Skip to Content
Winter in Antwerpen tovert pleinen om tot wondere werelden

Winter in Antwerpen tovert pleinen om tot wondere werelden

Van vrijdag 9 december 2022 tot zondag 8 januari 2023 baadt het historische centrum in een betoverende sfeer. Uiteraard kunnen bezoekers rekenen op klassiekers zoals de kerstmarkt en de schaatsbaan. Nieuw is dat de pleinen elk een heel eigen aankleding én alternatieve naam krijgen. Denk aan een sprookjesland voor een ijskoningin op het Steenplein (Het Bevroren Rijk), de nostalgische sfeer van een authentieke kerstmarkt op de Grote Markt (Plaza Historia) en sportieve winterpret op de Groenplaats (Wintertopia). Op de Handschoenmarkt (Symphonia) vormt de kathedraal een statige achtergrond voor een wereld van verwondering en muzikale verrassingen. De Lichtjeslaan op de Suikerrui licht de hele straat op en zal ongetwijfeld Instagramwaardige foto’s opleveren. Net als de molen met maretak op de Grote Markt: een primeur voor Winter in Antwerpen.

Openingsweekend

Op vrijdag 9 december gaat de magie van start in de historische binnenstad. De evenementensite opent vanaf 16 uur. Bezoekers kunnen er iets eten en drinken, kuieren langs de kraampjes of genieten van de verschillende attracties en belevingen. Zo is er een openingsshow op de ijspiste. Verder zal er een optreden zijn in het Joe Christmas House en zijn er doorlopend verschillende straatanimaties. Tijdens het openingsweekend zijn er ook musical-acts aan de 'Singing Christmas Tree'-tribune op de Handschoenmarkt.

Pleinen met een eigen beleving

Vanaf het station Antwerpen-Centraal leidt een lichtslinger bezoekers tot in het historische hart van de stad. De Grote Markt, Groenplaats, Handschoenmarkt, Suikerrui en het Steenplein vormen de kern van Winter in Antwerpen. Elk plein heeft zijn eigen identiteit en krijgt voor de gelegenheid een alternatieve naam. Bezoekers wandelen zo van wereld naar wereld in een telkens andere, maar steeds betoverende, sfeer.

Wintertopia
​Winterpret op de Groenplaats

​Hier staat sportieve winterpret centraal met de overdekte ijspiste van 1000 m² ​ rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten, kan terecht in de ernaast gelegen winterbar, Den Après, of rondkuieren op de kerstmarkt.

Symphonia
​Een moment van verwondering op de Handschoenmarkt
Hier vinden bezoekers de traditionele kerststal, de mooi uitgelichte Quinten Matsijsput en het standbeeld van Nello & Patrasche. Op de Handschoenmarkt staat ook de indrukwekkende kerstboom die geschonken is door het Consulaat van Noorwegen. Aan de ‘Singing Christmas Tree’-tribune kunnen bezoekers een leuke foto maken. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is bovendien de perfecte achtergrond voor enkele verrassende optredens: musical-acts van Deep Bridge en voorstellingen van Koor en Stem.

Plaza Historia
​Nostalgische kerstsfeer op de Grote Markt met authentieke toren als showstopper
Op de Grote Markt staat authenticiteit centraal met de traditionele kerstmarkt en het Joe Christmas House. Deze klassiekers staan garant voor warme gezelligheid. Het Joe Christmas House is eens te meer het decor voor verschillende verrassingsoptredens.

Een primeur is hier de authentieke molen uit Duitsland met handgemaakt houtsnijwerk en traditionele beelden. De molen zal ronddraaien. Sfeervolle verlichting zorgt voor een extra dimensie. Deze installatie is ideaal voor een originele foto. Onder in de molen hangt een maretak voor wie een stiekeme kus wil geven.

Lichtjeslaan
​Suikerrui als decoratieve verbinding
Een feeërieke meterslange lichttunnel brengt de bezoekers van de Grote Markt naar het Steenplein. Twinkelende guirlandes doen de hele Suikerrui stralen. Waan je er een sprookjesfiguur in een wereld vol licht. De lichttunnel verbindt de nostalgische wereld op de Grote Markt met Het Bevroren Rijk op het Steenplein.

Het Bevroren Rijk
​Winterse ijswereld op het Steenplein
Het Steenplein krijgt een ijskoude winterlook, een sneeuwkoningin waardig. Bar Den met speeltuin, de kerstmarkt en het reuzenrad bieden voor ieder wat wils. Van eten in een stemmige houten schuur over spelen in een doolhof tot de stad bewonderen van op 55 meter hoogte in het reuzenrad aan de wandelbrug. De Winterfoor op de Jordaenskaai brengt typische kermisattracties in een gezellige wintersfeer.

Openingsdagen en -uren

De site van Winter in Antwerpen is van 9 december 2022 tot en met 8 januari 2023 elke dag open, telkens:

  • van maandag tot donderdag: van 12 tot 22 uur – winterbars tot middernacht
  • vrijdag en zaterdag: van 12 uur tot middernacht – winterbars tot 2 uur
  • zondag: van 12 tot 22 uur – winterbars tot middernacht
  • uitzonderingen:
    • openingsdag vrijdag 9 december: van 16 uur tot middernacht – winterbars van 16 tot 2 uur ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​
    • op 24 en 31 december en op 8 januari: van 12 tot 18 uur
    • op 1 januari: van 15 uur tot middernacht

Aandacht voor duurzaamheid

Stad Antwerpen werkt al jaren actief rond het verduurzamen van events. Ook tijdens Winter in Antwerpen wordt dit niet uit het oog verloren. De stad treft ook de nodige energiebesparende maatregelen. Zo wordt de nieuwste LED+ verlichting gebruikt met een heel laag verbruik. De armaturen van de eindejaarsverlichting zijn gemaakt van suikerriet, wat 100% biologisch afbreekbaar is, of van gerecycleerde petflessen. Verder zijn er ook afspraken gemaakt met de uitbater van de ijspiste. Zo zal hij de leidingen beter isoleren en blijven de zijkanten van de tent gesloten. Op de kerstmarkt zullen dit jaar geen gaskachels staan. Al het cateringmateriaal is herbruikbaar.

Winkelzondagen, vuurwerk, ‘t Stad trakteert

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen, wordt het nieuwe jaar met het traditionele eindejaarsvuurwerk ingezet en sluit Winter in Antwerpen af met een nieuwjaarstraktatie.

Winkelzondagen (Binnenstad)
Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op meerdere zondagen geopend. Zowel op 4, 11 als 18 december alsook op 8 januari ​ (wintersolden) kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Vuurwerk op oudejaarsnacht
Op oudjaarsavond verlicht het traditionele eindejaarsvuurwerk de hemel. Het wordt afgevuurd vanop twee pontons op de Schelde. Zo hebben feestvierders op rechteroever over de volledige Scheldekaaien - van aan de Belvédère in het Droogdokkenpark tot helemaal aan het Nieuw Zuid - een mooi zicht op het spektakel. Een foto-/video-tip: het mooiste zicht heb je misschien wel vanop Linkeroever. Van daaruit kijk je naar het vuurwerk met de rede van de stad als achtergrond. Op Radio Minerva zal de bijhorende muziek live synchroon te beluisteren zijn zodat iedereen dit magische moment mee kan beleven. Wie de winterse temperaturen liever niet trotseert, kan alles live volgen op Eén.

't Stad trakteert op laatste dag van Winter in Antwerpen
Op zondag 8 januari 2023 zijn alle Antwerpenaars vanaf 12 uur welkom om te klinken op het nieuwe jaar. Bezoekers krijgen gratis jetons voor een consumptie, schaatsbeurt of rondje op het reuzenrad. De ideale manier om de start van 2023 te vieren. Meer informatie hierover volgt.

Alle info over Winter in Antwerpen en meer details over de specifieke attracties en belevingen staan op www.winterinantwerpen.be.


In de mediagalerij vindt de pers een selectie winterse sfeerbeelden van vorige edities, waaronder de bovenstaande. De pers mag deze beelden vrij gebruiken om Antwerpen te promoten, maar dient wel het copyright te vermelden dat opgenomen is in de beschrijving van de gebruikte beelden. Deze link is enkel voor gebruik door de pers en mag niet gepubliceerd worden.

 

Bart De Wever Burgemeester
Johan Vermant Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

 

 

 

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.