Verzegeling appartement Lange Nieuwstraat wegens overlast

De burgemeester besliste dat het verboden is om kamers in een appartement op de vierde verdieping in de Lange Nieuwstraat onder te verhuren en ter beschikking te stellen aan derden. Deze kamers, waar sekswerkers hun klanten ontvangen, worden tijdelijk verzegeld wegens ernstige verstoringen van de openbare orde. Het appartement mag al zeker voor een maand niet onderverhuurd worden: vanaf 3 augustus tot en met 2 september 2024.

De politie ontving verschillende meldingen van overlast, veroorzaakt door activiteiten van prostitutie, in een appartement op de vierde verdieping van een pand in de Lange Nieuwstraat. Tijdens een controle trof de politie hier twee dames en de huurder aan. Het appartement beschikte over twee slaapkamers met enkel een bed en een nachtkastje, waarop condooms lagen. De dames deelden aan de politie mee dat ze werken als sekswerker en dat ze huur betaalden voor de kamers. De ene vrouw zou 400 euro per week voor een kamer betalen, de andere 500 euro. De politie vermoedde dat de huurder op de zetel sliep.

De prostitutieactiviteiten zorgen voor overlast voor de buurt en creëren een onveiligheidsgevoel voor de mede- en buurtbewoners. Zo lopen mannen het gebouw binnen en buiten, ook ’s nachts. Ze bellen aan, blijven rondhangen in de buurt en veroorzaken geluidshinder. Ook zou er een rode lamp zichtbaar zijn in het appartement en stond er volgens een meldster ooit een klant in haar appartement omdat hij dacht dat zij de sekswerker was met wie hij een afspraak had. Er heeft zich zelfs een man ontlast in de lift.

Uit de meldingen en vaststellingen van de politie blijkt duidelijk dat er in het appartement sekswerkers verblijven en dat het appartement een gekende verblijfplaats is voor sekswerkers en klanten die dag en nacht voor overlast zorgen. Het risico op voortzetting en herhaling is bovendien reëel, ongeacht of de huurders het pand in de toekomst al dan niet zouden verlaten. Momenteel is het namelijk niet uitgesloten dat de slaapkamers in het appartement op de vierde verdieping nog steeds door de huurder onderverhuurd worden of kunnen worden aan sekswerkers die daar hun activiteiten uitvoeren. Ook de vorige huurder werd immers uit het appartement gezet omwille van onder andere activiteiten van prostitutie.

Aangezien de burgemeester individuele maatregelen kan treffen als de openbare orde en veiligheid bedreigd wordt, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, besliste hij om de toegangsdeuren van de kamers die ingericht zijn om klanten te ontvangen in het appartement voor een termijn van een maand te sluiten en te verzegelen. Bovendien is het tijdens deze sluitingsperiode niet toegestaan om deze kamers te verhuren noch ter beschikking te stellen aan derden. Na de opgelegde sluiting van een maand, zal de politie een nieuwe controle ter plaatse uitvoeren. Als die opnieuw wijst op een terbeschikkingstelling aan derden wordt de sluiting verlengd, tot het ogenblik dat de controle wordt afgesloten met een gunstig resultaat.

Johan Vermant

Woordvoerder burgemeester Bart De Wever

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 545.000 inwoners, 172 nationaliteiten, 55.000 studenten en 101.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.