Verzegeling appartement Frieslandstraat omwille van aanhoudende overlast en ernstige aanwijzingen van mensensmokkel

Een appartement in de Frieslandstraat in Hoboken vormt al enige tijd een bron van lokale overlast omdat er kamers in worden verhuurd aan sekswerkers. Na reeds eerder opgelegde sluitingen in 2024 besliste de burgemeester nu opnieuw om te verbieden om die kamers ter beschikking te stellen en ze te laten verzegelen, omwille van ernstige verstoringen van de openbare orde. Deze keer gaat het over een periode van vier maanden, tot en met 17 juni, in combinatie met een dwangsom bij het niet naleven van de maatregel.

Er werd door de politie in het verleden reeds meermaals vastgesteld dat de slaapkamers van een appartement op de derde verdieping in de Frieslandstraat in Hoboken verhuurd werden aan sekswerkers van Zuid-Amerikaanse origine, die daar hun klanten ontvingen. Delen van het appartement werden in de loop van 2024 al meermaals voor bepaalde periodes verzegeld.

Dat omdat de prostitutieactiviteiten voor overlast zorgden, en een onveiligheidsgevoel creëerden voor de andere bewoners van het gebouw en voor de buurtbewoners. Zo betraden de klanten dag en nacht het pand, bleven ze rondhangen in de buurt, belden ze aan bij medebewoners en veroorzaakten ze geluidshinder. Ook stopten er vaak voertuigen voor het gebouw.

Eind 2024 werden opnieuw vaststellingen gedaan van de ordeverstorende activiteiten. Het werd daarbij duidelijk dat de slaapkamers van het appartement nog steeds worden gebruikt om prostitutieklanten te ontvangen. De sekswerkers bevinden zich bovendien in een kwetsbare positie.

Verzegeling

Op basis van de artikelen 133, 133ter, 134quinquies en 135 van de Nieuwe Gemeentewet besliste de burgemeester daarom nu om de betreffende kamers 4 maanden te verzegelen. Tijdens deze periode is het niet toegestaan om de kamers te verhuren of ze ter beschikking te stellen aan derden, zodat de illegale activiteiten kunnen ophouden en politioneel toezicht hierop mogelijk is.

Deze termijn is noodzakelijk om de eigenaar te ontraden bij te dragen aan dergelijke illegale praktijken, en om hem de nodige maatregelen te laten nemen om de ordeverstorende praktijken en hun gevolgen in de toekomst onmogelijk te maken. Pas als na deze termijn uit een politiecontrole blijkt dat het appartement niet langer ter beschikking wordt gesteld aan sekswerkers, kan de verzegeling worden opgeheven.

Dwangsom

Uit de feitenhistoriek blijkt dat er een reëel risico is dat ook deze nieuwe maatregel burgemeester niet zal gevolgd worden door de betrokkene. Daarom besliste de burgemeester bijkomend om een dwangsom op te leggen aan de eigenaar, per vastgestelde overtreding tijdens deze periode van 4 maanden.

Koen Kennis

Waarnemend burgemeester

Lauranne Van Dongen

Woordvoerder schepenen Koen Kennis en Ken Casier

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen met 565.000 inwoners, 173 nationaliteiten, 55.000 studenten en 99.000 bedrijven. Een havenstad met een rijke geschiedenis: altijd was er de Schelde die nieuwe mensen, ideeën, producten en smaken naar de stad voerde. Dat vertaalt zich al eeuwenlang in unieke kruisbestuivingen, creativiteit en ondernemerschap. Antwerpen staat voor cultuur, baanbrekende mode, culinaire hoogtepunten en winkelgelegenheid op wandelafstand.