Zorgbedrijf Antwerpen investeert in (ver)nieuw(d)e infrastructuur voor senioren in het centrum van Antwerpen

Nieuwe dienstencentra, een woonzorgcentrum en serviceflats

De bouw van een nieuw dienstencentrum en assistentiewoningen én de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in de Sint-Andrieswijk vormen de kroon op het werk van een reeks investeringen die Zorgbedrijf Antwerpen doet in het centrum (postcode 2000) van Antwerpen. Daarnaast worden de 12 serviceflats Coppenol (Conscienceplein) gerenoveerd.

Aan het plein Oever krijgen de 38 nieuwbouwassistentiewoningen en het nieuwbouwdienstencentrum steeds meer vorm. In het voorjaar van 2024 zullen de gloednieuwe assistentiewoningen Sint-Andries in hartje Antwerpen klaar zijn. Op een boogscheut van de voetgangerstunnel vervangt Zorgbedrijf Antwerpen haar verouderde serviceflats door nieuwe en vernieuwde, rolstoeltoegankelijke assistentiewoningen met alle hedendaags comfort voor senioren.

De resterende (bestaande) assistentiewoningen worden eveneens gerenoveerd waardoor er uiteindelijk 87 (ver)nieuw(d)e assistentiewoningen beschikbaar zullen zijn. Op deze site zullen bewoners kunnen genieten van de bruisende stad en de nabijheid van winkels, terwijl de assistentiewoningen zelf rustig gelegen zijn. Sommige van de nieuwbouwassistentiewoningen hebben zicht op de kathedraal of de Schelde. Er zal ook een ondergrondse parkeerruimte zijn en een aangename groene ruimte die open is voor iedereen in de buurt. Tot slot komt er ook een nieuwe publiek toegankelijke verbinding tussen de Korte Ridderstraat en De Oever met een pleintje, een brasserie en winkels.

Om die nieuwe publiek toegankelijke verbinding te kunnen bouwen wordt het huidige dienstencentrum De Oever op 7 augustus ’23 gesloten en verhuist de werking naar de cafetaria van het vlakbijgelegen woonzorgcentrum De Gulden Lelie (Schoytestraat). In dit pop-updienstencentrum De Oever zijn zowel de bewoners van de assistentiewoningen van de site De Oever en De Meersenier als externe bezoekers uit de wijk vanaf 8 augustus welkom voor maaltijden, activiteiten, kapper en pedicure. Op de site Den Oever is er vanaf dan enkel nog een besloten ontmoetingsruimte die enkel beschikbaar is voor de bewoners van de assistentiewoningen.

Het nieuwe dienstencentrum in de wijk Sint-Andries vormt in 2024 ook een waardige vervanger van het dienstencentrum De Meersenier (Sint-Nicolaasplaats) dat sinds 30 januari ’23 uit gebruik is.

Op een steenworp van Den Oever ligt woonzorgcentrum De Gulden Lelie. Het woonzorgcentrum met 117 kamers voldoet aan alle erkenningsnormen maar is toe aan vernieuwing, er komt een nieuw woonzorgcentrum op dezelfde plek. Eind 2022 verhuisde reeds een deel van de bewoners in overleg naar andere woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Voor midden augustus ’23 zullen ook de resterende bewoners in overleg verhuizen, waarbij ze maximaal de kans krijgen om samen te blijven in een woonzorgcentrum van hun keuze.

Els van Doesburg Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg
Pieter Dierckx Directeur communicatie Zorgbedrijf Antwerpen
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.