Werkzoekende jongeren fietsen naar Amsterdam met zelfgemaakte fietsen
Via haar Fonds voor Sociaal Sportieve Praktijken ondersteunt stad Antwerpen een fietstocht van Spoorzoeker voor jongeren van Antwerpen naar Amsterdam. Onderweg integreren de jongeren de vaardigheden die ze hebben geleerd tijdens hun opleidingstraject, waarin ook een samenwerking met Sporting A vervat zat.
Steunpunt Tewerkstelling is een organisatie die NEET-jongeren, dat zijn jongeren die geen opleiding, onderwijs of vorming volgen en die niet aan het werk zijn, helpt met hun zoektocht naar werk. Dit onder andere via het traject Spoorzoeker. Via een persoonlijk en intensief begeleidingstraject wordt gekeken waar hun talenten liggen, en welk spoor naar een job ze best volgen. Een traject bestaat gemiddeld uit zestien weken: acht weken werken in het atelier van Spoorzoeker en Sport, en acht weken stage bij een bedrijf naar keuze om te leren hoe het er aan toe gaat op de werkvloer.
Technische en sociale vaardigheden
In het atelier kunnen de jongeren kiezen tussen de modules ‘maak je eigen fiets’ of ‘bouw’. De deelnemers aan de fietstocht volgden allemaal de module ‘maak je eigen fiets’. Hier leren ze technische vaardigheden zoals het herstellen en onderhouden van oude weesfietsen. Bovendien mogen ze hun eigen herstelde fiets houden; zo hebben ze ineens eigen vervoer om naar een toekomstige stage of werkplek te gaan.
Deze module gaat steeds samen met een sportmodule. Dat is een samenwerking met Sporting A, waarbij de jongeren via sport soft skills leren, zoals communicatie, samenwerken en zelfinzicht. Allemaal sociale vaardigheden die ze nodig hebben op de werkvloer.
Fietstocht als leeromgeving
Met steun van het Fonds voor Sociaal Sportieve Praktijken van stad Antwerpen maken de deelnemers van de module ‘maak je eigen fiets’ nu een fietstocht van Antwerpen naar Amsterdam. Die vormt het hoogtepunt van hun opleidingstraject, aangezien ze zich verplaatsen met hun zelfgemaakte fietsen. Onderweg en in Amsterdam bezoeken ze gelijkaardige projecten zoals dat van Spoorzoeker, waaronder het voetbalproject van Feyenoord. De fietsreis creëert een krachtige leeromgeving, waarin alle competenties die ze tijdens hun module hebben geleerd worden geïntegreerd, en ze nog nieuwe zaken kunnen bijleren van de andere sociale projecten.
De groep vertrok op 1 juli en zal na tussenstops in Breda, Noordwijk en Den Haag op 5 juli aankomen in Amsterdam.
“Twee dagen na Le Grand Départ trappen deze jongvolwassenen hun rittenkoers van het jaar op gang waarnaar ze samen zo hard hebben toegewerkt, daarin ondersteund en op maat begeleid door Spoorzoeker en Sporting A. Op deze fiets- en ontdekkingstocht zal het wekenlange gesleutel aan de fietsen en zachte vaardigheden bijzonder goed van pas komen om banden te plakken én te smeden. Onderweg vallen er geen punten of seconden te verdienen, maar de nieuwe ervaringen en verworven competenties zullen zich uitbetalen, zowel in hun persoonlijk leven als op de arbeidsmarkt. Daarom is de finish in Amsterdam helemaal geen eindpunt, maar eerder de symbolische startplaats van de volgende cruciale rit op weg naar een passende en duurzame vaste job. Een etappe die ze fysiek, mentaal en sociaal gesterkt aanvatten. Groeit er gaandeweg ook een passie voor het fietsen, dan is dat voor Sporting A uiteraard mooi meegenomen”, zegt schepen voor sport Peter Wouters.
“In Antwerpen zijn er heel wat NEET-jongeren het spoor bijster naar een bloeiende toekomst op de arbeidsmarkt. Werk is nochtans de basis van alles. Het is de beste garantie tegen armoede en geeft een zinvolle invulling aan het leven. Dat het Steunpunt Tewerkstelling er ook dit jaar met Spoorzoeker in slaagt om deze jongeren terug op het juiste spoor te zetten, toont aan dat we de juiste keuze hebben gemaakt om hen vanuit de stad te ondersteunen als duurzame partner. Dat ze vandaag de trein links laten liggen en kiezen voor zelfgemaakte fietsen om dit fantastische avontuur aan te gaan, verdient een extra groot applaus. Ik wens ze dan ook een veilige, leerzame en uitdagende reis richting Amsterdam en een mooie verdere toekomst”, aldus schepen voor werk Erica Caluwaerts.
Fonds voor Sociaal Sportieve Praktijken
De fietstocht van Spoorzoeker is mogelijk dankzij het Fonds voor Sociaal Sportieve Praktijken van stad Antwerpen. Dit fonds is in 2021 opgericht om verenigingen te kunnen ondersteunen die systematisch werken aan een sociaal-maatschappelijke meerwaarde via sport. Sport is namelijk een krachtig middel om mensen een plaats te geven in de samenleving. Naast Spoorzoeker worden in 2024 volgende verenigingen ondersteund:
- Willibies Antwerpen vzw
- Antwerp Piranhas vzw
- City Pirates Foundation
- Moving Ground vzw
- Stedelijk Lyceum Oude Bareel – Kozi School