Wijziging parkeertariefzones Linkeroever

Vanaf 7 maart wordt in Linkeroever de huidige blauwe zone, parkeren met parkeerschijf, aangepast naar een betalende roze tariefzone. De stad wil zo het gebruik van de nieuwe park-and-ride daar stimuleren, en ervoor zorgen dat minder bezoekers en pendelaars in de wijken errond parkeren.

Ter vervanging van de park-and-rides op straatniveau kreeg Linkeroever (net als Merksem en Luchtbal) een gloednieuw parkeergebouw. Deze P+R Linkeroever, met plaats voor 1500 auto’s, bevindt zich aan de Blancefloerlaan 501. Bezoekers parkeren hier voor 1 euro per dag en kunnen vervolgens overstappen op openbaar vervoer of deelmobiliteit.

De voormalige park-and-rides aan de Blancefloerlaan zijn gesloten sinds 17 januari, met als enige uitzondering een deel van de parking tegenover de wijk Regatta. Die is betalend geworden voor bezoekers van natuurgebied Middenvijver; bewoners van Linkeroever parkeren er wel gratis, mits geldige parkeervergunning.

Aanpassing naar roze tariefzone

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: "We willen dat bezoekers en pendelaars hun voertuig in de nieuwe park-and-ride stallen en niet in de omliggende straten. Dat komt de leefbaarheid van de Linkeroever ten goede en maakt het voor de bewoners zoveel aangenamer. Vanaf het nieuwe parkeergebouw kan iedereen vlot met het openbaar vervoer of met deelmobiliteit naar zijn of haar bestemming."

Linkeroever heeft een blauwe tariefzone (parkeren met parkeerschijf) ten zuiden van de Charles de Costerlaan, die wordt daarom vanaf 7 maart aangepast naar een betalende roze tariefzone. Die tariefzone zal daarenboven ook gelden in de onbebouwde zijde van de Blancefloerlaan en het deel van de voormalige P+R aan de Blancefloerlaan dat nog open is als lokale parking. Een bezoeker van de roze zone heeft, na het starten van een parkeersessie, recht op 2 uur gratis parkeertijd. Bij langer parkeren betaalt men 70 eurocent per uur. Een ticket voor een dag (maximaal 10 uur) kost 3,50 euro. Een weekticket 17,50 euro, een ticket voor 4 weken 70 euro.

Schepen Kennis: "Door de aanpassing naar een roze tariefzone wordt lang parkeren voor bezoekers voordeliger in de nieuwe park-and-ride dan op straat."

Daarnaast wordt vanaf 7 maart de bestaande gele tariefzone uitgebreid naar beide zijden van het Frederik van Eedenplein en de Beatrijslaan. Een bezoeker betaalt hier 0,70 euro per uur (met een maximum van 10 uur).

De nieuwe roze en gele parkeertariefzones
De nieuwe roze en gele parkeertariefzones

Bewonerszone Linkeroever

Bewoners van Linkeroever ontvingen begin februari informatie over de aanpassingen, met een uitnodiging om indien nodig een parkeervergunning aan te vragen. Hiermee kunnen ze gratis en zonder tijdslimiet parkeren in bewonerszone Linkeroever. Bewoners hebben recht op 2 gratis parkeervergunningen per domicilie.

Ook de bestaande bewonerszone Linkeroever wordt vanaf 7 maart uitgebreid tot aan de onbebouwde zijde van de Blancefloerlaan en een deel van de voormalige P+R, gelijklopend met de uitbreiding bij de roze tariefzone. De nieuwbouwwijk Regatta zal anderzijds geen deel meer uitmaken van de bewonerszone Linkeroever. Door deze aanpassing wil de stad het autoluw karakter van de wijk verbeteren. Regatta is namelijk ontworpen om bewonersparkeren inpandig of ondergronds op te vangen. Op het openbaar domein is daarom slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien voor kortparkerende bezoekers en bewoners. Zo is er meer plaats voor kwalitatieve publieke ruimte.

Bewoners die al een parkeervergunning voor bewonerszone Linkeroever hebben, moeten niets ondernemen. De zone van hun parkeervergunning wordt automatisch aangepast. Ze kunnen dus nog steeds gratis en zonder tijdslimiet parkeren in bewonerszone Linkeroever, maar niet langer in de wijk Regatta.

Overgangsperiode voor bewoners Regatta met bestaande parkeervergunning

Stad Antwerpen wil bewoners van de wijk Regatta die nog niet over een parkeerplaats beschikken, voldoende tijd geven om naar een alternatief te zoeken. De bestaande parkeervergunningen van deze bewoners worden daarom automatisch eenmalig verlengd voor een periode van vier jaar. Met deze vergunning kunnen ze nog steeds gratis en zonder tijdslimiet parkeren op het beperkt aantal parkeerplaatsen in de wijk, en in Linkeroever, en dit tot en met 7 maart 2026. Na afloop van deze overgangsperiode, vanaf 8 maart 2026, kunnen ze met hun vernieuwde parkeervergunning enkel nog parkeren in Linkeroever en niet langer in Regatta.

Bewoners van de Regattawijk die nog geen geldige parkeervergunning hebben aangevraagd, vallen niet onder deze regeling. Ze kunnen een parkeervergunning aanvragen, maar deze is enkel geldig in Linkeroever en niet in Regatta.

Er staat een plan op www.parkereninantwerpen.be waarop de aanpassingen van de tariefzones wordt getoond. Klik hier voor de rechtstreekse link. Voor meer informatie over bewonerszone Linkeroever klik hier.

Koen Kennis Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie
Dirk Vermeiren Woordvoerder schepen Koen Kennis
Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 530.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 50.000 studenten en 104.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.