voor 7 miljoen liter regenwater onder de centrale grasweide, twee watertuinen van elk 750 m² en infiltratieleidingen voor een slimme omgang met water. Naast water en veel groen is er ook veel plaats voor sport, spel en ontmoeting in het park: met 5 speeltuinen, twee samentuinen van 270 m², stilteplekken, een sportveld, een buitenklas onder de pergola, en drie pleinen met ruimte voor evenementen.
Meer informatie en stemmen
Meer informatie en stemmen voor de publieksprijs via https://congres.publiekeruimte.info/publieksprijs/.
In de mediagalerij staat een reeks foto's van het Zuidpark. Opgelet, dit beeldmateriaal is uitsluitend bedoeld voor publicatie in de pers.